TEST Din næste computer er billig, smart og overraskende dum

Hjælpsom og total frustrerende. Googles dansktalende smarthøjtaler, Google Home, er smart, men lider af flere børnesygdomme.

En stor og en lille Google-højtaler, er de to første produkter, der giver danskerne mulighed for at prøve kræfter med en dansktalende smarthøjtaler. (Foto: © Nicolai Franck, dr)

Et af de mest markante modefænomener indenfor forbrugerteknologi rammer nu Danmark. Google har som det første firma lanceret en såkaldt smarthøjtaler, der via den indbyggede assistent kan tale og forstå dansk.

Nærmere bestemt er der tale om to forskellige højtalere, Google Home og lillebroren Home Mini. Begge er ret beset computere uden skærm, som er designet til at bo i dit hjem. De kan i overvejende grad kun styres med stemmen og er derfor forbundet til skyen - altså Google servere - som de henter information fra.

I USA er smarthøjtalere blevet et regulært hit - godt hjulpet af særdeles lave priser. Herhjemme kommer Home Mini til at koste 449 kroner.

Men inden du farer ud og køber en smarthøjtaler, så følg med her. Vi har testet de to højtalere, der både er smarte og totalt frustrerende at bruge. Og så er der jo lige det med privatlivet.

Stemmestyring er fremtiden

“Hey Google, spil P1”, siger jeg, og jeg er nu i gang med at høre live-radio fra DR på den Google Home-højtaler, der netop har indtaget en plads på mit køkkenbord. Det er hurtigt og nemt, og det virker.

“OK Google, tænd lyset i stuen” og mine internetforbundne elpærer tænder. Det er også nemt, og i hvert fald nemmere end at skulle tænde fem forskellige lamper en af gangen.

Som det allerede nu fremgår, så er stemmestyring en super simpel måde at betjene en computer på… når det virker. Og her rammer vi direkte ind i kernen af, hvordan det er, at bruge Googles nye smarthøjtaler.

Google Home er lidt som at have en bil, der starter 3 ud af 5 gange. Den er komfortabel og praktisk, men samtidig er det vildt irriterende, når den ikke virker, og du efter gentagne forsøg må give op.

Fx “OK Google, hvilken klub spiller Ronaldo for” Svar: “Cristiano Ronaldo nuværende hold”. Nej, det er altså ikke det rigtige svar - og ret beset er det slet ikke et svar.

Eller hvad med “Hey Google, spil Radioavisen” Svar: “OK, her er radioavis med Monrad og Rislund via YouTube”.

Dette er helt klassiske problemer, som Google Home løber ind i igen og igen. Når du beder den - og altså dermed den indbyggede assistent - om at gå bare en smule ud over almindelige høflighedsfraser, så kokser det alt for ofte.

Hov, der ser ud til at være et problem

Den sætning assistenten på Google Home-højtaleren har gentaget flest gange, på de godt 48 timer vi har testet dens evner på dansk, er: “Hov, der ser ud til at være et problem”.

“OK, Google, hvordan laver man tomatsuppe” Svar: “Hov, der ser ud til at være et problem”

Det virker til at være et standardsvar, når assistenten ikke kender svaret på det, man spørger om.

Et andet standardsvar, jeg har hørt mange gange, er:

“Jeg er desværre ikke sikker på, hvordan jeg kan hjælpe dig. Men jeg lærer nye ting hver dag.”

Det er både irriterende og spild af tid, og et klart skridt nedad sammenlignet med, hvad man er vant til, når man søger på Google Classic på en telefon eller pc.

Designet til Googles eget økosystem

Det er nemt at pointere fejlene ved Google Home, men ligeledes er der flere eksempler på, at den virker ganske fortrinligt.

Faktaspørgsmål som “Hvornår spiller Danmark mod Wales”, klarer den i en ruf.

I det hele taget excellerer Home, når den er forbundet til Googles eget univers:

“Hey Google, tilføj agurker, iceberg, tomater og sukker til indkøbsliste” og din liste i den tilhørende Google Home-app er nu opdateret med fire nye varer. Ligeledes er det helt simpelt at oprette påmindelser og kalenderaftaler med stemmen, hvis man bruger Googles egne systemer.

Særligt smart er det, at Google bruger såkaldt voice match, så det kun er dig, der kan tilføje og afspille dine kalenderaftaler, mens din bedre halvdel kun kan afspille sine.

I det hele taget er højtalerne virkelig gode til at lytte. Jeg kan aktivere både Home og Home Mini på 7-8 meters afstand, uden på nogen måde at hæve stemmen, hvis der er stille i rummet. Også når højtaleren spiller, kan den høre dig, uden du skal råbe.

Lyden er til gengæld ikke noget at skrive hjem om. Home Mini kan ikke anbefales til at høre musik på, mens Google Home lyder tilforladelig, men langt fra godt.

Styr TV’et med stemmen - og Chromecast

Et andet klart godkendt element er stemmestyringen af udvalgte tjenester, som Spotify, Netflix og Viaplay, som Google har brugt tid på at få til at spille med Home.

Har du en Google Chromecast (en 300-kroners dims der gør det let at streame) sat til dit tv, gør det betjeningen så super enkel, at selv din bedstemor kan styre Netflix uden at røre ved så meget som en enkelt fjernbetjening.

“Hey Google, spil Narcos på Netflix” og tv’et tænder og afspiller det afsnit, du er nået til i serien. Er lyden lidt for lav, kan du sige “OK Google, skru op”.

Som det fremgår gør Google Home det altså både muligt for børn og ældre (og alle andre) at betjene fjernsynet nemmere end nogensinde før.

Jeg har stadig ikke fundet ud af, hvorfor Gurli Gris konsekvent spiller med engelsk tale på Netflix, men jeg kan skifte sproget ved at sige “OK Google skift sprog til dansk”.

Træt af at sige Google dagen lang

Som den vakse læser nok har lagt mærke til, er der to måder at aktivere assistenten i Google Home på: ‘OK Google’ eller ‘Hey Google’.

Det er på en eller anden måde grænseoverskridende, at man skal sige et firmanavn dagen lang, for at betjene sit hjem. Som et tankeeksperiment, kan man jo prøve at skifte Google ud med SuperBrugsen, og forestille sig, hvor langt ude, det i virkeligheden er.

Det er en af de helt store udfordringer med Google Home, også selvom man vænner sig til det. For det ændrer kulturen i hjemmet, og gør Google til en slags usynlig hundehvalp, der bor med familien.

Google kalder børnene til aftensmad

En anden ting, der kan ændre familiekulturen er kommandoen ‘fortæl alle’. Har man flere Google Home-enheder, kan man bruge højtalerne som en slags samtaleanlæg.

Siger man “OK, Google, fortæl alle, at der er morgenmad”, starter en lille klokkelyd på alle højtalere i hjemmet, hvorpå Google Assistenten siger “Det er tid til morgenmad, kom og spis”.

Det er et super klassisk eksempel på, hvordan de amerikanske teknologigiganter designer noget, som ved første øjekast er nemt at trække på smilebåndet af. Men spørgsmålet er bare, om det gør os til bedre mennesker, at vi beder en computer om at kalde på børnene, fremfor at vi henter dem selv?

Kan ikke forstå børn

Når nu vi snakker om børn, så har mine fået lov til at prøve at snakke med højttaleren, og jeg skal lige love for, at det har været en frustrerende oplevelse.

Af en eller anden grund har særligt Google Home haft virkelig svært ved at opfatte deres stemmer, mens det går en smule bedre for Home Mini.

De har stået klods op ad højtaleren og sagt OK Google og Hey Google gentagne gange, uden den responderer. Og når den så endelig efter 7-8-9 forsøg lystrer, så er “Hov, der ser ud til at være et problem”, ikke et svar, der gør frustrationsniveauet lavere, hvis de blot forsøger at få svar på, hvad elektricitet er.

For at være helt ærlig, har de skældt ud på Google Home og latterliggjort assistentens evner, for så at se, at jeg kan aktivere den uden problemer, hvilket næsten har virket som salt i såret.

Også min bedre halvdel har haft svært ved at få højtaleren i tale, men efter at have aktiveret den tidligere nævnte Voice Match-funktion, hvor Google lærer den specifikke stemme at kende, har det hjulpet. Hvis det skal kunne lade sig gøre med dine børn, skal du oprette en særlig konto til dem, der er tilknytte din Google-konto - det Google kalder Family Link. Du kan nemlig ikke oprette en normal konto til børn inden de er fyldt 13 år, medmindre du bryder reglerne og lyver om deres alder.

Hvad med privatliv?

Som med stort set al ny teknologi, er der også med Google Home en meget klar bagside af medaljen.

Inde i højtaleren er flere mikrofoner indbygget, som du frivilligt har placeret i dit hjem, som indsamler (endnu flere) oplysninger om, hvad du interesserer dig for, hvad du spiser, hvad du lytter til og hvilke serier du ser. Det er data, som Google kan bruge til at sælge endnu mere præcise annoncer målrettet dig og din familie, som jo er firmaets altoverskyggende forretningsmodel.

Så den aller første overvejelse, du skal gøre dig, er, om du er interesseret i at indgå den byttehandel. Jeg forstår argumenterne både for og imod:

På den ene side er der ingen forskel på, om du søger på Google med stemmen eller på skrift, og du har allerede mikrofoner i din pc, smartphone, iPad og muligvis i fjernbetjeningen til dit tv.

På den anden side, så er det fuldstændig vanvittigt, at begynde at tilføje aflytningsudstyr til sit eget hjem, som sender alle forespørgsler direkte til et af verdens største teknologifirmaer.

Google henviser selv til, at man kan ændre indstillinger på sin Google-konto, så fx ens stemmeoptagelser ikke bliver lagret på Googles servere. Men deaktiverer du tilladelsen til, at dine søgninger må gemmes på skrift (selvom de er foretaget med stemmen), kan du ikke længere styre Spotify eller Netflix, og så begynder pointen ved Google Home så småt at forsvinde.

Med Google Home i hjemmet, har du en enhed, der konstant står og lytter. Er du utilpas med, at en computer forklædt som højtaler konstant lytter efter, om du har tænkt dig at aktivere den, kan den indbyggede mikrofon deaktiveres manuelt via en knap på bagsiden. Valget er dit.

Du kan slukke for mikrofonen på højtaleren, hvis du er utilpas med, at den hele tiden står og lytter. (Foto: © Nicolai Franck, dr)

Skal du lukke Google ind i dit hjem?

Nu skal man passe på med at spå om fremtiden, men jeg vover alligevel.

Stemmestyring bliver inden længe en hel normal del af danskernes hverdag, og rigtig mange af os vil inden for de næste par år erhverve en højtaler, et ur eller en anden enhed, der er designet til at blive styret med stemmen. Fordelene er ret klare… når det virker.

Smarthøjtalere er på mange måder selve indbegrebet af den teknologiske tid, vi lever i. Endnu en gadget til samlingen, som lover os at gøre de små ting i hverdagen lettere - og som kun giver endnu mere mening, hvis du køber internetforbundne elpærer, overvågningskameraer, kaffemaskiner og andet udstyr med wi-fi i.

Samtidig viser de lyttende højtalere mulighederne med talegenkendelse og stemmestyring, som er den næste generations brugerflade, der i stigende grad vil overtage en del af de mange daglige tryk på mobilskærmen. Det giver faktisk god mening, når teknologien bliver 30-40 procent bedre.

Men smarthøjtalere er også indbegrebet af en løsning på et ‘first world problem’ - altså et meget lille problem. De er p.t. tættere på at være overflødige end nødvendige, men det samme kunne man have sagt om en smartphone for ti år siden.

De små lyttende højtalere fungerer samtidig som dataindsamlingsmaskiner, hvilket er grunden til, at særligt Google og Amazon kæmper så hårdt om dette marked. Nuttede og venlige ser de ud, men man skal ikke tage fejl af, at man betaler med sine private data, for at få lov at være med - i hvert fald hos de to ovennævnte firmaer.

Tilmed gør højtalerne dig (endnu mere) afhængig af et bestemt økosystem - i det her tilfælde Googles.

Når du søger, foregår det kun via Google. Skal du finde vej, foregår det via Google Maps. Skal du udnytte kalender og indkøbliste-funktionerne på Google Home til fulde, så er det Googles services, du er nødt til at benytte. Ellers skal du i hvert fald ud i en noget mere kompliceret opsætning, og det er det nok de færreste mennesker, der får gjort.

Og har du først givet dig i kast med én Google Home og bliver glad for den, ja så vælger du nok en til, der også understøtter Googles assistent.

Spørgsmålet er så, om du skal du have sådan en Home-dims? Tja, hvis du bare bliver nødt til at afprøve den nyeste teknologi, eller hvis du er gået bananas i automatisering af dit hjem, så kan det give god mening. Hvis du vil forsøge at gøre bedstemors liv lidt lettere, kan det også være et forsøg værd.

Men de fleste vil nok have mere gavn af, at vente til assistenten bliver lidt mere kompetent - og eventuelt se, om der skulle komme en højtaler, der kan noget af det samme, uden at du skal give så mange af dine data væk.

Artiklen er opdateret med præcisering af, at man kan oprette en særlig Google-konto til børn under 13 år, hvis kontoen er tilknyttet en voksens konto - det Google kalder Family Link.