Små satellitter hitter: Sådan virker de

Nanosatellitter begejstrer rumforskere og virksomheder - i videoen her, kan du se hvorfor de er blevet så populære.

Lige nu svæver der otte danske satellitter rundt i verdensrummet. Syv af dem er såkaldte nanosatellitter - små terningeformede satellitter, der i forhold til NASA og ESA's satellitter er meget billigere at bygge og opsende. De har forskellige formål, og de virker heller ikke allesammen længere.

Men nanosatellitterne bliver set som en vigtig nyudvikling inden for rumfarten, fordi de giver mulighed for at mange flere virksomheder og forskningsorganisationer kan arbejde i rummet.

Små satellitter kan gøre en forskel

På trods af sin lille form kan en nanosatellit nemlig godt huse instrumenter til videnskabelige eksperimenter eller indsamling af data, som en virksomhed kan sælge.

- Der er nogle begrænsninger i, hvad vi kan sende med. Men vi arbejder på at lave overvågning af radiosendere på fly og skibe for at følge dem rundt om kloden. Derudover kan man lave meget præcise målinger på vejr og atmosfære, siger Jens Dalsgaard Nielsen, leder af programmet for studentersatellitter på Aalborg Universitet.

Den danske nanosatellitvirksomhed GomSpace her netop fået en ordre, der viser en anden anvendelsesmuliged for nanosatellitter.

Her skal virksomheden levere 250 små satellitter, der skal flyve over det afrikanske kontinent for at udbygge kommunikations-infrastrukturen der.

Du kan høre mere om nanosatellitter i Digitalt på P1 lige her.