Smartphones, Hollywood-film og busruter - kunstig intelligens bliver brugt overalt

Der er stor forskel på kunstig intelligens i virkeligheden og på film.

Robotfisken 'SoFi' benytter sig af et kunstigt intelligent system, når den patruljerer og observerer koralrev i Australien. (Foto: handout © Scanpix)

Udviklingen på området for kunstig intelligens foregår i en rivende fart.

Alternativet mener derfor, at der skal være et dataetisk råd, som udover brugen af kunstig intelligens også skal diskutere databeskyttelse, datalovgivning og privatliv på nettet.

Og kunstig intelligens - på engelsk Artificial Intelligence (AI) - er ikke kun et fast element i en god sci-fi film, eller noget, vi skal forholde os til i fremtiden. Det er allerede en integreret del af manges hverdag.

Men hvad er AI egentlig? Hvad kan vi bruge det til? Og skal vi være bange for det?

De spørgsmål har vi givet videre til en forsker og en professor i kunstig intelligens.

Hvad er kunstig intelligens?

Thomas Terney, phd. i kunstig intelligens ved Roskilde Universitet.

- Vi har desværre ikke nogen god definition på, hvad det er. Vi bruger det typisk som et begreb om ting og systemer, der overtager funktioner, som typisk ville kræve et intelligent menneske.

- Man skelner mellem det, der hedder ”snæver kunstig intelligens” – den intelligens, der er god til at løse en meget specifik opgave – og så generelt kunstig intelligens, den intelligens, der ville kunne gøre nøjagtig det samme som et menneske. Og når vi snakker om den kunstige intelligens, der bliver brugt i dag, som bliver brugt, er det udelukkende snæver kunstig intelligens.

Hvad kan vi bruge det til?

Anders Kofod-Petersen, vicedirektør i Alexandre Instituttet og professor i kunstig intelligens ved Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet i Trondheim.

- De metoder og den tilgang, vi har til kunstig intelligens, er de samme som for mange år siden. Helt enkelt manglede vi bare maskinkraft og større adgang til store mængder elektronisk data. Det har vi fået i dag, og derfor er der en stor udvikling i, hvordan man kan bruge kunstig intelligens til praktiske formål.

- Mange bruger det til billedebehandling. Der findes eksempelvis et firma, der måler grænser for marker i udlandet ved hjælp af satellitbilleder, som et AI-system så sorterer i. Så kan ejerne præcist se, hvor deres område går til.

- Så er der komplicerede problemer, eksempelvis optimering af busruter, containerskibsruter, og den slags. Det kan en forudprogrammeret maskine løse meget bedre end et menneske. Og mange firmaer har i en eller anden udstrækning et system, der hjælper dem med dele af kundeservice.

- En almindelig smartphone har adskillige systemer og apps, der bruger kunstig intelligens; stemmegenkendelse, GPS'er. Det er tit AI-systemer, der står bag de funktioner.

Skal vi være bange for det?

Thomas Terney, phd. i kunstig intelligens ved Roskilde Universitet.

- Meget af frygten baserer sig på science fiction og ikke science facts. Det, vi ser i Hollywood-film som 'Blade Runner' og 'Terminator', er ikke så meget kunstig intelligens, men mere kunstig bevidsthed. Manges bekymring er, at når en maskine eller et system bliver intelligent, så bliver det også bevidst. Men de to ting behøver ikke at hænge sammen - vi har masser af intelligente maskiner og systemer, der ikke har noget, der bare minder om en myres bevidsthed.

- Hele sagen med Facebook og Cambridge Analytica viser dog, at der er nogle etiske problemstillinger, som vi skal forholde os til. Vi kan med kunstig intelligens pludselig begynde at målrette politiske budskaber til den enkelte bruger, det giver nogle diskussioner i forhold til, hvordan vi kommunikerer i et moderne demokrati. Desuden er Rusland, Kina og USA i gang med et våbenkapløb inden for kunstig intelligens - våben, som ikke behøver en person til at styre og kontrollere det. Det er et andet etisk problem.

- Så er der det her med, om intelligensen er 'biased' – det vil sige, at maskinen har en mening eller en form for forudindtaget holdning, der påvirker dens måde at arbejde på. Den slags skal man også bekæmpe og være opmærksom på i fremtiden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk