Skrottet månemission sår tvivl om, hvad NASA vil med Månen

NASA skal tilbage til Månen, siger ledelsen, men aflyser samtidig den næste Månemission. Det giver ingen mening, siger dansk ekspert

NASAs Resource Prospector skulle have undersøgt Månens naturresourcer for at finde ud af, om mennesker kan bo der. Det er en tydelig del af NASAs strategi, men nu er missionen aflyst.

Planen var, at NASA i 2022 skulle nærstudere hvilke ressourcer Månen byder på. Det skulle ske med den lille robot-månebil med navnet Resource Prospector, som skulle undersøge, hvor beboelig Jordens nærmeste nabo er.

På Månen findes der vand, som kan hjælpe til at holde rumkolonister live, og som man kan bruge til at tanke sine rumskibe, hvis man skal videre ud i rummet. Men nu er missionen aflyst med en mystisk forklaring.

Vi ved endnu ikke, hvor let det er at udnytte Månens ressourcer, og det er uafklaret om der er nok af dem.

- Hvis der er vand eller is, så kan man lave drikkevand. Desuden kan man spalte vand til raketbrændstof. Men vi kan kun være sikre på, at vi har de muligheder, hvis man undersøger isen fra overfladen, siger Kristian Pedersen, direktør for DTU Space.

Aflysning giver undren

Men nu er Måne-missionen skrottet til stor undren. NASAs fokus er netop på Månen i disse år. Det slog den nytiltrådte direktør Jim Bridenstine fast tre dage efter sin tiltrædelse:

- Fantastisk tredje dag på arbejde i NASA-familien. Jeg er spændt på at arbejde på vores plan, som skal sende USA tilbage til månens overflade med et aggressivt robot-baseret program, skrev han på Twitter.

Og hans chef, USAs Præsident Donald Trump, har også slået fast, at NASAs fokus skal være menneskelig udforskning af solsystemet, med Månen som et muligt første skridt på vejen. Resource Prospector skulle have undersøgt Månens poler, hvor der findes is - men den kommer som sagt ikke afsted.

"Det giver ikke mening"

NASA siger selv, at instrumenterne fra Resource Prospector i stedet vil blive brugt på andre missioner, uden at fremlægge en klar plan for, hvad der ligger bag de ord. NASA mener overordnet, at det er en styrkelse af strategien for Månen.

Det er Kristian Pedersen, direktør for DTU Space uenig i:

- Det giver ikke mening. Det er ikke en styrkelse at aflyse missionen og sige, at man vil bruge stumperne. Især uden klart at tegne et alternativ op og fortælle, hvad man vil bruge stumperne til. Som det står nu, er det ikke en styrkelse af amerikanernes indsats i forhold til Månen.

Resource Prospector skulle være udstyret med et bor, som kan tage prøver af månens overflade og undergrund.

Det er svært at sige, om det får nogen betydning for hvornår mennesker kan kolonisere Månen. USA er langt med deres ambitioner om at komem til Månen, men der er andre, der er lige i hælene.

- Private firmaer er ganske langt. Og både russerne og kineserne er meget interesserede i at komme op og kigge på det her is. Begge lande er også langt med teknologien, så måske kan den her nyhed give dem blod på tanden, siger Kristian Pedersen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk