Techguru, præsidentkandidat og mordmistænkt: Her er historien om rigmanden John McAfee

Manden bag verdens første antivirusprogram tog i denne uge sit eget liv i spansk fængsel.

(© Robert King / Scanpix)

Fængselsbetjente i et fængsel lidt uden for Barcelona fandt onsdag rigmanden John McAfee livløs i sin celle.

Sammen med sundhedspersonale forsøgte de at genoplive den 75-årige mand, men uden held. Rigmandens advokat oplyste senere til Reuters, at hans klient havde taget sit eget liv i cellen ved hængning.

Tidligere på dagen havde den spanske højesteret meldt ud, at den nu havde godkendt, at John McAfee kunne udleveres til de amerikanske myndigheder.

I USA er han nemlig anklaget for skatteunddragelse.

John McAfee var kendt for at have opfundet det første kommercielle antivirus-program i 1980’erne. Da han solgte det midt i 1990’erne, tjente han styrtende med penge.

Rigmanden var også kendt som libertarianer og stillede i både 2016 og 2020 op til præsidentvalget i USA. Ifølge Fox News har han selv tidligere udtalt, at han opfattede det at inddrage skat som “ulovligt”.

I en høring tidligere på måneden påstod John McAfee, at anklagerne mod ham var politisk motiverede, og at han ville ende med at sidde i fængsel resten af sit liv, hvis han vendte tilbage til USA.

Men hvorfor ender en mand, der har succes i livet og masser af penge, med at tage sit eget liv i et spansk fængsel?

Det var i fængslet her, at John McAfee blev fundet død onsdag. Han havde ifølge advokaten hængt sig i sin celle. (© SUSANNA SAENZ / Scanpix)

Mistænkt for mord i Belize

Da USA bad om at få John McAfee udleveret fra Spanien, var det langt fra første gang, han kom i politiets søgelys.

De seneste ti år har rigmanden været forfulgt af en lang række sager.

Den mest opsigtsvækkende var i 2012, hvor John McAfees nabo i Belize blev fundet død i sit hjem. Stuepigen fandt ham liggende i en pøl af sit eget blod, skudt i baghovedet.

Mistanken faldt hurtigt på John McAfee, som kort forinden havde haft en række skænderier med naboen, der var træt af McAfees hunde.

Inden sagen kunne nå at blive opklaret, flygtede han dog ud af landet til Guatemala, hvorfra han påstod, at han var blevet “framed” for mordet.

Men hvorfor flygter han, hvis han ikke er skyldig? Og hvorfor ender han gang på gang på kant med loven?

For at forstå det, er vi nødt til at spole helt tilbage til John McAfees barndom.

Det var i huset her, at amerikaneren Gregory Faull blev myrdet i 2012. John McAfee boede i nabohuset og blev af politiet mistænkt for at stå bag mordet. Han nåede dog at flygte ud af landet, inden de kunne arrestere ham. (© Scanpix)

Smidt ud af universitetet på grund af sex med en studerende

Mange år før John McAfee blev rig på at sælge sin virksomhed, var hans liv allerede noget rod. Hans far - en amerikansk krigsveteran fra Anden Verdenskrig - var alkoholiker og var voldelig overfor både sønnen og moren.

Da John McAfee var 15 år, begik hans far selvmord ved at skyde sig selv. Det fik den unge amerikaner til at begynde at drikke heftigt og tage stoffer i årene efter.

På trods af det klarede han sig godt i skolen. Faktisk var han så dygtig, at han i 1960’erne blev optaget som ph.d.-studerende i matematik på Northeast Louisiana State College.

Han blev dog fyret, inden han nåede at færdiggøre ph.d.’en, efter det kom frem, at han havde haft sex med en af de studerende, han var vejleder for.

John McAfee giftede sig med den studerende og fandt hurtigt arbejde som programmør.

Tog stoffer i frokostpausen på arbejdet

Selvom John McAfee i en årrække arbejdede for nogle af de allerstørste techvirksomheder som Nasa, General Electric, Siemens og kopimaskinegiganten Xerox, røg han længere og længere ned i sit alkohol og stofmisbrug.

Stoffer var dog udbredte i techbranchen på det tidspunkt.

Det var slutningen af 1960’erne, hippiebevægelsen var på sit højeste, og bevidsthedsudvidende stoffer var på mode. John McAfee har da også fortalt, at de fleste af hans chefer selv tog stoffer.

I 2013 fortalte han til BBC, hvordan han dengang havde taget stoffer helt åbenlyst på arbejdspladsen.

- Jeg måtte skjule stofferne for min mor og sommetider min kone. Men i nogle af de virksomheder, hvor jeg arbejdede, blev der ikke lagt skjul på, at man tog stoffer. De blev taget helt åbenlyst i frokostpausen på kontorerne. Det var en bizar tid.

Blev fyret, forladt og fik en ny chance

I starten af 1980’erne blev det for meget for hans kone. Hun forlod ham.

Det fik stofmisbruget til at eskalere endnu mere, og han blev fyret fra virksomheden Omex, hvor han arbejdede på det tidspunkt.

Arbejdsløs og forladt indså han, at han måtte søge hjælp. Han meldte sig derfor ind i Anonyme Alkoholikere - og i 1984 stoppede han helt med at drikke alkohol og tage stoffer.

Som "clean" fik han igen job. Denne gang hos våben- og flyproducenten Lockheed Martin, hvor han arbejdede på et hemmeligtstemplet program til stemmegenkendelse.

Her stødte han for første gang på en computervirus. Virussen, der siden har fået navnet Brain, var den første virus lavet til IBM PC’er.

Fra virussen i 1986 blev kodet af to pakistanske brødre, bredte den sig hurtigt. Den var nemlig programmeret til at kopiere sig selv ned på en diskette, så snart den blev sat i en inficeret computer.

Virussen gav John McAfee en idé, der skulle gøre ham til mangemillionær.

Software-firmaet McAfees hovedkvarter i Santa Clara i Californien i 2007. Firmaet blev startet af John McAfee, men i 1994 solgte han alle sine aktier i virksomheden. Den fortsatte dog med at bære hans navn. I 2010 blev virksomheden så opkøbt af Intel, der betalte hele 7,7 milliarder dollars for den. (Foto: Paul Sakuma © Scanpix)

Opfandt verdens første antivirus-program

John McAfee fandt ud af, hvordan man kunne fjerne virussen fra en computer igen. Kuren delte han med andre via et såkaldt ‘bulletin board system’, der var en slags forløber for internettet.

Han indså dog også, at han var snublet over en forretningsidé. Han var nemlig overbevist om, at det ikke var sidste gang, nogen ville kode en virus, der ville true folks computere.

- Jeg vidste, at det her område ville blive stort, fordi folk er, som de er. Der vil altid være hackere. Det er derfor, vi har grafitti på murene i byerne. Folk kan lide at skamfere ting. At skabe kaos, udtalte han i 2013 til BBC.

Ifølge Christian D. Jensen, der er lektor på DTU Compute, hvor han forsker i cybersikkerhed, havde John McAfee fuldstændig ret.

- Han var pioner inden for it-sikkerhed. De her antivirus-systemer var med til at beskytte os i årevis og har været et af de vigtigste forsvarsværker mod hackere, siger han og fortsætter:

- Når det er sagt, er programmerne selvfølgelig ikke perfekte. Symantecs [Et andet antivirus-program, red.] senior vice president udtalte i 2014, at de anslår, at antivirusprogrammer stopper omkring 50 procent af cyberangrebene.

Otte år senere solgte McAfee sine aktier i virksomheden, der stadig den dag i dag bærer hans navn. Det indbragte ham, hvad der svarer til omkring 600 millioner kroner.

McAfee har haft stor betydning for techbranchen

Selvom John McAfee solgte sine andele af virksomheden, blev den ved med at vokse, og i 2010 købte chipfabrikanten Intel virksomheden for 7,7 milliarder dollars.

Intel forsøgte at ændre navnet på produktet, så det ikke længere hed noget med McAfee, men valgte i 2016 at stifte en dattervirksomhed med det gode gamle navn.

Og det viser lidt om, hvor stor betydning John McAfee har haft.

- Han lavede det rigtige produkt på det helt rigtige tidspunkt. Og siden har McAfee fulgt med udviklingen, selvom der er kommet flere konkurrenter på banen, siger Christian D. Jensen.

Han understreger, at der stadig er brug for antivirus-programmer som McAfee, fordi vi ser en stigning i de cyberkriminelles aktiviteter.

- Selvom vi i dag bruger vores telefoner og tablets, hvor der ikke er lige så stor risiko for at få en virus, fordi vi installerer programmer via en App-store og ikke bare henter dem ned tilfældige steder på internettet, er der mere end nogensinde brug for programmerne. Der er flere, der prøver at få adgang til vores computere end nogensinde før, siger han.

Blev mere og mere excentrisk

I årene efter salget af virksomheden startede og solgte John McAfee en række andre virksomheder. Han udviklede blandt andet et chat-program og en firewall-service, og han købte en ranch, hvorfra han tilbød flyveture i ultralette fly kaldet ‘trikes’.

Hans opførsel blev dog mere og mere excentrisk.

I 2008 flyttede han ud i junglen i Belize, hvor han byggede et bioteknologisk laboratorium.

Han havde læst om et koncept kaldet “quorum sensing”, som er en teknik, bakterier bruger til at kommunikere med hinanden. Nogle af planterne i regnskoven indeholder stoffer, der kan forhindre bakterierne i netop denne kommunikation. Hans håb var, at man kunne udvikle en ny form for antibiotika ved at forhindre bakterierne i at snakke sammen.

Det gik dog ikke, som han havde håbet.

Den mikrobiolog, han samarbejdede med, sagde op, og senere trængte politiets særlige enhed mod bandekriminalitet ind på området og ransagede det.

De mistænkte John McAfee for i virkeligheden at lave det ulovlige stof methamfetamin på laboratoriet. De endte med at skyde hans hund, konfiskere hans pas og våben og sætte ham i fængsel.

John McAfee i 2012 sammen med sin daværende kæreste Samantha Vanegas. De opholder sig her på hotel Nanajuana Hotel Maria and Yacht Club i Guatemala, hvor de er ved at tjekke nyheder om hans flugt fra Belize. Han flygtede ud af landet, efter hans nabo blev myrdet. Politiet i Belize mistænkte ham for at stå bag mordet. (© Robert King / Scanpix)

Slog han sin nabo ihjel?

Politiet endte med løslade John McAfee kort efter ransagningen, og han rejste ud på Belizes største ø, Ambergis Caye.

Her slog han sig ned i et hus ved stranden sammen med en 17-årig tidligere prostitueret, han var blevet kærester med.

Ved siden af boede en anden amerikaner, Gregory Faull, der havde købt et faldefærdigt hus, som han var ved at sætte i stand. Faull og McAfee kom hurtigt op at toppes.

Gregory Faull var træt af rigmandens hunde. Så træt, at han i 2012 ifølge hans efterladte familie klagede til borgmesteren i byen, to dage før han blev slået ihjel.

I klagen skriver Gregory Faull, at John McAfee har otte til tolv ondskabsfulde hunde, der har bidt tre lokale og angrebet flere turister.

To af hundene blev kort før mordet på Gregory Faull syge, da han ifølge retsdokumenter, havde fodret dem med en forgiftet tortilla. John McAfee benægtede dog senere, at han kendte til naboens officielle klage eller mistænkte ham for at stå bag forgiftningen.

Ifølge dokumentarfilmen ‘Gringo: The Dangerous Life of John McAfee’ blev John McAfee så vred over, at hans hunde var blevet forgiftet, at han betalte en lokal lejemorder 5000 dollars for at slå Gregory Faull ihjel.

Der er dog ikke faldet nogen dom i sagen, og John McAfee nægtede sig skyldig.

Gregory Faull på billedet her blev skudt i baghovedet i sit eget hjem i Belize. Politiet mistænkte John McAfee for at stå bag, da han var nabo til offeret og i dagene op til havde haft store uoverenstemmelser med ham. (© Scanpix)

Gemte sig i sandet under en papkasse

Da politiet kom for at afhøre John McAfee, havde han gemt sig under en papkasse i sandet uden for sit hus. Betjentene fandt ham derfor ikke.

Kort tid efter flygtede han ud af landet forklædt som en laset forretningsmand.

Efter først at have opholdt sig noget tid i Guatemala, tog han videre til Florida som en fri mand.

Den efterladte familie sagsøgte John McAfee for svie og smerte, og nogle år senere i 2019 blev han dømt til at skulle betale 25 millioner dollars i erstatning. John McAfee nægtede at betale under påskud af, at han alligevel ikke havde pengene.

Ville være amerikansk præsident

Hjemme i USA igen efter årene i Belize bosatte John McAfee sig i Lexington, Tennessee, hvor han forsøgte sig med en masse nye ideer til at tjene penge.

Livet som forretningsmand var dog ikke nok for ham. I 2016 annoncerede han, at han stillede op som præsidentkandidat for “Libertarian Party” - et ultraliberalistisk parti, der går ind for, at den amerikanske stat skal være så lille som muligt.

Med mærkesager som at afslutte krigen mod stoffer og forstærke USA's cyberforsvar mod angreb fra Kina og Rusland forsøgte han at blive valgt. Det lykkedes dog ikke - heller ikke i 2020, hvor han forsøgte igen.

På grund anklagerne om skatteunddragelse har han de sidste par år ikke kunnet opholde sig i USA. I stedet har han boet på sin yacht forskellige steder i verden.

Fordi der var en arrestordre på John McAfee på grund af skattesagerne, kunne han ikke være i USA, mens han førte præsidentvalgkamp. Han sejlede derfor til Bahamas, hvor han kørte valgkamp fra sin 74 fods yacht. En yacht med navnet The Great Mystery. En titel man måske også kunne bruge på ham selv. (© Robert King / Scanpix)

Blev kørt ned psykisk i fængslet

I oktober sidste år blev han arresteret i Spanien, da han var ved at gå ombord på et fly til Tyrkiet.

Siden dengang har han siddet fængslet, mens de spanske myndigheder har forhandlet med amerikanerne om at udlevere ham til retsforfølgelse.

De amerikanske anklagere mener, at han skylder mindst 4,2 millioner dollars i skat for årene 2014 til 2018 alene.

Onsdag godkendte Spaniens højesteret at udlevere John McAfee til USA - og ifølge hans advokat var udsigten til at sidde i fængsel resten af livet for meget for ham.

Han tog derfor sit liv i cellen.

Advokaten fortalte også til Reuters, at John McAfee var kørt psykisk ned i fængslet efter at have siddet der i mange måneder.

Han efterlader sin 37 år yngre kone Janice.

Artiklen her bygger særligt på følgende artikler fra BBC, The Guardian og Wired, men historien er stykket sammen fra mange forskellige kilder på nettet.

FacebookTwitter