'Spild af borgernes penge': Politikere vil lukke nye digitale postkasser, som stort set ingen bruger

Det nye Digital Post-udbud, der blandt andet har ført til flere postkasser, har kostet 350 millioner kroner.

Det kan være meget forvirrende for danskerne med flere forskellige postkasser til digital post fra det offentlige, siger ekspert. (Foto: © Grafik: Nathalie Nystad, DR)

Har du været inde og tjekke postkassen Mit.dk for nyligt? Hvis svaret er nej, så er du langt fra alene.

Siden marts har danskerne haft mulighed for at vælge mellem flere forskellige postkasser til digital post fra det offentlige.

Du kan nu logge på via e-Boks og den nye platform Mit.dk. Derudover kan du logge på via det offentliges side borger.dk eller deres nye Digital Post-app.

Det kan du, fordi it-løsningen bag den offentlige digitale post-løsning ryger i udbud jævnligt. Og i det seneste udbud besluttede man at gøre det muligt med flere 'indgange', altså flere postkasser, til den digitale post.

Det viser sig dog, at et forsvindende lille antal danskere har taget de nye postkasser i brug.

I november var det kun knap seks procent af samtlige logins til digitale postkasser, der foregik gennem Mit.dks app eller web-login. Mit.dk er lavet af selskabet Netcompany, der også står bag kendte apps som Aula og Smittestop.

Det offentliges side, borger.dk, og Digital Post-app stod tilsammen for lidt over ni procent af alle logins.

Derimod sidder e-Boks, som mange danskere har været vant til at bruge indtil nu, solidt på markedet med 83 procent. Det viser tal, DR har fået hos Digitaliseringsstyrelsen.

Som udgangspunkt er ambitionen med flere postkasser ifølge lektor ved IT-Universitetet Morten Hjelholt en god ide, da danskerne får flere valgmuligheder. Men ifølge ham har det i stedet givet bagslag.

- I virkeligheden kan det være meget forvirrende. Det kan være meget svært at få styr på, om man rent faktisk har tjekket det rigtige, det rigtige sted. Er der kommet noget andet i den anden boks?

‘Mit.dk er druknet i MitID’

Morten Hjelholdt peger også på det forvirrende i, at postkassen Mit.dk lyder som MitID, som har erstattet NemID i samme periode. En sag, der er løbet med megen opmærksomhed.

Derfor har det været lettere for danskerne at blive på e-Boks, som de kender, vurderer han:

- Jeg tror, danskerne sender det signal, at de ikke gider at flytte mere. Der har været rigeligt med korrektioner og nye ting, de skulle forholde sig til, siger Morten Hjelholt.

På Fisketorvet i København er der ikke mange, der har hørt om de nye postkasser:

Morten Hjelholt oplever, at borgere i alle aldersgrupper har svært ved at finde rundt i de forskellige systemer.

- Man havde forestillet sig i sin tid, at det ville være de ældre, og at problemet ville dø af alderdom. Det synes jeg ikke, man kan tale om overhovedet. Unge mennesker kæmper rigtig meget med at navigere i de her systemer.

Flere postkasser skal sikre konkurrencen

Digitaliseringsstyrelsen mener, der er god grund til, at der nu er kommet flere postkasser, og henviser til, at offentlige it-løsninger løbende skal i udbud, så konkurrencen sikres:

- Man har introduceret konkurrence på markedet for sikker digital post, hvilket forventeligt vil give bedre priser og services, skriver Digitaliseringsstyrelsen til DR.

- Det vigtige for os er at understrege, at man med de nye muligheder ikke risikerer at gå glip af sin Digital Post fra det offentlige. Uanset hvilken indgang man foretrækker at benytte (e-Boks, mit.dk, borger.dk eller Digital Post-appen), vil man have fuld adgang til al sin Digital Post fra det offentlige.

DR har også henvendt sig til Netcompany for at få deres reaktion på, at så få benytter deres platform. De skriver blandt andet:

- Mit.dk er stadig relativt nyt, men vi ser en stor interesse fra både danskerne og private virksomheder, og det er tydeligt, at mit.dk får flere og flere brugere, og vi har senest fået 1,2 millioner pensionskunder ombord på platformen. Det er helt naturligt med en tilvænningsperiode, men vi forventer fortsat, at mit.dk – som den moderne og sikre digitale platform, den er – vil være med til at lette hverdagen for danskerne fremover.

´Det er spild af borgernes penge’

Digital Post-løsningen, der nu har ført til, at vi har tre postkasser, har kostet knap 350 millioner kroner over hele projektperioden fra 2015-2022, oplyser Digitaliseringsstyrelsen til DR.

- Dette omfatter alt fra analysefasen til udbuds- og-udviklingsfasen samt interne ressourcer, kommunikation og implementering, skriver styrelsen.

Og så kommer der driftsudgifterne oveni: Fremadrettet koster det 27 millioner kroner årligt at drive og vedligeholde løsningen til Digital Post.

Selve platformen Mit.dk, som er et af de steder, man nu kan tilgå sin Digitale Post, betaler NetCompany dog af egen lomme.

Flere politikere er dog rystede over, at man har brugt flere hundrede millioner på en løsning, hvor danskerne nu skal orientere sig imod flere postkasser. En af dem er SF’s it-ordfører, Lisbeth Bech-Nielsen:

- Det er spild af borgernes penge. Jeg synes, det er sjusk.

- Folk kan ikke finde rundt i det – og det er uanset, hvor velbevandret man er i it og digitalisering. Jeg synes selv, det er noget værre rod – og jeg er it-ordfører.

Der bør kun være én digital postkasse, mener hun. Og det bakker Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard hende op i.

- Jeg synes, det er rodet, og det giver folk en enorm usikkerhed. Langt de fleste går ind på e-Boks, men man får den her usikkerhed: ‘Ligger der mon noget på en af de andre, som jeg har overset?’

Digitaliseringsstyrelsen understreger, at post fra det offentlige lander i alle tre postkasser, uanset hvilken man vælger.

Men når så få bruger de andre postkasser udover e-Boks, er der ingen grund til at have dem, mener Lisbeth Bech-Nielsen:

- Nej, det synes jeg ikke. Og så har vi jo igen spildt adskillige hundrede millioner kroner. Hele it- og digitaliseringsområdet er jo et sted, hvor pengene bare forsvinder ned i et sort hul.

Pia Kjærsgaard ønsker også at lukke Mit.dk, fordi så få bruger det.

Både SF og Dansk Folkeparti vil nu rejse sagen med den nye digitaliseringsminister, Marie Bjerre (V).

DR Nyheder har kontaktet digitaliseringsministeren, men hendes pressechef oplyser, at det ikke er muligt at få et interview.