Techgiganters datacentre kan varme massevis af danske huse, men gør det ikke: 'Det er helt tosset'

Kun Metas datacenter i Odense giver lige nu fjernvarme til danskerne. 

Overskudsvarme fra datacentre kan potentielt opvarme tusindvis af danske husstande, lyder det fra forskere (© Grafik: Morten Fogde Christensen)

Rettelse: Det har tidligere fremgået af artiklen, at Apples datacenter i Viborg fra 2024 vil kunne levere fjernvarme til 40.000 mennesker. Det er dog usikkert, hvor meget fjernvarme datacenteret præcist vil kunne levere og derfor er tallet fjernet fra artiklen.

Da Apple i 2015 meldte ud, at virksomheden ville bygge et stort datacenter ved Viborg, fik borgerne et løfte: Overskudsvarme fra centret ville blive brugt til at levere billig fjernvarme.

Der skulle være nok til at varme hele Viborg Kommune - og Randers med, sagde Energi Viborg endda til TV Midtvest.

Men i dag, to år efter åbningen af centeret, har borgerne stadig ikke fået gavn af Apples overskudsvarme.

- I et land som Danmark virker det helt tosset, at man ikke får placeret de her datacentre, så man kan udnytte den spildvarme, der kommer ud af det. Det kunne give fjernvarme til tusindvis af husstande, siger Søren Dyck-Madsen, der er seniorkonsulent i tænketanken Concito.

Kommune kæmper forgæves

Apple er ikke den eneste techgigant, der har valgt Danmark til at bygge et stort datacenter i.

I Fredericia har Google bygget et, og Meta (tidligere Facebook) har et deres i Odense, som lige nu er det eneste, der leverer fjernvarme.

Microsoft har tre på vej i henholdsvis Køge, Roskilde og Høje Taastrup. Kun det sidste bliver tilkoblet fjernvarmenettet.

Som lovgivningen er nu, kan kommunerne ikke stille krav til techgiganterne, om at de skal sikre, at overskudsvarmen bliver anvendt. De kan kun bede pænt om det.

Det har man prøvet i Køge. Uden held.

For selvom kommunen ad flere omgange har forsøgt at få Microsoft til at gøre sit datacenter klar til at blive koblet på fjernevarmenettet, er meldingen fra virksomheden, at den ikke kan nå at tilpasse designet af bygningen.

Det viser et brev til kommunen fra Microsoft, som DR har fået indsigt i.

- Det vil resultere i, at Microsoft pådrager sig måneders forsinkelser, skriver Microsoft.

Beslutningen skuffer i Køge.

- Køge Kommune er ærgerlige over, at overskudsvarmen ikke udnyttes. Vi har flere gange udtrykt dette over for Microsoft og bedt dem revurdere deres beslutning, skriver Stig Isaksen, direktør i teknik- og miljøforvaltningen.

Viborgs tidligere borgmester Torsten Nielsen (K) (til venstre på billedet) jublede, da Apple besluttede sig for at slå sig ned i Viborg. (Foto: Flemming Jeppesen © © Flemming Jeppesen)

Der skal stilles krav til datacentrene

14 procent af Danmarks strømforbrug.

Så meget energi forventer Energistyrelsen, at datacentre vil sluge om otte år.

Både Apple, Google, Microsoft og Meta klimakompenserer deres datacentre. Enten ved selv at opføre vindmøller eller solceller eller ved at købe sig ind i vedvarende energiprojekter.

Men det er afgørende for den grønne omstilling, at datacentrene også giver tilbage til samfundet i form af varme,

Det mener Concito, der efterlyser skrappere krav til datacentrene.

- Vi foreslår, at man stiller direkte krav til, at man anvender den mest effektive køling, og at man placerer datacentrene et sted, hvor man har mulighed for at udnytte den overskudsvarme, der kommer fra kølevarmen, siger Søren Dyck-Madsen.

Jesper Koch, der er analysechef hos Dansk Fjernvarme, mener også, det er vigtigt at få kigget på, om borgene kan få gavn af overskudsvarmen.

- Man bør i det mindste lave et eller andet form for krav om, at man får belyst, hvad mulighederne er for at indgå samarbejder med fjernvarmen, siger han.

Datacentre placeres for langt væk

Jesper Koch mener, det er vigtigt at tænke over placeringen af datacentrene. Jo tættere på fjernvarmecentralen, desto nemmere er projektet at få op at stå.

Apple har placeret sit center så tæt som muligt på en af landets største transformerstationer, så der er den bedst tænkelige tilgang til el. Til gengæld er der 13 kilometer til Viborg og fjernvarmenettet.

- Det burde man lige have givet en tanke ekstra. Man kunne godt have lavet en smartere løsning på det tidspunkt. Men fokus har nok været på at være tæt på el, siger Jesper Koch.

Overskudsvarmen er måske ikke varm nok

Oftest er tilbuddet fra techgiganterne, at de stiller restvarmen til rådighed, og herfra er det op til fjernvarmeselskaberne at sørge for, at den kan udnyttes i fjernvarmenettet.

En opgave, der dog er mere kompleks, end den måske lyder.

Et af problemerne er, at det ikke er sikkert, at overskudsvarmen er varm nok til, at den kan bruges effektivt.

Når datacentrene køles med luft, vil overskudsvarmen typisk kun nå en temperatur på 25-30 grader. Den varme, der skal bruges i fjernvarmen, skal helst skal være tæt på 70 grader.

En anden mulighed er at køle datacentres processorer med vand i stedet for luft. Vandkøling kan nemlig få temperaturen op på omkring 60 grader i stedet for 25-30 grader.

Det kræver også mindre energi end at køle med luft.

Men vandkøling er ikke noget, som techvirksomhederne har taget til sig, fortæller Jesper Koch.

Hvad siger techgiganterne?

DR Nyheder har kontaktet Google, Apple og Microsoft for at høre, hvorfor fjernvarmen ikke i højere grad kommer danskerne til gavn.

Google oplyser, at datacenteret i Fredericia på nuværende tidspunkt ikke producerer nok varme til, at det kan betale sig at genanvende til fjernvarme.

Til DR skriver Microsofts datacenterdirektør, Mikael Mikkelsen, at man først i kommende etaper på byggeriet i Køge forventer at genanvende varmen. Til den tid vil mere end halvdelen af overskudsvarmen ryge i fjernvarmenettet, skriver han.

Apple er ikke vendt tilbage på DRs henvendelse.