Tusindvis af biler i Danmark er online: Registrerer dine kørevaner, taler med fabrikken og slår selv alarm

Ifølge motorejernes interesseorganisation FDM er omkring 100.000 danske biler nu koblet på internettet.

  • Hos BMW hedder systemet Connected og giver ejere af modeller som eksempelvis i3 adgang til bilens statusoplysninger om rækkevidde og ladetilstand med en app på mobiltelefonen. Appen kan også synkronisere med ejerens kalender og hjælpe med planlægning af kørslen. Bilens computer registrerer desuden sit eget "helbred" - og sender sine data tilbage til BMW-fabrikken. Bilen ved altid, hvor den er, hvordan vejret er, og om der er mange andre biler i nærheden. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)
  • Modellen Volvo XC40 er født med systemet Volvo On Call, der med en app gør det muligt for ejeren at finde bilen, tjekke bilens tilstand, administrere kørebogen, sætte varme på og fjernstarte bilen. Med et andet system, Sensus Connect, er det blandt andet muligt at sende kortdestinationer - forretninger, biografer, tankstationer - til bilens computer. Volvo arbejder desuden sammen med Google om at integrere den stemmestyrede Google Assistant og en række Google-programmer i sit Sensus infotainment-system. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)
  • Den japanske bilproducent Nissan har udviklet navigations- og kommunikationssystemet NissanConnect. Systemet har samme funktioner som mange af konkurrenterne. Det slår for eksempel selv alarm i tilfælde af en ulykke. På afstand kan brugeren finde bilens placering og betjene navigationssystemet. Nissan-ejere har ligesom mange andre mulighed for at vælge enten Apples CarPlay-system eller Android Auto til at synkronisere mobiltelefonen med bilens computer. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)
  • Hos Volkswagen kan man tilkøbe et system, der hedder Car-Net. Car-Net kan kommunikere med chaufføren via en app. Systemet kan analysere chaufførens kørestil ved at registrere gennemsnitlig køretid, hastighed og strækning. Car-Net kan også vise, hvor meget radioen, airconditionanlægget og lyset bliver brugt. Ejere af Volkswagen-biler fra 2008 og frem kan få installeret en 'dongle' i bilen, der gør det muligt at overvåge bilens sundhedstilstand via en app. (© Rainerhaufe - CC BY-SA 4.0)
  • Opels OnStar-system kan det samme som flere af konkurrenterne. Men den tyske bilproducent fremhæver også en 'privat-knap', der slukker for al datatransmission og mørklægger bilens placering. Den funktion kan omvendt deaktiveres, hvis bilen bliver stjålet. Her hjælper OnStar-systemet med af finde bilen igen og giver ejeren mulighed for at fjernlåse bilens motor, så den ikke kan startes. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
1 / 5

Når bilerne i dag ruller ud fra fabrikshallerne, er de født med avancerede computersystemer med adgang til internettet. Klik dig gennem billedgalleriet og se, hvad bilerne kan.

Facebook
Twitter