Spionchips: Apple vil have kritisk artikel trukket tilbage

I stort interview angriber Apples direktør Tim Cook amerikansk medie, der skrev om kinesiske spionchips.

En rapport fra den amerikanske regering viser, at det amerikanske militær er sårbar over for den type angreb, som blandt andre Apple benægter at have været udsat for. (Foto: ALESSANDRO BIANCHI © Scanpix)

Nej, vi har aldrig haft problemer med kinesiske spionchips. Det har hele tiden været svaret fra Apple til den artikel, som Bloomberg offentliggjorde i begyndelsen af oktober.

Her fortalte Bloomberg, hvordan små spionchips i hemmelighed er blevet installeret på computerudstyr, der bliver brugt af Apple, Amazon og cirka 30 andre teknologivirksomheder.

Udstyret er produceret i Kina, og det er her, at spionchipsene, der ikke er større end riskorn, skulle været blevet installeret. De små chips skulle så være i stand til at trække data ud fra de servere, som de er installeret på.

Apple har siden offentliggørelsen benægtet oplysningerne. Og nu har direktør Tim Cook offentligt forlangt, at Bloomberg trækker artiklen tilbage.

- Der er ingen sandhed i artiklens oplysninger om Apple. De bør gøre det rigtige og trække historien tilbage, siger Tim Cook i et interview med Buzzfeed.

Hele Apple gennemtrawlet

Ifølge Buzzfeed er det en usædvanlig udmelding fra Apple, der aldrig tidligere har opfordret et medie til at trække en historie tilbage.

- Vi har endevendt hele virksomheden. Vi har søgt i emails, oplysninger om datacentre, finansielle oplysninger og fortegnelser over leverancer. Vi har lavet en teknisk gennemgang og gennemtrawlet hele virksomheden og gået grundigt til værks. Hver gang er vi kommet til den samme konklusion: Det her er ikke sket. Det passer ikke, siger Tim Cook.

Bloomberg, der er et respekteret og prisvindende nyhedsmedie, holder dog fast i, at artiklen og oplysningerne er korrekte.

- Undersøgelsen er et resultat af mere end et års research, hvor vi har foretaget over 100 interviews, lyder det i en udtalelse fra Bloomberg, som Buzzfeed citerer.

I Bloombergs oprindelige artiklen citeres 17 anonyme kilder, der ifølge mediet er ansat i de berørte virksomheder samt repræsentanter for myndighederne.

Amerikansk forsvar er sårbart

Artiklen har skabt enorm debat i computerbranchen og blandt sikkerhedseksperter og analytikere.

Danske analytikere har tidligere sagt til DR, at myndigheder og virksomheder er opmærksomme på den type angreb på forsyningskæden.

Et eksempel kan være, at der på en fabrik bliver indsat små chips i servere, der skal leveres til en bank. Virksomheder og myndigheder kan også være sårbare, når de køber reservedele til computerne.

En ny rapport fra den amerikanske regering, der blev offentliggjort i begyndelsen af oktober, konkluderer, at det amerikanske militær er sårbar over for den type angreb. Og at eksempelvis infrarødt udstyr, militærværktøj og et utal af andre komponenter bliver fremstillet i udlandet, hvor de amerikanske myndigheder ikke har kontrol med produktionen.

Vores systemer er sårbare

Ud over Apple har Amazon og flere andre også benægtet de konkrete oplysninger fra Bloomberg.

Det amerikanske Homeland Security skriver i en udtalelse, at de ikke ser nogen grund til at betvivle virksomhedernes benægtelser. Det samme siger britiske GCHQ, der er Storbritanniens agentur for signaleefterretning.

En kilde, der optrådte med navn som teknisk ekspert i Bloombergs artikel, har også bagefter sat spørgsmålstegn ved oplysningerne.

Noget af kritikken går på, at der er meget få tekniske oplysninger i artiklen, som fagfolk og eksperter kan efterprøve. Men blandt andre Theodore Markettos, der er sikkerhedseksperter på University of Cambridge, har kigget nærmere på dem og artiklen.

- Så når alt kommer til alt, hvad har vi så lært? Grundlæggende ser det ud til, at artiklen ved første øjekast holder vand. Men det er nok nyt for mange, at deres systemer er langt mere komplicerede, end de troede, og at de derfor også kan gemme på flere sårbarheder, skriver Theodore Marketto i et blogindlæg.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter