TikTok havde sortliste over børn, de mistænkte var under 13. Alligevel fjernede de dem ikke

Ifølge tysk medie, blev TikToks moderatorer instrueret i ikke at gribe ind ved mistanke.

Det er ulovligt at indsamle personlige data om børn under 13 år uden forældrenes samtykke. (Foto: © LIONEL BONAVENTURE, Scanpix)

TikTok er ikke et sted for børn under 13 år.

Sådan lyder det fra TikTok selv, som over for DR Nyheder flere gange har gentaget, at de griber ind overfor mindreårige, der trods reglerne befinder sig på platformen.

Men ifølge det tyske medie Netzpolitik.org fik TikToks moderatorer besked på det modsatte, nemlig ikke at gribe ind, selvom de opdagede børn, de vurderede var under 13 år, på platformen.

Mediet har talt med to uafhængige kilder med ‘indsigt i TikToks interne moderationspraksis i Europa’.

TikToks moderatorer fik besked på at bedømme brugerne ud fra, hvor gamle de så ud.

Brugere, der så ud til at være “yngre end 13 år”, blev ifølge Netzpolitik.org givet en bestemt talværdi, der betød, at deres videoer fik en lavere rang i TikToks systemer, mens brugere der for eksempel så ud til at være over 15 år fik en bedre værdi.

I stedet for at suspendere, slette - eller at sikre sig forældrenes samtykke, som loven foreskriver i Danmark - nøjedes TikTok altså blot med at sortliste profilerne, så de blev set af færre andre brugere.

Moderatorer i Europa kunne sende sagen videre til Kina

I særligt mistænkelige tilfælde, skriver det tyske netmedie, kunne moderatorer vælge at videresende sagen til et kinesisk hold i Beijing, der kunne beslutte at spærre konti.

Når det drejede sig om brugere, som TikTok internt antog var under aldersgrænsen, indhentede man ikke forældrenes samtykke.

Ifølge Netzpolitik foregik dette “mindst indtil udgangen af 2019”. TikTok ændrede ifølge det tyske medie først denne praksis omkring marts 2020.

TikTok: Vi lukker konti, når vi bliver gjort opmærksomme på børn

DR Nyheder har foreholdt platformen beskyldningerne og spurgt, om TikTok fortsat giver moderatorerne besked på ikke at fjerne brugere, de mistænker for at være under 13 år. Det har TikTok ikke svaret på, men i stedet sendt følgende skriftlige erklæring:

- Som det klart fremgår af vores servicevilkår, er TikTok beregnet til personer på 13 år og derover. Vi har et aldersgrænsesystem, der beder folk om at angive deres alder for at afgøre, om de er berettigede til at bruge vores platform. Derudover har vores politik altid været, at hvis vi bliver opmærksomme på, at en person under 13 år bruger TikTok, vil vi straks suspendere deres konto.

Dataindsamling fra børn ulovligt uden samtykke

TikTok er blevet et af de helt store hit blandt børn i løbet af det seneste år. Mere end 4 ud af 10 børn i alderen 9-14 år bruger platformen dagligt, viser tal fra DR Medieforskning.

Platformens manglende indsats for at fjerne børn fra platformen er kommet i fokus, efter DR har fortalt om Datatilsynets undersøgelse af den populære platform.

Datatilsynet undersøger, om TikTok overskrider databeskyttelsesloven ved at gøre det for nemt at oprette sig på TikTok - blot ved at angive en forkert alder.

Det er nemlig ulovligt at indsamle data fra børn under 13 år, uden at forældrene har givet samtykke – og det er platformens ansvar at verificere forældrenes samtykke.

Så sent som i weekenden fjernede TikTok 12-årige Lianna Riedel Franks populære profil med over 10.000 følgere, efter hun deltog i et tv-indslag på DR.

Ud over selve videoerne, mistænkes TikTok for at gemme personlige data om, hvor børnene befinder sig, om deres færden på nettet og deres samtaler med andre brugere.

'