Slikker solskin på Mars: Nasa-sonde har det godt

Sonden, der landede på Mars i går aftes, har det fint og har åbnet sine solpaneler.

Sådan ser udsigten fra Mars InSights landingssted ud. Sonden er landet på sletten Elysium Planitia og begynder nu at teste sine instrumenter. (© NASA/JPL-Caltech)

NASA har modtaget de første postkort fra Mars InSight og beskeden er klar - sonden har det fint.

Postkortet kom i form af signaler om, at sondens solpaneler er foldet ud og fungerer. Den besked er vigtig, for det betyder, at sonden nu kan lade sine batterier op.

Med i beskeden var også to nye billeder af InSights landingssted, taget af Oddysey-kameraet ombord.

- InSight-holdet kan slappe lidt mere af i aften, nu da vi ved, at sondens solpaneler er foldet ud og lader batterierne, siger Tom Hoffmann, der er projektleder på InSight i en pressemeddelelse.

- Det har været en lang dag. Men i morgen begynder et nyt kapitel for InSight, hvor arbejdet på overfladen begynder og instrumenterne skal foldes ud og tages i brug.

Lang tid før forskningen kan begynde

Sondens solpaneler er 2,2 meter brede og leverer 600 til 700 watt på en klar dag. Det er faktisk ikke ret meget. Det skyldes det svage lys fra Solen på Mars.

Men det er nok til at drive instrumenterne om bord.

De kommende dage tager NASA-holdet omkring InSight den robotarm i brug, hvor kameraet sidder på, og tager billeder af marsjorden omkring sonden. Nu gælder det nemlig om at finde det rigtige sted at placere de vigtige instrumenter om bord.

Faktisk tager det to til tre måneder før instrumenterne er fuldt funktionsdygtige. Så det gælder om at være tålmodig. Alt skal testes mange gange, for går noget galt, kan NASA ikke lige sende en reparatør.

I mellemtiden kan InSight bruge sine vejrsensorer og magnetometre til at analysere Elysium Planitia, dens nye hjem på Mars.

Herunder kan du se det seneste billede fra Mars InSight i fuld størrelse.

(© NASA/JPL-Caltech)
Facebook
Twitter