Taylor Swift overvågede fans i al hemmelighed: På kant med loven i Danmark

Den amerikanske sangerinde Taylor Swift ville undgå stalkere til sine koncerter.

Taylor Swift har vundet en lang række priser inklusiv flere grammyer. (Foto: Steve Marcus © Scanpix)

Mens tusindvis af glade koncertgæster har knipset løs med deres telefoner og kameraer for at få et skud af superstjernen Taylor Swift, har de i al hemmelighed selv været genstand for avanceret overvågning.

På vej ind til flere koncerter har gæster kunnet kigge på skærme med videoer af sangerinden, men hvad de ikke vidste var, at de samtidig blev fotograferet af skjulte kameraer med ansigstgenkendelse.

Det er det amerikanske musikmedie Rolling Stone, der kan afsløre, at Taylor Swift har gjort det i et forsøg på at identificere stalkere.

Billederne af koncertgæsterne er efterfølgende blevet sendt til sangerindens hjemby Nashville, hvor de er blevet krydstjekket med billeder af folk, man gerne ville holde ude eller have et ekstra øje på.

Sætter fokus på udvikling i overvågningsteknologi

Sagen har medført kritik af Taylor Swift, der har været en af USA's største musikere de senere år. Men den har samtidig sat stort fokus på udviklingen i teknologien inden for overvågning, hvor flere menneskerettighedsgrupper har udtalt stor bekymring.

Blandt andre Jay Stanley, der er senioranalytiker hos gruppen American Civil Liberties Union, har været aktiv i debatten. Han forstår, at en stjerne som Taylor Swift naturligvis vil beskytte sig mod stalkere.

- Men det har langt større implikationer end det. Det handler ikke om det enkelte tilfælde, men hvor den her teknologi er på vej hjem, siger han til The Guardian.

En undersøgelse fra Georgetown University fra 2016 viser, at der allerede dengang var omkring 117 millioner amerikanere, hvis ansigt var blevet gemt i databaser, mens der samtidig er minimal lovgivning på området, siger Jay Stanley.

- Det er generelt det vilde vesten, når det kommer til brugen af den her teknologi, siger han.

Handler om beskyttelse af personsoplysninger

Mens Taylor Swift nu risikerer adskillige sagsanlæg, havde det sandsynligvis været et direkte brud på loven, hvis det var sket i Danmark.

Det siger Henrik Udsen, der er professor ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, og som har speciale i it og persondata.

- Der er en række potentielle problemstillinger i det, og grundlæggende handler det om beskyttelse af vores personoplysninger, siger han.

Han understreger, at han ikke kender de særlige omstændigheder omkring det konkrete tilfælde, men at det meget vel kan være en overtrædelse af den meget omtalte GDPR-lov i Europa, også kaldet persondataforordningen.

Den er lavet for at beskytte vores personoplysninger og regulerer blandt andet den her form for teknologi med ansigtsgenkendelse. Den gælder for både myndigheder, virksomheder og foreninger.

- Udgangspunktet i Danmark vil være, at hvis man vil lave ansigtsgenkendelse og koble det med folks personoplysninger, så vil det i mange tilfælde forudsætte et egentlig samtykke fra de involverede, siger Henrik Udsen.

Gælder om at finde balancen

Med den teknologiske udvikling kan man nu se virksomheder og privatpersoner - eksemplificeret i Taylor Swift-koncerterne - benytte sig af ting, som tidligere kun er blevet brugt af myndigheder.

Henrik Udsen mener, at teknologien med ansigtsgenkendelse lige nu kun bruges i Danmark ved paskontrol i lufthavnene, men at det nok hele tiden vil udvikle sig.

Derfor er det vigtigt at have en diskussion løbende om, hvordan vi anvender den i vores samfund.

- Den måde, vi kan overvåge os selv og hinanden på, udvikler sig hele tiden, men der er også mange gode anvendelsesmuligheder i de her teknologier.

- Derfor er det ikke et spørgsmål om enten eller, men om at finde en balance i, hvordan vi bruger dem og hele tiden sikre os, at det ikke sker på bekostning af vores privatlivs beskyttelse, siger Henrik Udsen.

Taylor Swift har afvist at kommentere sagen til flere internationale medier.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter