Succes! Sonde er landet perfekt på Mars

NASA-sonden InSight landede 21.05 på Mars efter en perfekt landing. Nu begynder mindst to års forskning.

Kontrolrummet bryder ud i jubel, da landingen er bekræftet.

Flere års arbejde, seks måneders rejse og seks minutters neglebideri er slut.

Mars InSight landede til aften på Mars overflade efter en fejlfri nedstigning fra kredsløb. Alt forløb planmæssigt og hver eneste trin på nedstigningen skete på det rigtige tidspunkt.

Og det udløste et kæmpe jubelbrøl i NASAs kontrolcenter, da forløsningen endelig kom - og endnu engang, da det første test-billede fra overfladen blev downloadet direkte fra overfladen af Mars.

Landingen sluttede med at Mars InSight sendte et billede hjem fra overfladen af Mars. Nu skal dens tre instrumenter klargøres og placeres.

Dermed er NASAs sonde nummer otte nået succesfuld til Mars.

Astrofysiker Hans Kjeldsen er begejstret for, at landingen var en succes.

- InSight er planlagt at skulle fungere i 2 år. Men den kan i princippet godt ende med at virke i mange flere år, skriver han i en email til DR Viden.

- Landingen gik fint og det lover jo umiddelbart godt for en lang mission!

Sådan ser Mars InSights udsigt ud lige nu. Billedet blev sendt hjem kort tid efter, at sonden var landet sikkert på planetens overflade. Man kan svagt skimte horisonten i baggrunden. Linsen er dækket af en beskyttende film. (Foto: screenshot © Nasa)

Skal undersøge Mars indre

Mars InSight skal undersøge den røde planets indre. For vi ved faktisk meget lidt om hvad der foregår under overfladen på Mars.

Det kan nemlig give os en bedre forståelse for hvorfor Mars er gold og øde og Jorden er våd og fyldt med liv.

Netop de spørgsmål kan Mars InSight måske være med til at besvare. Sonden er en lille lander med seismometre, der kan indsamle data om planetens rystelser.

Mars er ikke tektonisk aktiv ligesom Jorden. Den har ikke plader i bevægelse og kraftige jordskælv, som vi kender.

Men den har rystelser som også er interessante. Blandt andet fordi der har været vulkansk aktivitet på planeten for forholdsvis nyligt.

InSight skal også kigge ind mod Mars kerne og forhåbentlig gøre forskerne klogere på hvorfor planeten ikke har noget magnetfelt.

Og så forventer forskerne, at sonden kan finde store lommer med vand mange meter under overfladen.

Facebook
Twitter