Skal vi bo i bikuber på Mars? Ingeniører dyster om at designe Nasas rumhuse

I denne uge skal vinderen findes i konkurrence om 3D-printede Mars-hjem.

Virksomheden AI SpaceFactory har designet et rumhjem, der minder om en bikube i kæmpestørrelse. (Foto: AI SpaceFactory © 2018 AI SpaceFactory/Plomp)

Hvis mennesket en dag skal kunne bosætte sig på Mars, er det med at tænke kreativt. Det vælter ikke ligefrem med byggematerialer deroppe.

Derfor har Nasa siden 2015 kørt en konkurrence, der handler om at bygge det bedste 3D-printede levested til astronauter.

Det amerikanske rumagentur afholder jævnligt konkurrencer, hvor private virksomheder og universiteter kæmper om at få deres opfindelse godkendt til at komme med på rummission.

I denne uge afgøres finalen, hvor to finalister kæmper om den prestigefyldte førsteplads og hoveddelen af præmiepuljen, der er på mere end 13 millioner kroner.

Deres bud på fremtidens rumhus ligner dog ikke typiske rækkehuse. De har nemlig form som en halvkugle og en kæmpemæssig bikube.

Én planet, to forskellige stilarter

Finalisterne er virksomheden AI SpaceFactory og en gruppe fra det amerikanske universitet Pennsylvania State University.

Onsdag, torsdag og fredag skal de printe deres strukturer for at overbevise Nasa om, at deres bud på et Mars-hjem er det bedste.

Selv om de to projekter begge skal 3D-printes, minder de langt fra om hinanden.

  • Pennsylvania State Universitys bygning ligner en kugle, der er skåret over på midten. (Foto: NASA/Joel Kowsky © NASA/Joel Kowsky)
  • AI SpaceFactorys bud på et rumhus stikker i højden og ligner en futuristisk og aflang bikube med ovenlysvindue. (Foto: AI SpaceFactory © 2018 AI SpaceFactory/Plomp)
1 / 2

Skal 3D-printes og laves af genbrugsmaterialer

Det er alfa og omega at minimere mængden af udstyr og materialer, der skal fragtes fra jorden. Derfor har Nasas konkurrence flere indbyggede benspænd.

For det første skal strukturerne 3D-printes. På den måde kan bygningerne printes på de fjerne planeter, og der skal ikke fragtes større elementer fra jorden.

Det andet benspænd er materialerne. Bygningerne skal kunne printes med genbrugelige materialer, der også er tilgængelige på Mars eller Månen.

Endelig skal printerne være så selvkørende som muligt, så de kan sendes af sted på forhånd og sørge for, at astronauternes indkvartering er klar, når de lander.

Jordboere kan blive de første testere

Astronauterne er dog muligvis ikke de første, der kommer til at bo i de 3D-printede rumbygninger.

Den ene finalist, AI SpaceFactory, planlægger nemlig ifølge webmediet MIT Technology Review, at lave en udgave af deres hus, der kan lejes på en Airbnb-lignende tjeneste.

AI SpaceFactory planlægger at afprøve en version af deres rumhus på jorden, inden den sendes ud i rummet. (Foto: AI SpaceFactory © 2018 AI SpaceFactory/Plomp)

Så hvis AI SpaceFactory vinder konkurrencen, kan du muligvis komme på en slags Mars-rejse, helt uden brug af raket og rumdragt.

Vinderen af konkurrencen vil blive offentligjort på projektets hjemmeside, og du kan følge dele af konkurrencen på Nasas hjemmeside.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter