Snart fortæller Facebook og Instagram dig, hvor meget tid de stjæler

Snart tilføjer sociale medier som Facebook og Instagram funktioner, så du bedre kan få styr på dit forbrug af de tidsrøvende apps.

Det bliver muligt at tjekke, hvor lang tid du bruger på Facebook og Instagram i appsene. Der tilføjes også andre muligheder, for at mindske forstyrrelser fra tjenesterne. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hvis du altid lige skal snuppe et billede til Instagram af din café-mad eller hele tiden tagge din ven i memes der 'så meget er os’ på Facebook, så er der godt nyt til dig - i hvert fald, hvis du gerne vil have indsigt i, hvor meget tid du egentlig bruger på det.

Facebook og Instagram tilføjer nemlig en funktion inden for de næste par uger, hvor du kan se, hvor lang tid du har brugt i appen de seneste syv dage.

Brugerne får også mulighed for, at gøre appsene lydløse i en tidsperiode, så der ikke popper forstyrrende notifikationer op.

Desuden kommer du også til at kunne aktivere en funktion, hvor du indstiller, hvor lang tid du vil bruge appen den dag. Du får en meddelelse, hvis du overskrider tidsforbruget.

Men fortvivl ikke - du kan stadig fortsætte med at bruge appen, hvis du lige er i gang med at poste en vigtigt selfie eller tjekke din ekskærestes profil.

Endnu mere data om dig

Nyheden om de nye funktioner rapporteres i flere medier, blandt andet amerikanske The Verge.

Det bekræftes også af Lukasz Lindell, der er Corporate Communications Manager for Facebook i Norden. Han skriver i en mailkorrepsondance med DR Viden, at værktøjet skal gøre folk opmærksomme på deres brug af appsene.

- Undersøgelser viser, at forstærkning af vores relationer forbedrer vores trivsel og glæde. Vi vil sikre at tiden, som folk bruger på vores apps, er bevidst, siger Lukas Lindell.

Funktionen vil tilføjes i hele verden indenfor de næste par uger, men den præcise dato, hvor du kan finde funktionen på din telefon, er dog ikke mulig at fastlægge.

Dog får én procent af brugerne ikke funktionen med det samme, da Facebook og Instagram dermed beholder en gruppe, der ikke har funktionen, som de kan sammenligne med, skriver The Verge.

Hvis du er uheldig, må du altså leve i uvidenhed om dit store forbrug lidt længere tid.

Apple vil i efterårets iOS 12-opdatering af styresystemet til iPhone og iPads, også tilføje et overblik over, hvor meget og i hvilke apps, telefonen bliver brugt.

Der bliver altså snart rig mulighed for at holde skarpt øje med dit forbrug foran de små skærme.

Kritik af apps som tidsrøvere

Ifølge The Verge kommer funktionerne ikke fordi Facebook og Instagram blot vil oplyse dig om, hvor stor en tidsrøver, deres apps kan være.

Der har været kritik af giganten fra bevægelsen 'Time Well Spent', der har sat fokus på, hvordan teknologi ødelægger vores opmærksomhed og gør os ensomme.

Bevægelsen har Tristan Harris i spidsen, der er tidligere har været ansat hos Google til at vurdere etikken omkring design af teknologi.

Om funktionerne tilføjes på grund af kritikken og den nye opmærksomhed omkring, hvordan sociale medier kan stjæle vores tid, kan dog ikke siges med sikkerhed.

Rigtig mange mennesker kan snart bruge de nye funktioner. Tal fra Statista viser, at Facebook havde 2,23 milliarder månedligt aktive brugere i andet kvartal af 2018, mens Instagram i juni 2018 nåede 1 milliard månedligt aktive brugere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter