Tommy Ahlers har en plan: Kunstig intelligens skal have danske værdier

Danmark kan ikke konkurrere mod USA og Kina på pengepungen i udviklingen af kunstig intelligens. Derfor skal vi bruge danske værdier, mener ministeren.

Tommy Ahlers (V) mener, at en dansk tilgang, hvor tingene er transparent og gennemskueligt for folk, er vigtigt i udviklingen af kunstig intelligens. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I disse år eksperimenteres der med kunstige neurale netværk, selvkørende biler og ansigtsgenkendelse.

Nationer som USA og Kina smider mange milliarder i forskning og udvikling af kunstig intelligens. Senest har The Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA, der er et af de førende universiteter inden for teknologi, netop igangsat, at der skal investeres én milliard dollars, der svarer til 6,5 milliarder kroner, i et nyt kunstig intelligens-institut.

Herhjemme er der også et øget fokus på kunstig intelligens, der flere gange er blevet udnævnt som en nøgle til vor tids industrielle revolution.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har netop afsat 300 millioner kroner til at forske i nye teknologiske muligheder, herunder kunstig intelligens. Danmark investerer altså ikke milliarder, som større nationer gør, men det kan vi heller ikke forvente, mener uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).

- Det, de vil investere i Kina, USA og andre EU-lande, ville, vi aldrig kunne være med på, om vi så brugte hele vores forskningsreserve på forskning i kunstig intelligens. Derfor skal vi ikke battle dem på penge, men tage det (kunstig intelligens, red.) seriøst og prioritere det i vores forskningsbudgetter, siger han.

Danske værdier skal skinne igennem

Store virksomheder som Google og Apple har råd til at investere millioner og atter millioner i at udvikle kunstig intelligens. De to virksomheder hører også hjemme i USA, som er en af de nationer med flest private investorer i kunstig intelligens.

Men det skal ikke skræmme os fra at kaste os ind i forskning og udvikling af kunstig intelligens, mener ministeren.

- Det er farligt at acceptere, at fordi vi er et lille land, så kan vi ikke være med på det her område. Det kan vi godt, for vi har noget at komme med, siger han.

Tommy Ahlers mener nemlig, at det er vigtigt at præge udviklingen af kunstig intelligens, så det er i overensstemmelse med danske værdier.

- Vi kan gøre det anderledes og bedre med den måde, vi tænker på. Vi har for eksempel den danske tilgang til teknologi og samfund, hvor vi insisterer på, at tingene er transparente og gennemskuelige for folk. Det skal vi også sørge for er et princip i den kunstige intelligens, som vi er med til at lægge navn til, siger han.

Anders Bjarklev, rektorDTU og formand for danske universiteters Rektorkollegie, er heller ikke nervøs for at Danmark sakker bagud i udviklingen af kunstig intelligens.

- Jeg synes, at vi skal være opmærksomme i stedet for nervøse. Vi skal være arbejdssomme, og sørge for at få gjort noget ved det (forskning indenfor kunstig intelligens, red.). Og det må jeg sige, at det gør vi også, siger han til P1 Morgen.

Europa arbejder sammen

Danmark er ikke alene mod de store, når kunstig intelligens skal udvikles.

Der bliver arbejdet på kryds og tværs af landegrænser, særligt i samarbejde med andre europæiske lande.

- Vi skal have fokus på kunstig intelligens nu. Når vi allerede nu begynder at investere mere markant i teknologien, får vi udbygget forskningsmiljøer i Danmark, der kan deltage i internationale projekter, siger Tommy Ahlers.

Han tror derfor også på, at Danmark godt kan følge med udviklingen. Også selvom vi investerer færre penge i forhold til andre lande. I EU er det også muligt at søge flere midler til udviklingen, der også kan komme Danmark til gode.

- Når vi sammenligner beløber, skal vi se det i hele konteksten. Al forskning vi laver, er en del af både et dansk og internationalt økosystem, især i EU. I Danmark har vi været gode til at hjemtage en ret stor del af de midler, der er til rådighed i EU, siger han.

- Men som med alt andet, når vi er et lille land, så skal vi nok kæmpe lidt hårdere for det, for vi skal være lidt smartere i forhold til, hvordan vi får penge ud af det, siger han.

Artiklen er opdateret: Efter udgivelse af artiklen er et citat fra Anders Bjarklev blevet tilføjet.