Tesla-chef: Nu har vi teknologien til at sætte en computer ind i din hjerne

Science fiction-teknologien har allerede givet døve mennesker hørelsen tilbage.

Elon Musk præsenterede Neuralink i en storstilet livestream på Youtube. (Foto: Neuralink)

En computer i din hjerne, du kan bruge til at læse dine venners tanker, eller måske til at styre din bil bare med tankens kraft.

Det lyder måske som ren science-fiction for mange, men det er faktisk noget, som flere forskere verden over er i gang med at udvikle.

I denne måned har Elon Musk, der mest er kendt for elbilen Tesla, præsenteret de første prototyper af det udstyr, der ifølge ham skal hjælpe med at få en computerhelt ind i vores hjerner.

Projektet Neuralink har ellers været holdt meget hemmeligt, siden det blev præsenteret for to år siden med kun ganske lidt information om, hvad det egentlig gik ud på.

Men nu har verden endelig fået et indblik i Elon Musks planer.

Og Jakob Blicher, lektor ved Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab ved Aarhus Universitet, der selv forsker i de såkaldte brain-computer interfaces, glæder sig over, at en mand som Elon Musk har kastet sig over området.

- Jeg synes, det er glædeligt, at han er gået ind i det her. Det giver både en del opmærksomhed til den her type forskning, og så har de jo også en del ressourcer, som andre forskningsprojekter ikke har, siger han.

Små chips og en robotkirurg

En af de største udfordringer ved at sætte en chip ind i hjernen, er selve operationen.

Først skal man have åbnet kraniet og placeret chippen rigtigt. Dernæst skal man så føre elektroder ned i selve hjernemassen.

Men i hjernen findes der en masse blodkar, som kirurgen skal være meget påpasselig med ikke at lave hul på. Det vil Neuralink løse ved at tage opgaven ud af kirurgens hænder. De har derfor udviklet en robot, der kan indsætte chippen med meget stor præcision, og dermed nedsætte risikoen for fejl, håber de.

Neuralink fremviste også deres version af selve den chip, der skal sættes ind i hjernen. Her er det ved hjælp af nye produktionsmetoder lykkedes at gøre selve chippen og de elektroder der går ind i hjernen, meget mindre end tidligere.

Når udstyret bliver så småt, betyder det blandt andet at man kan sætte flere chips ind, og på den måde lave en mere avanceret kommunikation mellem hjernen og en computer.

Robotkirurgen til venstre i billedet, ses her sammen med den lille nål, der skal skyde den 4 x 4 mm store chip ind i hjernen. (Foto: handout © Scanpix)

Spørger man Jakob Blicher, er det især de to stykker udstyr, der er interessant ved Neuralinks præsentation.

- Meget af det, de viser, er en simulation af det, de tror signalet fra hjernen kan være. Men jeg synes, det de har lavet på hardware-delen, ser rigtig godt ud. Det kan blive spændende for hjerneforskningen generelt. Det er noget udstyr, der ville kunne bruges af mange, til bedre at forstå hjernen, siger forklarer han.

Computerhjerne giver nye sanser

Neuralink er ikke de eneste, der forsker i at få hjernen til at snakke med en computer. Det er forskere i hele verden i færd med. Det er for eksempel også det, Jakob Blicher arbejder med.

Og det er ikke uden grund, at området er interessant. Teknologien har nemlig mange anvendelsesmuligheder. Og det bruges faktisk allerede nogle steder i dag. Et eksempel er cochlear-implantater, der ved hjælp af en chip i hjernen, kan give nogle døve mennesker hørelsen igen.

Mennesker med eksempelvis en arm- eller benprotese vil også på sigt kunne få noget ud af teknologien. Ved at indsætte flere chips, vil man kunne lave mere avancerede proteser, der kan styres af hjernen, og måske endda genskabe følesansen i de kunstige lemmer.

Men for eksempel en armprotese, der kan bevæge sig og føle præcis som en almindelig arm, har stadig lange udsigter, hvis man spørger Jakob Blicher.

- Det tror jeg ikke kommer til at ske inden for de næste 25-30 år. Men jeg tror, man inden for de næste ti år kan lave noget, der ville kunne være til gavn for rigtig mange patienter, selvom det ikke er helt perfekt, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter