Smittestop opdateres: Flere vil få besked om smittefare - også tyske turister

Appen vil snart fungere på tværs af flere landegrænser.

Smittestop ændrer parametrene for, hvem der får beskeder om smittefare gennem appen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Fremover burde du også få besked i Smittestop-appen, hvis du har været tæt på en smittet person i ti minutter. Fra appens fødsel har grænsen ellers været på 15 minutter.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Smittestop har til formål anonymt at registrere via bluetooth, hvem du har været sammen med. Bliver du smittet med coronavirus, kan du derefter gennem appen sende en notifikation til dine kontakter.

Opdateringen kommer, efter DR den seneste tid har afdækket, hvordan brugerne i flere tilfælde ikke fik notifikationer om smittefare, selvom de har været tæt på en smittet.

Den fejl skulle være løst nu, og nu bliver der yderligere skruet på de parametre i appen, der afgør, om du får en notifikation.

Konkret betyder det, at hvis du samlet set i løbet af en dag har været tæt på en anden bruger af appen i mere end ti minutter, burde du få besked om smittefaren.

Ministeriet har udgivet en nærmere teknisk forklaring på, hvordan appen fremover beregner smitterisiko.

Du skal sørge for, at appen er opdateret til version 1.2 i App Store eller Google Play Store.

Problem i Android løst

Tilsyneladende har Smittestop haft problemer på Android-telefoner.

Ministeriet oplyser i hvert fald, at man med opdateringen har rettet et problem, så appen på Android nu oftere vil tjekke, om du har været i nærheden af en smittet person de seneste dage.

- Du kan med den nye version af smittestop på din Android-telefon opleve, at du kortvarigt får vist et lille smittestop-ikon på skærmen eller ser beskeden ”Smitte|stop henter information”, skriver ministeriet.

Taler snart sammen med tyskere og italienere

Endelig er der godt nyt til de rejsehungrende, omend det er yderst begrænset, hvor man kan komme hen i øjeblikket.

Appen vil nemlig snart også kunne spille sammen med en række andre landes apps. Det gælder Tyskland, Irland og Italiens apps, som alle kører på samme teknologi fra Apple og Google.

Det betyder, at du også vil få besked, hvis du har befundet dig tæt på en tysk turist, der senere viser sig at være smittet. Det gælder også den anden vej rundt, når du på et tidspunkt selv rejser rundt i de pågældende lande.

Den funktion er dog først klar om 2-3 uger.

App finder flere smittede efter fejl blev rettet

Ændringerne, der er lavet på Smittestop den seneste tid, har tilsyneladende haft positiv effekt.

Det tog tre måneder for Smittestop-appen at finde frem til blot 16 coronasmittede. Men efter myndighederne erkendte og rettede den føromtalte fejl i slutningen af september, er billedet vendt.

Alene i oktober har advarsler i appen ført til, at yderligere 39 personer er testet positiv.

Dermed kan appen siges at have brudt i alt 55 smittedekæder.

Tallet skal dog tages med et stort forbehold, for myndighederne kan ikke se præcis, hvor mange der er testet positive på grund af en advarsel i appen. Det skyldes den måde, appen er bygget op på med fokus på anonymitet.

Derfor stammer tallene fra en spørgeskemaundersøgelse, hvor man bliver spurgt om årsagen til, at man bestiller en coronatest på coronaprover.dk. Den undersøgelse deltager cirka halvdelen i.

Det er også værd at bemærke, at smittetallene i september og oktober er steget voldsomt, hvilket også kan være med til at forklare appens højere succesrate.