TEST Sløj Siri hæmmer velfungerende Apple-ur

Apple Watch med 4G-forbindelse virker glimrende - hvis bare den digitale assistent Siri kunne følge med.

Uret ligner umiskendeligt et Apple Watch. Dog indikerer den røde krone, at det er udgave med 4G-forbindelse. (Foto: Nicolai Frank © dr)

Apple har netop sendt en udgave af uret Apple Watch på gaden i Danmark, som kan forbinde til mobilnettet på egen hånd. Det sker i samarbejde med mobilselskabet 3, der som det eneste teleselskab foreløbig understøtter teknologien herhjemme.

Den helt markante forskel på dette ur og alle andre smart-ure, der pt. kan købes i Danmark, er, at man kan forlade sit hjem uden sin telefon og stadig foretage telefonopkald fra sit normale telefonnummer, sende og modtage beskeder og streame musik direkte fra skyen.

Det kan lade sig gøre, fordi der er et såkaldt eSIM-kort indbygget i uret, som kan forbinde til mobilnette på egen hånd, og som samtidig kan dele telefonnummer med en iPhone.

Apple-uret med indbygget eSIM er det første af sin slags i Danmark. Det indvarsler en fremtid, hvor flere og flere vil benytte wearables (computere man bærer på kroppen), som er forbundet til nettet. Samtidig er uret afhængigt af stemmestyring, som er anden teknologisk tendens, der for alvor er ved at slå igennem. Vi har derfor prøvekørt uret de seneste fire dage, for at finde ud af om teknologien virker, og om det overhovedet giver mening, at have et ur med 4G-netforbindelse.

Telefon-uret virker fint

Den helt centrale funktion er naturligvis forbindelsen til mobilnettet, som i vores test har virket helt uproblematisk. Hverken på cykel-, gå- eller løbeture har vi oplevet nogle udfald, og heller ikke ved musikstreaming eller telefonopkald og det virker rigtig fint at ringe fra uret.

Man behøver ikke at bruge Siri for at foretage et telefonopkald. (Foto: Nicolai Franck © dr)

Taler man direkte ind i uret, er lyden tydelig i den anden ende. Den du taler med vil formentlig ikke ligge mærke til, at du ringer fra et ur. Er du udendørs, bliver lyden naturligvis påvirket af vinden, som jo er ganske umulig at undgå i Danmark. Men sådan er det jo også på en telefon.

Ringer du fra uret, uden det er forbundet til trådløse høretelefoner, hører du lyden, fra den du taler med, ud af urets højtaler. Det fungerer rimeligvis, som hvis du sætter din telefon på højtaler, men lyden er ikke lige så høj, hvilket kan være en udfordring i støjende omgivelser.

Tal i trådløse høretelefoner

Netop muligheden for at forbinde uret til et sæt trådløse bluetooth-høretelefoner med indbygget mikrofon giver derfor rigtig god mening

Det er bare mere meningsfyldt end at tale med sit håndled, og så undgår man også at få akut skulderkrampe af at holde hånden op til sin mund hele tiden. Derudover er også rarere både for en selv og for ens omgivelser, at samtalen er lidt mere privat.

Alt i alt er forbindelsen til det mobile net og telefonsamtaler på uret klart godkendt - særligt når der er høretelefoner forbundet.

Siri har problemer med beskeder

Rigtig mange foretrækker efterhånden at sende beskeder frem for at ringe. Med Apples 4G-ur er det altså nu muligt at modtage beskederne på håndleddet, selvom du ikke har din telefon med dig. Også det fungerer glimrende og stort set som at få beskeder på sin telefon.

Til gengæld begynder problemerne at melde sig, når du skal sende beskeder. For hvordan sender du en besked, når der ikke er noget tastatur?

Ja, enten kan man vælge mellem 20 standard-beskeder som fx ‘fint’, ‘ok’, eller ‘vi ses’. Ellers må du bruge den digitale assistent Siri, og det kan være en ganske frustrerende oplevelse.

Taler du meget tydeligt og præcist og i korte sætninger med ukomplicerede ord, så får Siri det meste rigtigt. Men der er næsten altid et ord eller to, der glipper eller bliver misforstået. Så kan man vælge at sende en ‘lige-ved-og-næsten besked’ eller forsøge igen.

Det går ikke altid helt godt for Siri. (Foto: Nicolai Franck © dr)

Andre gange hører Siri så forkert, at meningen faktisk bliver den modsatte af det tilsigtede. Andre gange igen er Siris misforståelser ren komik som fx disse to påmindelser, jeg har forsøgt at oprette:

En sætning som ‘Sæt sovsen i fryseren’ har Siri fået til både ’Til Torsten i fryseren’ og ’Sæt sovsen i funktion’.

Eller hvad med ‘Klip Elliotts negle’ som blev til ‘Klip i Elliott snegle’

Selvom uret og netforbindelsen fungerer glimrende, så gør Siris manglende kompetencer det altså alt for ofte til en frustrerende brugeroplevelse.

Streamer kun musik fra Apple Music

Apple Watch Series 3 GPS + cellular, som er urets noget klodsede navn, adskiller sig som nævnt stort set kun fra søster-uret (Apple Watch Series 3 GPS) ved, at det har indbygget forbindelse til mobilnettet.

Alle de andre ting såsom notifikationer, måling af din puls og hvor meget du bevæger dig i dagligdagen etc. er fuldstændig det samme. Men særligt når man løber eller dyrker anden form for motion, giver uret med 4G-forbindelse god mening.

Det er virkelig et ultra-kompakt setup, at løbe med et ur og et sæt trådløse høretelefoner og samtidig kunne gøre det rigtig mange andre gør, når de løber - nemlig streame musik og bruge ens foretrukne løbe-app med alle dens funktioner.

Indtil videre er uret kun kompatibelt med musiktjenesten Apple Music, så på den måde skal man have giftet sig fuldstændig med Apples økosystem, for at få gavn af musikstreamingen. Podcasts er af uransagelige årsager stadigvæk ikke eksisterende på Apple Watch, uanset hvilken version man har.

Musikstreaming er et mareridt for Siri

I teorien er det jo super smart, at du har adgang til 45 millioner sange direkte fra dit håndled. Men hvordan er det nu lige, du får uret til at spille musik?

Ja, hvis du vil høre sange - ud over få udvalgte playlister, som du kan vælge fra brugerfladen på uret - så skal du bruge Siri. Og her kommer den digitale assistent altså for alvor i vanskeligheder.

Det er en kompleks opgave at få en digital assistent til at forstå to sprog samtidig - det er der andre firmaer end Apple, der kan skrive under på.

Men det er jo i sagens natur ret afgørende, når det drejer sig om musik, hvor langt de fleste af de 45 millioner sange kommer fra engelsksprogede kunstnere.

Det betyder, at det kan være fuldstændig umuligt, at få uret til at spille den sang eller kunstner du gerne vil høre.

Endnu værre er det, at Siri ofte ikke kan afspille Apple Musics tre standard-playlister New Music Mix, Favorites Mix og Chill Mix, som er det første man møder i appen både på telefon og ur.

Man kan bede Siri om det fem gange i træk, hvor det måske virker den ene. Det er fuldstændig som vinden blæser - dog hjælper det ofte, hvis man tillæger sig selv en tyk dansk accent.

Se denne video, hvor Siri bliver bedt tre gange i træk om at spille Blink 182, med tre vidt forskellige typer af respons.

Kun den sidste gang starter Blink 182 med at spille og med udtale af bandnavnet på engelsk svarer hun ’Jeg kunne ikke finde ‘Wan er ikke tyv’ på Apple Music eller i dit bibliotek.

Det er en ommer.

I virkelighedens verden betyder det, at du ofte bliver tvunget ind i musik- eller radio-appens brugerflade på uret og manuelt vælge en af de få synkroniserede playlister.

Selve afspilningen af musik har fungeret upåklageligt uden hakken eller pauser, og musikken streamer hurtigt og lyder fint.

Men 45 millioner sange har du simpelthen ikke at vælge imellem på uret, før den danske udgave af Siri lærer at forstå navnene på de engelske og amerikanske kunstnere - og navnene på Apples egne playlister.

Hvem er uret til?

Man kunne med rette spørge, hvem det egentlig er, der har brug for et ur, som forbinder direkte med mobilnettet og med skyen?

Helt oplagt er det folk, der løber meget eller ofte går til fitness, som er trætte af at slæbe rundt på deres telefon, men som ikke kan undvære at kunne komme i kontakt med omverdenen, i de minutter de er ude på deres løberute eller i romaskinen.

Her er der ingen tvivl om, at det giver et lille ekstra skud frihed.

Men kan man nøjes med - eller ligefrem værdsætte - at være helt fri de 20-30-40 minutter man er ude at løbe, kan man jo evt. snuppe udgaven af uret uden netforbindelse eller et ur fra en anden producent.

Så er der ingen der ringer, ingen notifikationer fra Facebook eller Instagram, men det betyder så til gengæld, at man er nødt til at synkronisere spillelister på forhånd, hvis man vil høre musik, fordi man mister muligheden for at streame.

En kort test

Nu er fire dages test af en ny ‘dims’ jo ikke ret meget, men indtil videre er det svært at få øje på mange andre scenarier, end når jeg løber, hvor jeg ikke lige så godt bare kan tage min telefon med.

Det skulle da lige være i forsøget på at blive bedre til at bevæge mig væk fra den konstante forstyrrelse fra internettet, der altid er tilgængelig i lommen, mens jeg stadig er til at komme i kontakt med.

Dog er der sikkert andre, der kan se mulige brugsscenarier. Det kunne fx være ældre medborgere, som (måske) kan finde en tryghed i hele tiden at have en telefonforbindelse ved hånden.

Så må man bare håbe, Siri forstår, hvem der skal ringes til, når det bliver nødvendigt.

Batteritid

Inden vi når til konklusionen, skal batteritiden også have et par ord med på vejen. Det er trods alt en helt central ting, uanset hvilket digitalt apparat der er tale om.

Lade det være sagt med det samme; telefonopkald og streaming uden støtte fra telefonen, er en strømsluger for uret. Det er Apple da også helt åbne omkring. Ifølge firmaets egne specifikationer kan du tale i ur-telefonen lige over en time, på et fuldt batteri.

Bruger man uret til at løbe eller cykle, hvor GPS’en er i brug, og man samtidig streamer musik, kan det ifølge specifikationerne klare op til 3 timer, før du må finde opladeren frem.

Vores test viser, at en træningstur på 35 minutter med GPS og musikstreaming, barberede 16 procent af batteriet - så ganget op passer det ganske fint med de 3 timer.

I et tilsvarende forsøg med et kort telefonopkald smidt oven i, røg der 20 procent. Selvom det kan lyde af meget, at brænde en femtedel af batteriet af inden for den første time man er vågen, så bruger uret ikke ret meget strøm, når først man forbinder det til telefonen igen.

I den hårdeste test vi kørte uret igennem, gik batteriet fra 100 procent til 10 procent på ti timer.

Her blev det udsat for en række korte samtaler, afsendelse af et par gode håndfulde beskeder, sporadisk streaming af musik og en enkelt rutevejledning med GPS’en, hvor uret under en stor del af prøvelserne var forbundet direkte til mobilnettet.

Men det er næppe mange, der vil bruge uret på den måde, så de fleste burde fint kunne komme igennem en dag på en opladning - også på dage, hvor man er ude at motionere et stykke tid eller gå en god tur i skoven uden telefon.

Konklusion

Apple Watch Series 3 med 4G-forbindelse er det første smart-ur i Danmark, der kan bruges til at ringe fra med sit normale telefonnummer, selv når man er på farten uden sin telefon.

Umiddelbart ligner det løsningen på et meget lille problem, men det er jo ret beset virkeligheden for rigtig mange gadgets og teknologiske produkter.

Selve netforbindelsen har i vores test været imponerende stabil. Det opleves helt overordnet som en almindelig telefon-forbindelse, der danner fint grundlag for de tre markante muligheder 4G-uret giver - telefonopkald, beskeder og streaming af musik.

Men teknologien står jo ikke alene. Brugeroplevelsen er en integreret del af ethvert produkt. Her fungerer selve uret og den fysiske brugerflade på uret ganske fint. Men så er der Siri, og hun er altså virkelig tung at danse med.

Apples digitale assistent er i det hele taget ganske udskældt - også i mange amerikanske teknologimedier, hvor både Google og Amazons assistenter vurderes til at være langt mere avancerede.

Men særligt på dansk har Siri altså virkelig meget at lære, før hun kan bruges til at sende beskeder, uden man skal være nervøs for, om hun nu har skrevet det, man har sagt. Ligeledes er det uholdbart, at man skal vælge musik efter, hvad man tror, Siri forstår.

4G-uret giver en fin følelse af lidt ekstra frihed, når man løber en tur eller går i supermarkedet uden sin telefon - og batteritiden er til at have med at gøre, hvis man er indforstået med at oplade uret hver dag. Men hende Siri skal Apple altså se at få styr på.

Om uret er prisen værd på minimum 3.399 kroner og ekstra 30 kroner om måneden oven i det vanlige mobilabonnement? Det må være op til den enkelte at vurdere.

Nå ja, og inden du vurderer det, så husk lige, at du i tillæg skal have en iPhone 6 eller nyere, for at det fungerer.

Vi følger både udviklingen af eSIM-produkter og digitale assistenter tæt. Google har allerede annonceret, at de i løbet af et par måneder lancerer Google Assistant på dansk, og vi glæder os til at teste dens kunnen.

Apple Watch Series 3 er det et af de første produkter, der kommer med et eSIM. Af andre produkter kan nævnes Googles Pixel 2-telefoner (som ikke kan købes i Danmark endnu) og Microsofts computer Surface Pro LTE. Flere af Apples iPad Pro-modeller har ligeledes et eSIM indbygget.

Facebook
Twitter