Skal fjerne plastik i tonsvis: Det første affaldssystem til verdenshavene er søsat

The Ocean Cleanup er lykkedes med at sende et 600 meter langt flydesystem af sted.

Her er det Mærsk-ejet skib, der fragter systemet afsted ud i Stillehavet fra kysten i San Francisco. (Foto: © MONICA DAVEY, Scanpix)

Efter lange forberedelser og med hjælp fra danske Mærsk er verdens første affaldssystem til verdenshavene nu på vej ud for at indsamle plastik i Stillehavet.

Det hollandske firma The Ocean Cleanup har nemlig med succes fået sendt sit 600 meter lange system af sted fra den amerikanske storby San Francisco, og det er nu på vej mod sin første lokation.

Systemet, der kan samle omkring fem tons plastik per måned, skal i første omgang til et punkt 240 sømil ud fra kysten, hvor det skal ligge i en testperiode på to uger.

Senere skal det så videre ud til Stillehavets såkaldte plastiksuppe, der ligger 1.200 sømil (omkring 2.200 kilometer) fra San Francisco.

1.800 milliarder stykker plastik

Det er Maersk Supply Service, som hører under A.P Møller Mærsk, der fragter systemet til havs.

Det u-formede system består af et flydende rør. Under røret hænger et tre meter dybt skørt, som bedst kan sammenlignes med kølergitteret på en bil. Røret sørger for, at systemet holder sig flydende, og at plasten ikke kan flyde over, mens skørtet indfanger plast, der varierer i størrelse fra stykker på få millimeter og op til flere meter.

Det hele drives frem af vind, bølger og havstrøm, og med nogle måneders mellemrum kommer et skib og tømmer systemet for al den opsamlede plast.

Systemet skal tage fat på de 1.800 milliarder stykker plastik, som ifølge The Ocean Cleanup findes i plastiksuppen i den nordlige del af Stillehavet. Ambitionen er at fjerne 40 procent af affaldet på fem år, mens 90 procent skal være væk i 2040.

Virksomheden forventer, at det første skrald vil blive hentet af skibe om seks måneder.

Kan afværge økologisk katastrofe

Hollænderen Boyan Slat står bag The Ocean Cleanup, som han grundlagde i 2013 bare 18 år gammel.

Han har tidligere fortalt, at han fik idéen, da han snorklede i Grækenland, hvor han så flere plastikposer end fisk, som han forklarer det.

Han har siden udviklet og testet en lang række modeller og prototyper sammen med sit hold på 70 mand.

  • The Ocean Cleanup. (Foto: © THE OCEAN CLEANUP HANDOUT, Scanpix)
  • The Ocean Cleanup. (Foto: © THE OCEAN CLEANUP HANDOUT, Scanpix)
  • The Ocean Cleanup. (Foto: © THE OCEAN CLEANUP HANDOUT, Scanpix)
  • The Ocean Cleanup. (Foto: © MONICA DAVEY, Scanpix)
  • The Ocean Cleanup. (Foto: © MONICA DAVEY, Scanpix)
  • The Ocean Cleanup. (Foto: © Josh Edelson, Scanpix)
  • The Ocean Cleanup. (Foto: © Josh Edelson, Scanpix)
1 / 7

Projektet koster sammenlagt 157 millioner kroner og er blevet til virkelighed via blandt andet meget succesfulde crowdfunding-kampagner.

- Jeg er enormt taknemmelig over den støtte, der har gjort det muligt at lancere et system med potentiale til at afværge den her økologiske katastrofe, siger Boyan Slat på The Ocean Cleaunups hjemmeside.

- I dag er en vigtig milepæl, men den rigtige fejring kommer den dag det første plastik returnerer til land. I 60 år har mennesket sendt plastik ud i havet, fra den dag (hvor plastikken returneres red.) begynder vi at tage den op igen, siger han.

The Ocean Cleanup sigter efter at have en flåde på 60 affaldssystemer inden for to år, hvis alt går godt med den første. Finansieringen skal blandt andet ske ved at genanvende og sælge den opfangede plastik fra havene.