‘Stol ikke på skyen’: Holger mistede mange timers arbejde og flere tusinde kroner i brand

3,6 millioner hjemmesider blev påvirket af brand i Europas største datacenter.

Holger Lagerfeldt lader sig ikke slå ud af, at han har mistet både data og penge i branden i Frankrig. Han har nu investeret i et server-setup, så han fremover selv kan tage backup af sine hjemmesider. (© onlinemastering.dk)

Kan en hjemmeside bare forsvinde, selvom den er gemt i ‘skyen’?

Ja. Det blev Holger Lagerfeldt mindet om på den hårde måde.

Han er mastering engineer, hvilket betyder, at han færdig-pudser musik for kunstnere som Christopher, Martin Jensen og Demi Lovato.

Derudover har han flere musik- og lydvirksomheder med tilhørende hjemmesider.

Men mange af hans hjemmesider er lige nu i knæ.

Den 10. marts udbryder der brand på datacenteret OVHcloud i Strasbourg i Frankrig. Det er Europas største datacenter.

I et af de rum, hvor ilden raser, står en server, hvor Holger Lagerfeldts hjemmesider er gemt.

Flere af Holger Lagerfeldts hjemmesider, og dermed en stor del af hans levebrød, ser ud til at være gået tabt i branden.

- Jeg har mistet data, som er umulige at genskabe. Den form for tab giver en knugende fornemmelse i maven, siger han.

Ifølge Reuters blev 3,6 millioner hjemmesider påvirket af branden.

‘Datacenter var falsk sikkerhed’

Branden har kostet både økonomisk og kreativt for Holger Lagerfeldt.

- Det har kostet mig et sekscifret beløb i udviklingstid og tabt arbejdsfortjeneste. Endnu værre end økonomien er dog tabet af kreativ webudvikling, som jeg ikke kan genskabe, siger han.

Branden i det franske datacenter, hvor cirka 100 brandmænd arbejdede på at få ilden under kontrol. (Foto: © SAPEURS-POMPIERS DU BAS-RHIN, Scanpix)

Han fortæller, at han heldigvis selv laver backup af musikprojekterne i sit studie og på sine computere derhjemme, så ingen af disse er blevet ramt.

Men hans mange hjemmesider, der blandt andet tæller Lydmaskinen.dk, har fået et gevaldigt knæk. Lydmaskinen.dk er Danmarks største online community for musikproducere.

Holger Lagerfeldt var ellers sikker på, at der var tjek på hjemmesiderne gennem det franske datacenter. Derfor har han også kun i begrænset omfang lavet backup af dem.

- Det har vist sig at være en falsk sikkerhed i det her tilfælde, siger han.

Altødelæggende for hjemmesider

Når du bruger tjenester som Google Drive eller iCloud, bliver dine ting opbevaret på store servere, som tech-giganter som Google eller Apple ejer og driver.

Du får adgang til alle dine ting via internettet.

Det er samme princip, som hvis du køber plads hos et datacenter, bare med meget mere data.

Hvis du eksempelvis har en web-butik, kan du leje dig ind hos et datacenter som det i Frankrig. Det kan du gøre direkte eller gennem en webhost (mellemmand, der udbyder hjælpen fra datacenteret, red.).

Her lejer du en server, hvor alle dine data ligger. Det kan være kundekartotek, mails, information om dine produkter og lignende.

Når der går brand i et datacenter, som det skete for OVH, giver det problemer for mange mennesker.

Det fortæller Martin Andersen, der er site manager i det danske colocation datacenter Fuzion.

- Det er altødelæggende for de hjemmesider, der bruger datacenteret. Hvis de har en webbutik, kan de ikke sælge noget. Sådan en brand spreder sig som ringe i vandet over store dele af verden, siger han.

Backups er fulde af fejl

Holger Lagerfeldt står den 11. marts 2021 op til den grimme overraskelse.

- Jeg opdager, at alle mine mail-konti og websites er nede. Det er mine virksomheders ansigt udadtil. Dermed er min primære kommunikationsvej til mine kunder blevet afskåret. Jeg er helt afhængig af både mine hjemmesider og mails, og nu er det væk, siger han.

I første omgang slår Holger Lagerfeldt koldt vand i blodet.

Holger Lagerfeldts studie, hvor han blandt andet færdig-pudser musik for store kunstnere. (© onlinemastering.dk)

Han kontakter sin danske webhost, der fortæller ham om branden i OVH.

- Jeg ved, at der som en del af servicen fra datacenteret blev taget løbende back-ups af al data. Jeg får at vide af min webhost, at den server, hvor min data ligger, vil være oppe og køre igen om aftenen, siger han og fortsætter:

- Men det viser sig, at de er for optimistiske. De kan hverken få backups eller server til at virke.

Holger Lagerfeldt fortæller, at problemet opstår, fordi de backups, som OVH har taget af hans data, ikke er blevet tjekket for fejl.

- Det betyder for mig, at de seneste cirka 1,5 års backups er ubrugelige, fordi der er fejl i dem, siger han og fortsætter:

- Jeg har lært på den hårde måde, at en backup intet er værd, hvis den ikke også bliver tjekket løbende for fejl. Du har som kunde ingen chance for at sikre, om det faktisk sker i det datacenter, du benytter.

Firmaets ansvar at lave backup

Hvis et firma lever af at opbevare andres data og være back-up for andre, hvorfor har man så ikke selv en back-up af det data, man skal ‘passe’ på?

Det bør man også have, siger Martin Andersen.

- Men det er firmaets eget ansvar. De fleste datacentre har det. Mange store firmaer har endda data gemt på to forskellige servere, der står forskellige steder. Hvis der som her opstår brand, kan den anden server køre videre, siger han.

Kristoffer Nielbo, der er lektor ved Interacting Minds Centre ved Aarhus Universitet, forventer også, at OVH har en eller anden form for back-up.

På deres Twitter referer de nemlig til, at brugerne skal sætte gang i deres Disaster Recovery Plan (plan for at redde indhold ved en katastrofe, red.).

- Men hvad den plan præcist indeholder, hvem der står for den, og hvor mange den hjælper, er svært at sige, siger Kristoffer Nielbo.

Serveren rykkes hjem

Holger Lagerfeldt har de seneste uger ikke kunne få en opdatering fra OVH om, hvordan han server har det.

Hans håb har været, at der var mulighed for, at serveren kunne komme til Danmark, og han kunne forsøge at redde noget data.

I går fik han endelig en opdatering: Hans server er totalskadet, og der er ingen backup.

Tabet af data slår ham heldigvis ikke ud.

- Som det ‘gamle’ ordsprog siger: Rigtige mænd tager ikke backup, de græder sig bare i søvn, griner han.

Nu har Holger Lagerfeldt investeret i et server-setup, som han kan have til at stå på sin egen adresse.

- Det er både dyrt og teknisk krævende. Jeg skal stadig have en back-up på en anden fysisk adresse som ved et datacenter, så der er en ekstra sikkerhed, hvis noget går galt - som ved en brand, siger han.

DR har kontaktet OVH for en udtalelse, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.