Stikpille til Facebook? Fremover skal du aktivt give dine iPhone-apps lov til at overvåge dig

Apple stikker kniven ind der, hvor flere af de øvrige tech-giganter tjener mange af deres penge

Apple med Tim Cook i spidsen vil lade dig sige nej til, at apps sporer din færden og deler den med tredjepart. (Foto: © STEPHEN LAM, Scanpix)

Du er måske træt af apps, der beder om tilladelse til det ene og det andet, når du åbner den. Men måske vil lige denne pop-up besked, der i fremtiden vil møde dig på iPhone, have din interesse.

Apple vil nemlig bede dig om at tage stilling til, om dine apps må spore dig og dine data. Herefter vil følge en liste over data, som appen ønsker at indsamle om dig.

Det foregår på samme måde, som du i dag aktivt skal give dine apps adgang til at bruge kameraet eller mikrofonen, skal du i fremtiden også give apps tilladelse til at bruge dine data og knytte det til din person.

- Vi mener, at app-udviklernes dataindsamling og brug af data skal være transparent, så brugerne kan tage deres beslutninger på oplyst grundlag, oplyser Apple.

Privacy som varedeklaration

Inden årsskiftet skal alle apps i App Store, på tværs af iPhone, iPad, WatchOS, tvOS, være tydeligt deklareret med informationer om, hvilke typer af data appen indsamler, og i hvilken grad disse data bliver kædet sammen med dine personlige oplysninger. En slags varedekleration på den app, du henter i App Store.

Det skal også fremgå, hvis appudvikleren videreformidler eller sælger data videre til tredjepart, eksempelvis data brokers eller dataforhandlere, om man vil.

Inden for de næste måneder vil Apple igangsætte næste skridt, hvor du i allerede installerede apps aktivt skal tage stilling til, om appen må spore dig.

Sådan her vil 'varedeklarationen' se ud senest d. 1. januar på alle apps i App Store. Foto: Apple

Din gratis app er ikke gratis

Firmaer, der leverer data til onlinereklamer - og i øvrigt har haft vind i sejlene under coronapandemien - tjener til dagen og vejen ved at indsamle data om deres brugere, så de kan målrette annoncer eller sælge dataen videre.

Du husker måske appen FaceApp, der kunne vise dig, hvordan du ville se ud som gammel, og blev meget populær i 2019. Den var gratis og ejet at det russiske firma Wireless Lab.

Men firmaet bag FaceApp gemte billederne af folks ansigter på sine servere og kunne efterfølgende bruge dem præcis, som de ville. Dengang frygtede it-sikkerhedseksperter, at billederne blev brugt til en ansigtsgenkendelsessoftware.

Med Apples nye opdatering vil du se den oplysning, inden du henter appen, og du skal aktivt give tilladelse til denne type brug af din data.

Det er op til app-udviklerne selv at rapportere, hvilke data de indsamler fra brugerne af deres programmer. Dataindsamlingen vil blive inddelt i tre kategorier - ‘data brugt til at tracke dig’, ‘data forbundet med dig’ og ‘data ikke forbundet med dig’.

I ‘Indstillinger’ på din iPhone kan du finde et nyt afsnit, der hedder ‘Sporing’. Her kan du få vist, hvilke apps der har tilladelse til at spore dig og ændre dine præferencer.

Vil koste for Facebook

Mellem linjerne er det svært ikke at se Apples initiativ som en stikpille til Facebook, som netop lever af servere målrettede annoncer og handle om brugernes data. Apples administrerende direktør, Tim Cook, har tidligere været ude med riven efter Facebook, som han mener tjener penge på kundernes personlige oplysninger.

Allerede da Apples nye privatlivs-program blev præsenteret i august, beklagede Facebook, at det ville koste på det sociale medies bundlinje.

Facebook har nemlig følt sig presset til at begrænse dele af sporingen af Facebookbrugerne på iPhones - i stedet for at lade dem vælge at sige 'nej tak' til det.

Det drejer sig om såkaldte IDFA, som er en slags mobilappens svar på de cookies, du hele tiden bliver bedt om at tage stilling til, når browser rundt på nettet.

Det er IDFA, der fortæller eksempelvis en bilforhandler, om du rent faktisk endte med at købe en bil, efter du blev præsenteret for en bilreklame på for eksempel Facebook.

Et yderst værdifuld værktøj, som Facebook altså nu dropper på iPhones:

- Dette er ikke en forandring, vi ønsker at lave, men desværre har Apples opdateringer af iOS 14 tvunget beslutningen, skrev Facebook i en blogpost.

Facebook: Hvad med jer selv, Apple?

Apples nye privatlivs-program skulle have været en del af iOS 14, det nuværende styresystem, som udkom i september, men er blevet forsinket, efter at app-udviklerne bad om mere tid til at gøre sig klar.

DR har efterspurgt interview med både Facebook og Googles danske repræsentanter, men begge har afvist at kommentere.

Facebook har sendt følgende skriftlige svar:

- Vi har bygget gennemsigtighed ind i vores produkter og giver brugerne mulighed for at kontrollere deres data. Men Apples nye labels er for brede og ignorerer den kontekst, som dataen bliver brugt i.

- Vi mener også, at brugerne skulle se de her labels for præ-installerede apps. Dette er endnu et eksempel på, at Apple følger andre spilleregler, når det gælder deres egne apps, lyder det.

Apple skriver opfølgende til DR, at der på de præ-installerede apps ligeledes vil være varedeklaration på, hvilke data der indsamles og hvordan disse bruges.