Skjulte oplysninger og uklart sprog koster Google bøde på 373 millioner

Datatilsynet kan blive inspireret af fransk bøde til techgigant.

Det franske datatilsyn mener ikke, at nye brugere får tilstrækkelig klar information om, hvad de data, Google opsamler om dem, bliver brugt til. Google har anket bøden. (Foto: © DENIS CHARLET, Scanpix)

Selv for en multinational tech-gigant er en bøde på 373 millioner danske kroner ikke et greb i lommen. Sådan en bøde fik Google ind ad døren i sidste uge fra det franske datatilsyn CNIL.

Og bøden kan være første skridt på vej mod en fundamental forandring af de store teknologivirksomheder. Google bliver nemlig ikke straffet for at indsamle og analysere brugerdata, som for eksempel din placering og hvad du søger på, når du bruger Google.

De bliver kort sagt straffet for at informere dårligt om, at de gør det, og for ikke at give brugerne mulighed for at kunne takke nej tak til, at deres data ryger ind i Googles maskineri.

Det franske datatilsyn har undersøgt, hvilke informationer en bruger uden en Google-konto får, hvis man vil tage en ny smartphone med Googles Android-styresystem i brug.

Det har fået tilsynet til at beslutte, at Google ikke lever op til kravene i loven om at informere klart og tydeligt.

Dårligt design udløser bøde

Det franske datatilsyn kritiserer Google for at bruge et vagt og uklart sprog, når virksomheden skal forklare, hvilke data den indsamler, og hvordan de data bliver brugt.

Google får også kritik for at skjule oplysningerne i uigennemsigtige menuer, og for at du først kan takke nej til noget af dataindsamlingen, når du har oprettet din konto. Du er så at sige tvangstilmeldt fra start.

- I det her tilfælde bliver man ikke informeret om den massive indsamling og deling af data, der sker blandt alle Googles tjenester. Og man er allerede tvangstilmeldt, siger Gaëtan Goldberg, jurist hos privatlivsorganisationen Noyb, der står bag klagen over Google, til DR Viden.

Vil du ændre på dine privatlivsindstillinger, så Google kan indsamle færre data om dig, kan du gennemgå indstillingerne bag dette link.

Kan inspirere dansk tilsyn

Hos Datatilsynet i Danmark har de også lagt mærke til afgørelsen, og ifølge kontorchef Peter Fogh Knudsen ville det være naturligt at skæve til den franske afgørelse i en lignende sag på dansk grund.

- Det er nærliggende at se på, hvad vores franske kolleger har lagt vægt på, hvis vi sidder med en tilsvarende sag, siger han.

Fordi de nye regler for persondata er vedtaget som en EU-forordning gælder der samme regler i Danmark som i Frankrig.

Det danske datatilsyn og de danske domstole er dog ikke direkte bundet af den franske afgørelse, men hvis den når helt til EU-Domstolen, vil EU-Domstolens fortolkning også binde danske myndigheder og domstole.

Sagen er ikke slut endnu

Og det kan være, sagen ender der. I en pressemmeddelelse oplyser Google, at virksomheden anker sagen:

- Google har arbejdet hårdt på at skabe en GDPR-baseret samtykkeprocedure for tilpassede annoncer, som er så gennemsigtig og enkel som muligt – baseret på de lovmæssige retningslinjer og tests af brugeroplevelser.

- Vi er bekymrede for, hvordan denne afgørelse vil påvirke udgivere, skabere af originalt indhold og teknologivirksomheder i og uden for Europa. Derfor har Google besluttet at appellere afgørelsen.

Dermed overgår sagen nu til de franske domstole, som kan henvise den til EU-domstolen.

Kan have præventiv effekt

Hos Forbrugerrådet i Danmark ser Anette Høyrup på afgørelsen med meget positive øjne:

- Det er godt, at myndighederne nu ser nærmere på, om Googles forretningsmodel er i strid mod GDPR. Og det er vigtigt at få lagt en skrap paksis her fra start. Det kan blive en øjenåbner for techvirksomhederne, siger hun.

- Forhåbentlig kan bødens størrelse have en præventiv effekt og skabe forandringer.

Anette Høyrup mener også, at det er et vigtigt signal, at bøden er givet for at have et for dårligt informationsniveau over for nye brugere:

- Det nytter ikke noget, at man skal gennem utallige sider og links for at få informationen. Den skal vises helt i starten og skal beskrive i et klart sprog, hvad ens personlige data bruges til, siger hun

- Nu er det Googles ansvar at få indrettet maskinen, så brugerne ikke som standard giver så mange data til dem. Det er interessant at se, hvordan de vil rette det til.

Også hos Noyb er man spændt på at se, hvordan bøden vil påvirke Googles måde at føre forretning:

- Det er helt centralt, at det franske datatilsyn siger, at Google har et særligt ansvar for at følge persondataloven, netop fordi deres forretning er baseret på at indsamle og analysere persondata, siger Gaëtan Goldberg til DR Viden.