Tech-messe kæmper med at få mere 'female energy' på programmet

Skandinaviens største techmesse forsøger at gøre op med manglen på mangfoldighed i teknologi- og iværksætterbranchen.

Ved hovedscenen på TechBBQ kunne man finde flere prominente personer indenfor techmiljøet. (Foto: © Albert Jonathan Nyeland)

Et gammelt tysk damplokomotiv fra 1895 står nypudset klar til fremvisning. Kun 50 meter væk står en 650 kilo tung drone, som spænder fem meter i diameter.

Mellem teknologierne fra fortiden og fremtiden sidder håbefulde iværksættere og nysgerrige investorer til årets TechBBQ-messe i København, der har fokus på at opnå en lige fordeling af mænd og kvinder på deres talerprogram i år.

TechBBQ nåede 42 procent kvinder i årets program. I 2023 så TechBBQ selvfølgelig gerne, at den skal hedde 50 procent, men:

- Det handler ikke om at sætte et kryds i en kasse for 50/50 diversitet. Men at gøre TechBBQ meget mere inkluderende og tilgængeligt at være til – vi er ikke perfekte på nogen måde, og har ikke nailed den endnu, siger Kay Michelsen, som har stået for at sammensætte årets program.

Kay Michelsen fortæller, hvordan de oplevede at have tomme pladser på programmet i flere måneder, før de fandt de rigtige oplægsholdere, som kunne opfylde deres krav om ekspertise, relevans og ikke mindst repræsentation af diversitet.

TechBBQ's indsats for at være mere inkluderende kan være med til at skubbe til samfundets ubevidste bias, mener Kay Michelsen.

- Jo flere kvinder og POC's (people of colour, red.), der er med i programmet og bidrager med deres viden, betyder, at samfundet kan begynde at adskille forretning og iværksætteri med kun at være for mænd – og ofte hvide mænd, siger Kay Michelsen.

Ikke kun på talerprogrammet, at ligestillingen viser sig

Ved en af boderne til messen finder man Maria Clemmensen, som er ude for at fortælle om sin virksomhed Sharedrobes. En app, som hjælper dig med at holde øje med, hvilket tøj du har i garderoben og gemme dine yndlingsoutfits. Bliver tøjskabet for fyldt, kan du samtidig bytte tøj med andre brugere af appen.

Det er Maria Clemmensens tredje år på messen i år, hvor hun tidligere også har været med som ansat hos en investor. Og hun har bemærket TechBBQs indsats.

- Jeg kan helt klart se, at der er flere kvinder i de oplæggene. Og også på iværksætterfronten med dem som har stande, det har jeg bidt mærke i, siger Maria Clemmensen, som er stifter og CEO af Sharedrobes.

  • Maria Clemmensen havde sin far med på messen, som har været medstifter af Sharedrobes. (Foto: © PRIVAT)
  • Sharedrobes stand havde selvfølgelig et tøjstativ med. (Foto: © Albert Jonathan Nyeland)
1 / 2

Også chef for iværksætterpolitik i Dansk Erhverv Jasmina Pless har bemærket, hvordan messen har en mere lige fordeling af køn, særligt i forhold til andre konferencer.

- Der er vi som regel heldige, hvis vi kommer op på omkring 25 procent kvinder, siger Jasmina Pless, der er chef for iværksætterpolitik, Dansk Erhverv.

Tech-industrien mangler female energy

Tilbage i Sharedrobes tilskynder stifter og CEO Maria Clemmensen tiltaget om flere kvinder på programmet.

- Jeg tror helt klart, at det er noget, man bliver nødt til, der hvor vi er nu. For når man kigger på de her statistikker, går det utroligt langsomt med at forbedre sig, siger Marie Clemmensen.

Selvom det går langsomt, så synes Maria Clemmensen dog stadig, at det går den rigtig vej.

- Det er rigtig sundt, at der kommer noget mere female energy ind i techindustrien, men jeg synes bestemt, at vi går den rigtige vej, siger Maria Clemmensen.

Efter et stigende deltagerantal er TechBBQ rykket til konferencehallen Lokomotivværkstedet i København. (Foto: © Albert Jonathan Nyeland)

Hos Dansk Erhverv viser undersøgelser også, at det går langsomt med statistikkerne, når det kommer til at øge ligestillingen i iværksætterbranchen. Særligt ved investeringer, står det dårligt til.

- Vi kan se, at det kun er én procent af venture kapital, som går til starts-ups med kun kvindelige stiftere. Og det er en tydelig underrepræsentation, når vi kan se, at det er 25 procent af iværksættere, som er kvinder, siger Jasmina Pless, chef for iværksætterpolitik i Dansk Erhverv.

Vigtigheden af en god rollemodel

For 25-årige nyuddanede Olivia Lyng, som er første gang på TechBBQ, er det også vigtigt, at hun kan se sig selv I nogle af de rollemodeller, som bliver fremhævet på TechBBQ’s scener.

- Det er vigtigt at have en kvinde at spejle mig i, for jeg har aldrig haft en kvindelig chef reelt. Og jeg tror, det er gået op for mig med mit første fuldtidsjob, at det gør noget for min selvforståelse, men især også min inspiration og ambitioner om karriere, siger Olivia Lyng.

Olivia Lyng oplever, at der udenfor TechBBQ også er strukturelle problemer, som hun håber stadig vil være i fokus, når messen ender.

Jasmina Pless synes også, at det er godt, at TechBBQ gør en indsats for at få en bedre ligestilling mellem mænd og kvinder på programmet, for deres størrelse betyder også, at de bærer et ekstra ansvar.

- Hvis unge mennesker kun ser, at det er mænd, som sidder på scenen, så kan det være enormt svært for unge kvinder at identificere sig med livet som iværksætter, siger Jasmina Pless.

Til messen blev det annonceret af Tech Nordics Advocats, Nordeuropas største tech- og startupfællesskab, at de netop har fået en bevilling fra Industriens Fond til at forsætte deres arbejde med at øge Danmarks ligestilling, når det kommer til tech- og iværksætterbranchen.