Hvorfor kan man ikke bare ringe til sine nøgler, når de igen er blevet væk?
Den følelse kender mange nok, når cykelnøglen er forsvundet ned i dybet mellem sofahynderne eller ligger i bunden af en taske, man ikke har brugt i 100 år.
Men det kan snart være fortid. I sidste uge lancerede techgiganten Apple en lille metalbrik ved navn Airtag.
Selvom man ikke fysisk kan ringe op til sine nøgler med den nye teknologi, er det ikke langt fra, fortæller Esben Hardenberg, som er tech-ekspert og vært på P1 programmet ’Kortsluttet’.
- Det er den trådløse teknologi, UWB, som får magien til at ske med Airtags. Det er en virkelig præcis form for signal, som via din smartphone nærmest kan fortælle dig, hvilken pude du skal flytte for at finde nøglerne. Det er især en vigtig feature, at signalet virker indendørs i modsætning til for eksempel GPS’en, siger han.
Du kan spore tingene med din telefon
En ting-finder som Airtag er ikke en helt ny opfindelse.
Der findes blandt andet tracking-enheder fra firmaet Tile, men de nye metalbrikker fra Apple kommer alligevel med nogle fordele, fortæller Esben Hardenberg.
- Det signal, Apple bruger, er mere præcist end bluetooth, som bruges i de øvrige produkter på markedet lige nu. Desuden fungerer iPhones som den enhed, der scanner og lokaliserer en Airtag. Der er så vanvittigt mange af dem i omløb, at styrken faktisk ligger i, at der stort set er en iPhone på hvert gadehjørne, som kan hjælpe med at pin-pointe dine ting, hvis ikke du selv er tæt nok på, siger han.
Hvis du har sat en Airtag på din cykel, er det altså ikke kun din egen iPhone, som leder efter dens signal.
Det er alle iPhones, som kan modtage signalet.
De nye AirTags kommer ikke til at revolutionere tech-verdenen, men i en række genkendelige hverdagssituationer kan det være til stor hjælp.
- Teknologien kan hjælpe med nogle små men enormt frustrerende problemer. Det er en måde at spare sig selv for at miste vigtige ejendele, og samtidigt kan det eliminere en del skodsituationer for de af os, som ikke altid ved, hvor tingene er, siger Esben Hardenberg og fortsætter:
- Tilmed er selve ’jagten’ på den forsvundne ting faktisk meget underholdende, hvilket næsten kan gøre det lidt sjovt.
Unfair konkurrence og bekymring for stalking
Få timer efter at Apple havde lanceret ’Airtags’, opfordrede den konkurrerende virksomhed Tile til, at techgiganten skulle undersøges på mistanke om at skabe et monopol på markedet for ting-findere.
En bekymring, som Niels De Boissezon godt kan forstå.
Han er teknologiredaktør hos Computerworld og følger forbrugerelektronik og it-trends tæt.
- Apple er så kæmpestor en magtfaktor, at det næsten ikke kan lade sig gøre at konkurrere med det store netværk, de har. Apple sidder selv på hele forsyningskæden med produkter, apps, enheder og alt det, der skal til for at dominere et marked. Det kan de meget vel også komme til at gøre her, siger han.
En anden problemstilling, som kan opstå i forbindelse med Airtags, er at der ikke er nogen grænse for, hvad man kan sætte en sporingsenhed på.
Niels De Boissezon er lidt betænkelig ved tanken om, at man på den måde kan stalke og overvåge andre personer og deres ting, fortæller han.
- Jo mere effektiv tjenesten er til at lokalisere ting, desto bedre er den muligvis også som stalkingværktøj. Tiles enheder er tidligere blevet misbrugt til at overvåge og opsøge ekskærester i USA. Nu bliver netværket til at tracke personer endnu stærkere med Airtags. Det kan godt skabe nogle problemer, siger han.
Apple er selv kommet med nogle forslag til at undgå misbrug af Airtags. Dem kan du læse her.