(© Melitón Tapia / INAH)

Tårn af kranier dukker op ved berømt katedral: Mænd, kvinder og børn blev ofret til guderne

Mere end 600 kranier fra aztekernes tid er kommet frem i Mexico City.

Få par gader fra den berømte katedral i Mexico City har arkæologer fundet et tårn af menneskekranier.

De stammer fra flere hundrede mænd, kvinder og børn, der mellem år 1486 og 1502 fik deres kranier muret sammen med mørtel, så de danner det uhyggelige tårn.

Kranierne stammer fra ritualer, hvor aztekerne ofrede mennesker - ofte krigsfanger - til guderne. De troede nemlig på, at guderne havde behov for menneskeblod for overleve og opretholde orden i universet.

Det fortæller Jesper Nielsen, der er lektor i indianske sprog og kulturer og forsker i aztekerne.

- Mennesker blev eksempelvis ofret til Solen, så den kunne fortsætte sin cyklus. Men ofringerne havde også en politisk dimension. De skulle vise aztekernes fjender, hvad der skete, hvis man trodsede dem. De inviterede nemlig fjenderne med til ofringsceremonien, siger han.

Tårnet af menneskekranier blev første gang opdaget i 2017, men arkæologerne har gravet siden.

Mexico City blev anlagt lige oveni i aztekernes hovedstad Tenochtitlán, da spanierne plynrede og erobrede byen omkring år 1520.

Katedralen, regeringsbygninger og præsidentens palads ligger derfor oveni det, der dengang var det allerhelligste af aztekernes kultur.

Stort set hver gang arkæologerne sætter en skovl i jorden i Mexico City, vælter det derfor op med nye interessante fund.

Se billeder fra kranie-udgravningerne nedenfor.

 • Kranierne stammer fra både mænd, kvinder og børn, hvilket overraskede forskerne. Tidligere troede man nemlig, at det primært var krigere, der blev ofret. Der er dog noget, der tyder på, at det ikke altid var nok at ofre krigsfanger, fortæller Magnus Pharao Hansen, der er adjunkt Københavns Universitet, hvor han forsker i aztekernes sprog “nahuatl”. (© Melitón Tapia / INAH)
  1 / 8
 • Rækken af kranier er ikke det første, man har fundet i Mexico. Det var nemlig udbredt blandt aztekerne at udstille kranier fra ofringer nedenfor templer. På aztekernes eget sprog kalder man konstruktionen for en “tzompantli”, som betyder en række af hoveder, fortæller Magnus Pharao Hansen. (© Melitón Tapia / INAH)
  2 / 8
 • Kranietårnet blev fundet, da arkæologerne brød gulvet op i en gammel lejlighed og gravede et par meter ned i jorden. De vidste nemlig nogenlunde, hvor kranierne burde være, da man har ret nøjagtige kort over, hvordan Tenochtitlán så ud, da spanierne ankom. De havde dog ikke forventet at finde så mange kranier, som samtidig var opsat i cirkler, så de dannede et tårn. Tidligere har man kun fundet dem som rækker. Det fortæller Jesper Nielsen, der selv var inde i ejendommen og besøge udgravningen, da den begyndte i 2017. På billedet ses nogle af arkæologerne i hullet, de har gravet. (© Melitón Tapia / INAH)
  3 / 8
 • Pladsen “Plaza del Zócalo” er anlagt lige oveni den centrale del af Tenochtitlán. Det var her de vigtigste templer og herskeren Moctezumas palads lå, da spanierne ankom til byen. Og det er også op til pladsen, at man har fundet kranietårnet. - Generelt, når der bliver gravet nye metrotunneller, nedrevet bygninger eller lavet større renoveringsprojekter i Mexico City, får arkæologerne mulighed for at stikke spaden i jorden. Og de finder som regel altid noget spændende, siger Jesper Nielsen. (© Panorámicas CDMX / Wikimedia Commons)
  4 / 8
 • Tenochtitlán var anlagt på en ø, der lå midt i en sø. Ud til øen førte en række dæmninger. Da spanierne, i samarbejde med et andet folk kaldet tlaxcaltekerne, indtog byen, byggede de derfor masser af både, så de kunne angribe fra alle sider og ikke kun via dæmningerne. Sidenhen er søerne og sumpene blevet drænet, og Mexico City fylder i dag hele dalen. Faktisk synker byen langsomt, fordi jorden stadig er så blød, hvor der engang var vådområder. (© History Today)
  5 / 8
 • Fordi spanierne lavede kort og optegnelser over Tenochtitlán, da de kom dertil i 1500-tallet, ved man i dag ret meget om, hvordan byen har set ud. Billedet her er fra Museo Nacional de Antropología i Mexico City og forestiller kernen af byen med de religiøse templer og paladser. Nedenfor den største pyramide - den med to toppe - lå kranietårnet til skræk og advarsel for alle, der kom til byen. (© Thelmadatter / Wikimedia Commons)
  6 / 8
 • Maleren Diego Rivera - ham der var gift med Frida Kahlo - malede det her billede af, hvordan centrum af Tenochtitlán kunne have set ud. De første spaniere, der så byen, som på det tidspunkt har haft omkring 150.000 indbyggere, skrev, at de var imponerede over, hvor velordnet og ren byen var. Ifølge Jesper Nielsen var aztekerne da også, selvom det er menneskeofringerne vi husker dem for, ekstremt gode til at organisere og havde et højt udviklet landbrug, arkitektur, kalendersystem og skrift. (© Diego rivera / Wikimedia Commons)
  7 / 8
 • I 1521 angreb den berømte conquistador Hernan Cortés byen. Sammen med en konkurrerende stamme til aztekerne, tlaxcaltekerne, indtog de byen og gjorde en ende på aztekerriget. Aztekernes hær var meget større end spaniernes - og mange har spekuleret på, hvordan det lykkedes dem at erobre byen. En af forklaringerne er nok, at byen et halvt år forinden blev ramt af sygdommen “kopper”, der kom fra Europa og dræbte tusindvis af aztekere. Cortés jævnede byen med jorden og byggede en ny hovedstad til kolonien ovenpå ruinerne. (© Library of Congress / Wikimedia Commons)
  8 / 8
FacebookTwitter