Tesla: Vores biler bliver snart selvkørende robottaxaer

Med en opgradering af bilens computer forudser Tesla selv, at alle virksomhedens biler snart kan køre selv.

Tesla-chef, Elon Musk, lover kommende og nuværende Tesla-ejere, at deres biler kan blive til selvkørende robottaxaer allerede næste år. (Foto: ALY SONG © Scanpix)

Drømmen om en selvkørende bil, der klarer al din transport, mens du sover, løser krydsord eller skriver arbejdsmails, er her måske lige om lidt.

El-bil-virksomheden Tesla er nemlig begyndt at lave fuldt selvkørende biler. De kan ikke køre helt selv endnu, men ifølge virksomheden kommer alle Tesla-biler fra nu af til at kunne opgraderes til at blive fuldt ud selvkørende.

Tesla Autonomy Day løftede virksomheden på selskabets motorhjelm og afslørede, hvad deres selvkørende planer går ud på, og hvilke teknologier og metoder de vil bruge.

I løbet af eventet fortale Tesla-chef, Elon Musk, og de andre ledere i virksomheden om det, de mener, er deres to es i ærmet.

Specialdesignet computer

Det ene er en helt ny specialdesignet computer, som bliver installeret i alle nye Teslaer. Den computer har efter sigende regnekraft nok til at køre bilen helt uden input fra mennesker.

Computeren kan også installeres i ældre modeller, så de også bliver selvkørende.

Det er teknologi, som de fleste store bilvirksomheder i verden arbejder på, men det er ikke så let at gøre biler i stand til at køre sig selv.

Data i gigantiske mængder

Teslas andet es i ærmet er, ifølge virksomheden selv, at de har over en halv million biler på vejene rundt om i verden. Og hver enkelt bil indsamler hele tiden data om, hvordan trafikken bevæger sig omkring den, og hvad bilens fører gør.

Det betyder, at Tesla får utrolig mange data om, hvilke situationer en selvkørende bil skal kunne håndtere - og virksomheden kan også se, hvordan de menneskelige chauffører håndterer alle situationerne.

Det er data, som ifølge Tesla kan gøre deres kunstige intelligens klogere på, hvordan man kører bil.

Og den påstand bakker lektor på Datalogisk Institut på Københavns Universitet Søren Ingvor Olsen op om:

- Det er helt afgørende, at Tesla har så mange data. De kan nærmest få lige så mange, som de har brug for, siger han til DR Viden.

Men en computer lærer ikke at køre bil ved bare at se på, hvad menneskelige Tesla-ejere foretager sig det meste af tiden.

Det sværeste er at lære computeren, hvad den skal gøre i sjældne situationer, som f.eks hvis et barn pludselig løber ud foran bilen.

Snyd på vægten og få en klogere bil

Hertil har Tesla indrettet et system, hvor de kan indsamle eksempler fra biler på gaden på lige præcis de typer situationer, som deres biler skal håndtere bedre.

Og fordi de har mange biler, der indsamler de data, kan de få flere eksempler - og dermed træne den selvkørende hjerne bedre.

- De meget sjældne begivenheder kan være meget vigtige - derfor skal de matematisk vægtes højt i algoritmen, når der er menneskeliv på spil, siger Søren Ingvor Olsen.

- Tesla har så en teknik, hvor de kan bede bilerne om at sende data tilbage om situationer, hvor bilen er i tvivl. Det gør, at Tesla kan træne deres biler meget effektivt til at handle i de her sjældne tilfælde.

Det kan lyde kontraintuitivt, at Teslas computere bliver klogere af kun at træne på nogle få situationer ad gangen, som er nøje udvalgt af virksomhedens ingeniører. Men det giver faktisk mening, siger Søren Ingvor Olsen:

- Det ville være uoverkommeligt at træne på alle deres data samtidig - det ville også skævvride deres køreprogram, fordi det så ville antage, at alt er godt, selv hvis der løb et barn ud på vejen, siger han.

- De kritiske sjældne situationer vil den ikke regne med og vægte højt. Der er det vigtigt at vride på algoritmen.

Robottaxaerne kommer

Alle de indviklede beregninger om, hvad bilen skal gøre og ikke skal gøre, kommer til at køre på den nyudviklede kørecomputer, som Tesla har designet fra bunden.

Indtil videre kræver Tesla stadig, at mennesker selv kører deres biler og holder hænderne på rattet og opmærksomheden mod trafikken.

Men med den kommende opgradering lover Tesla, at deres biler får nogle ret bemærkelsesværdige evner i fremtiden.

Virksomheden lover nemlig også, at alle Tesla-ejere i fremtiden kan omdanne deres biler til selvkørende taxaer.

Altså at din Tesla kan køre rundt og tjene penge til dig, mens du sidder på arbejdet eller ligger og sover.

Selvkørende allerede næste år?

Faktisk lover Elon Musk, at bilerne er klar til at blive helt selvkørende i starten af næste år, og at det selvkørende taxa-program vil begynde et eller andet sted på kloden, hvor lovgiverne tillader det, inden 2020 er omme.

Hvor i verden robottaxerne først får lov at dukke op, og hvornår de mere præcist gør det, har Tesla ikke afsløret endnu.

Ifølge eksperter som det amerikanske medie Recode har talt med, er den tidslinje ekstremt optimistisk.

Tesla-ejeren, Elon Musk, sagde da også selv til eventet, at han og virksomheden ikke har den bedste historik, når det kommer til at ramme sine egne deadlines:

- Jeg når det ikke altid til tiden. Men jeg når i mål.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter