Snotten for langt frem: Derfor bliver din næse større på selfies

Amerikanere går nu til plastikkirurg, fordi de synes, deres næse er for stor på selfies.

Den korte afstand mellem dit ansigt og kameraet kan få din næse til at syne større end den er - helt op til 30 procent bredere. (Foto: Ben Weber © Unsplash.com)

Du kender måske følelsen af, at du ser ekstra godt ud en dag. Og det skal fejres med et selfie.

Men det er som om, at dit selfie ikke stemmer helt overens med, hvordan du mener, at du ser ud.

Din næse ser nemlig større ud på billedet end i spejlet.

Frustration over et misvisende selfie har muligvis ført til, at flere amerikanere vil have opereret deres næse mindre.

- Jeg fortæller patienterne, at deres næser ikke er store, men at kameraet forvrænger næsen, når man tager et selfie for tæt på ansigtet, forklarer plastikirurgen Boris Paskhover til Vox.

En rundspørge blandt medlemmer af American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery viser, at 42 procent af plastikkirurgerne har oplevet, at patienter ønsker kosmetisk kirurgi for at optimere deres udseende til selfies og de sociale medier.

Din næse er ikke stor, dine arme er bare korte

Boris Paskhover og hans kolleger fra New Jersey Medical School har derfor fremlagt en matematiske model for, hvorfor vores korte arme kan være skyld i, at vi ser anderledes ud på selfies - særligt fordi vores næser kan se større ud.

Hvis du tager et selfie, hvor der er cirka 30 centimeter mellem kameralinsen og ansigtet, så kan næsen nemlig syne næsten 30 procent større end den er.

Tager du i stedet billedet cirka 1,5 meter væk, vil næsen ikke syne større, end den er i virkeligheden.

Årsagen skal findes i vores smartphones.

Kameraerne tager nemlig ofte billeder med vidvinkel, og det vil gøre vores næse bredere, hvis vi kommer for tæt på kameraet.

Det er alment kendt for personer med fotografisk erfaring, at vidvinkel kan give et anderledes ansigt.

Men for selfie-tagere kan modellen måske løse mysteriet om, hvorfor vi ikke altid synes, at vi ser godt ud på et selfie.

Vi får ikke selfie-næser i Danmark

Overlæge, speciallæge i Plastikkirurgi, Ph.D Liselotte Sabroe Ebbesen, har ikke oplevet, at danske patienter ønsker kosmetiske næseoperationer for at få flottere selfies.

Hun oplever tværtimod, at patienterne er meget velovervejet i deres ønske om næsekirurgi. Patienterne har tænkt længe, inden de har dristet sig til at booke en konsultation.

- Når folk kommer til konsultation har de et ønske om en forandring af næsen – men de har måske ikke kunnet forestille sig, hvordan deres nye næse skal se ud. Det kan vi ved hjælp af en 3D-scanning hjælpe dem til at få en forestilling om, siger hun.

Herefter er det op til patienten grundigt at overveje, om man ønsker indgrebet. Det er altså stadig en stor beslutning om, man ønsker en næseoperation, forklarer Liselotte Sabroe Ebbesen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk