Google er langt om længe klar med sin digitale assistent i en dansk udgave, som blot har fået navnet Google Assistent.
Hvis man - som jeg - havde sat næsen op efter, at Google kunne løfte en dansksproget digital assistent til det næste niveau, så er det desværre ikke tilfældet.
Fejlraten er simpelthen for stor, og det Google havde stillet i udsigt - nemlig at man ikke skal tilpasse spørgsmålene til assistenten, men at den kan forstå din naturlige måde at formulere dig på - holder kun delvist.
Vi har testet assistenten både på iPhone og Android og sammenlignet dens evner med Apples assistent Siri. Nogle ting er Google Assistent bedre til, men der er også flere eksempler på, at den er ringere.
Brugeroplevelse
Inden vi kommer til assistentens evner, så har Google Assistent et helt centralt problem sammenlignet med Siri: den er nemlig for besværlig at aktivere.
På iPhone og iPad aktiveres Siri enten ved at sige ‘Hej Siri’ eller ved at holde hjemmeknappen nede, selvom skærmen er låst. Du kan altså både få Siri i tale helt uden hænder eller ved ét enkelt tryk.
Skal du aktivere Google Assistent kræver det derimod to tryk på en Android-telefon, mens det på iPhone kræver tre, hvis telefonen er låst.
På nogle Android-telefoner og på iPhone kan du også aktivere Google-assistenten ved at sige ‘OK Google’, men det kræver igen, at du først har låst telefonen op - og på iPhone skal du tilmed have åbnet appen.
Alene derfor er det virkelig svært at se, hvorfor iPhone- eller iPad-brugere skulle vælge Google Assistent over Siri. Særligt fordi digitale assistenter netop er gode til de helt ultra korte handlinger, som at starte musikken, sende en kort besked eller tilføje varer til indkøbslisten.
For Androidbrugere, er det ikke muligt at bruge Siri, så her er valget simpelt.
Forståelse… eller misforståelse
Jeg har efterhånden brugt Siri i lang tid, og selvom det er blevet bedre, siden Siri kom på dansk i 2015, misforstår Apples assistent stadig alt for ofte, hvad jeg siger.
Desværre går det ikke meget bedre for Google Assistent, som også jævnligt hører fuldstændig galt.
Fx spørger jeg: “Hvordan bliver vejret på Mallorca” og assistenten fortæller mig vejrudsigten. Så lang så godt. Så stiller jeg det opfølgende spørgsmål “Hvad med i Nice?” hvorpå assistenten giver mig opskriften på bananis fra hjemmesiden hurtigmums.dk.
Dette har jeg fået assistenten til at gøre gentagne gange på det samme spørgsmål.
Andre gange forstår Google Assistent spørgsmålet, men svarer i vest selvom man har spurgt i øst.
Fx spørger jeg “Hvad er min næste kalenderaftale”, hvilket jeg kan se på skærmen, at den afkoder korrekt. Men i stedet for at vise mig min kalender, begynder assistenten at fortælle mig om definitionen på næstekærlighed fra Wikipedia. Super underligt.
Her finder man også en af forskellene på Siri og Google Assistent. Siri slår hurtigt op i banen og siger, ‘det kan jeg ikke hjælpe dig med,’ mens Google giver den gas, selvom det resulterer i et hamrende forkert svar.
Google bedre til at forstå mix af dansk og engelsk
Google Assistent er til gengæld bedre til at forstå blandingen af dansk og engelsk, hvilket er en af Siris helt store udfordringer.
Det gør det markant nemmere at afspille musik og serier, som ofte har engelske navne.
Men selvom assistenten både forstår, når jeg siger Radiohead og The National, så udtaler den begge navne på klingende dansk. Her er den helt på linje med Siri. Her er der klar plads til forbedring.
OK udtale
I disse år sker der regulære kvantespring indenfor computerens evne til at tale med en naturlig stemme, selvom udviklingen ikke går helt lige så hurtigt på dansk, som den gør på engelsk.
Her er Google Assistentens evner da også klart godkendt, selvom man stadig godt kan høre, det er en computer.
Assistentens talgaver er ret magen til Siris, som i den kommende udgave af iOS får en opgradering, og som jeg har brugt i en beta-udgave de seneste måneder.
Den generelle udtale er dog godkendt, måske med en lille fordel til Google.
Simple kommandoer går fint an
Når alt kommer til alt, så er den eneste grund til, at man skal vælge at tale med sin computer, at man kan få ordnet tingene hurtigere end ved at skrive eller åbne en app.
Her står det temmelig lige mellem de to assistenter.
De evner begge at oprette kalenderaftaler og påmindelser og sende beskeder og emails, selvom de begge ofte får et par ord forkert.
Holder du beskederne helt korte, spoler en sang frem eller tilføjer køkkenrulle til indkøbslisten, så virker det dog rigtig godt med begge assistenter. Så rådet indtil videre er: Hold det simpelt.
Min umiddelbare oplevelse er, at det generelt er lidt nemmere og hurtigere med Siri, men måske er jeg bare mere vant til at tiltale assistenten på en facon, som den forstår.
Udfordringer med naturlig tale
Netop evnen til at forstå den samme kommando på mange forskellige måder - altså naturlig tale - er det, der skal rykke de digitale assistenter fra at være anvendelige til virkelig hjælpsomme.
Her har jeg dog blandt andet haft et rimelig stort hyr med at få Google til at fortælle mig, hvad der er i min kalender.
“Vis mig min kalender” virker, mens “Hvad er der i min kalender” ikke gør. Begge virker med Siri.
“Hvad er min næste kalenderaftale” virker også med Siri, mens Google, som nævnt tidligere, begynder at snakke om næstekærlighed.
Google Assistent fejler altså på nogle helt almindelige danske formuleringer, hvilket er ganske skuffende, når man har oplevet, hvor kompetent assistenten er på engelsk.
Faktisk vil jeg give Siri en lille fordel på den overordnede evne til at forstå, hvad man siger. Desuden skal man tale mere tydeligt til Google Assistent, for at den får rigtig fat i dine ord.
Svar på spørgsmål: Her excellerer Google Assistent
Hvis der er et område, hvor Google Assistent excellerer - og hvor Siri bliver revet rundt i manegen - er det, når man skal søge information.
Her trækker Google naturligvis på sin søgemaskine, der igennem tyve år er blevet mere og mere forfinet til at finde svarene, på det vi søger.
Spørger du: Hvem er statsminister i Danmark giver Google Assistent dig svaret med det samme. Siri henviser blot til en artikel på nettet.
Spørger du: “Hvem er træner for FCK”, aner Siri det ikke, men viser til gengæld hele FCKs spillertrup.
Google Assistent svarer derimod Ståle Solbakken, og kan desuden svare på opfølgende spørgsmål, såsom “Hvad hedder hans kone, “hvor gammel er han”, og “hvilket land kommer han fra”.
Man behøver ikke at nævne Ståle Solbakkens navn en eneste gang. Google Assistenten forstår nemlig, at de efterfølgende spørgsmål relaterer sig til FCK-træneren.
Både når det kommer til at give svar på faktaspørgsmål, finde mærkelige bynavne og forstå opfølgende spørgsmål, er Google Assistent på et højere niveau end Siri.
Manglende styring af det smarte hjem
Styring af smarte enheder, som fx Philips Hue elpærer, kan slet ikke lade sig gøre med Google Assistent i den nuværende danske udgave. Det er ganske overraskende og faktisk skuffende.
Styring af lys og andre enheder i det smarte hjem er netop en af de ting, som giver rigtig god mening at stemmestyre.
Her kan Google altså p.t. slet ikke måle sig med Siri, og det er lidt af et selvmål - i hvert fald hvis håbet var at få firstmovers og Apple-brugere til at tage Google Assistent til sig.
Elendig integration med danske butikker
Google har som mål, at assistenten også bliver indgangen til en række andre firmaers assistenter, via det Google kalder ‘Actions’.
Netto, Coop og Matas er med fra start, hvilket betyder at man fx kan sige “tal med Netto”, som så stiller én videre til Nettos egen assistent.
Dette er dog tæt på at være det rene bras - men altså ikke noget Google kan klandres for, da det et butikkerne selv, der har udviklet det (via eksterne leverandører).
Netto-assistentens tale lyder decideret frygtelig, og den kan ret beset ikke hjælpe dig med noget som helst.
Ofte beder den dig bare gentage dit spørgsmål, indtil du giver op. Det er spild af tid, og noget de fleste nok kun forsøger en gang, før de dropper det.
Er Google Assistent særlig dansk?
Google gør meget ud af at forklare, at den danske udgave af assistenten særligt er tilpasset vores kultur.
Det gælder fx jokes og små historier, assistenten kan læse op for børn. Tanken er da også fin, men i praksis, falder det ret tungt på gulvet.
Det føles i hvert fald ikke ret lokalt, når assistenten fortæller en “Tjener der er en flue i suppen”-vittighed, når den så udtaler ordet ‘tjener’, som om det drejer sig om at tjene penge.
Den lægger altså trykket på ordet helt forkert.
Jeg har også oplevet, at assistenten fortæller den samme joke to gange i træk, fordi den åbenbart har et meget lille antal danske jokes, den tilfældigt vælger imellem.
Det føles også ganske maskinagtigt - og hverken personligt eller lokalt, som det var tænkt.
For lille økosystem
De digitale assistenter er så godt som intet værd, uden at kunne forbinde til andre apps og services.
Det er særligt her, at Amazons assistent Alexa og Googles engelske version af assistenten er meget længere fremme end Apple og Siri, fordi de går efter at blive integreret med så mange apps som muligt.
Men den fordel er ikke noget, danskerne får gavn af her og nu.
Google er naturligvis tæt integreret med egne services som Gmail, Maps, YouTube og søgemaskinen, mens Netflix og Spotify er de eneste services, assistenten kan stemmestyre, som er værd at nævne.
Siri understøtter naturligvis også Apples egne services som mail, beskeder og fotos, men indtil videre er det ret begrænset hvor mange tredjeparts apps, du kan stemmestyre med Apples danske assistent. Fx hverken Netflix eller Spotify.
Automatisering er vejen frem
Sidste punkt på dagsordenen er de særlige features, som skal automatisere de digitale arbejdsgange, vi foretager hver dag.
Med Google Assistent kan du blot sige “Godmorgen” og så fortæller assistenten dig, hvad klokken og temperaturen er, hvad der er i din kaldender og andre påmindelser, du har bedt den om at huske den pågældende dag. Det er rigtig smart og fungerer godt.
Dog savner man den ekstra krølle på halen, der er i den engelske udgave, nemlig, at den kan afspille den seneste radioavis eller en anden nyhedsudsendelse - og iøvrigt tænde lyset i soveværelset og badeværelset.
Siri skulle senere i september være klar med sin egen udgave af rutiner - Apple kalder det Siri Genveje - hvor man kan gøre noget lignede.
Indtil videre er der dog et ekstra point til Google her.
Konklusion - bliv betatester hos Google
Som det fremgår, er de to assistenters evner temmelig ens. Jeg har tidligere på disse sider brokket mig over, at Siri alt for ofte hører forkert.
Jeg har ligeledes prøvet Google Assistent i aktion i den engelske udgave, hvor den er ganske kompetent.
Derfor havde jeg rent faktisk forventet at Google - især med de mange danske data de ligger inde med fra Gmail, søgninger, YouTube mm - kunne levere på et højere niveau.
Måske er det bare mine forventninger, der har været for høje, men jeg kan ikke lade være med at være skuffet.
Dansk er et meget lille sprogområde. Og derfor er der naturligvis udfordringer, som først for alvor kan løses på sigt.
Måske bliver det bedre når danskerne i et stykke tid har fodret Google-dyret med spørgsmål - altså data - som den bagvedliggende kloge computer, kan bruge til at forbedre Google Assistents evner.
Google burde dog måske have givet assistenten prædikatet Beta (altså en testudgave), som de har gjort med mange af deres tidligere kerneprodukter.
For det ville faktisk være mere ærligt at sige til brugerne “Vi har brug for din hjælp, for at gøre assistenten rigtig god”.
Når det virker, er det virkelig fedt at kunne styre ens digitale liv uden at skulle glo på en skærm. Men udfordringen med at assistenterne (for) ofte misforstår, hvad man siger, er den potentielt helt store deal breaker, for deres udbredelse og succes.
Det er vildt frustrerende, når man skal gentage forespørgsler to eller tre gange, og nogle gange helt må give op.
Desværre bliver assistenterne kun markant bedre, hvis de får en masse spørgsmål (altså data) at arbejde med. Så hvis vi ønsker, de skal blive gode til at forstå dansk, så kræver det, vi bruger dem. Valget er dit... men husk, hvis du vælger Google Assistant, at firmaet gemmer alle dine stemmeoptagelser i skyen. Vil du vide, hvordan du sletter dem, så følg guiden her.