Twitter lukker alle kontorer i kølvandet på opsigelser: ’Det virker, som om det hele er ved at falde fra hinanden’

Samtlige medarbejdere er lukket ude af mediets bygninger indtil på mandag.

Elon Musk har fyret medarbejdere og indført hårdere arbejdsvilkår for Twitter-ansatte, efter han har købt det sociale medie. (Foto: © DADO RUVIC, Ritzau Scanpix)

Ansatte hos Twitter har måttet finde sig i lidt af hvert, efter rigmanden Elon Musk har overtaget styringen af det sociale medie.

Musk har fyret over halvdelen af de fastansatte, skrottet muligheden for at arbejde hjemme og krævet, at de resterende ansatte forpligtede sig til en masse overarbejde.

Nu har medarbejdere pludselig fået at vide, at alle Twitters kontorbygninger lukker med øjeblikkelig virkning. Alle adgangskort vil dermed være spærret indtil på mandag.

Det fremgår af en mail fra Twitter-ledelsen til de ansatte, som BBC har fået fat i.

Ledelsen nævner ikke noget om hvorfor, de lukker kontorerne. Men det sker efter, at flere medarbejdere har forladt firmaet, fordi de ikke vil finde sig i de nye arbejdsvilkår.

- En række kritiske medarbejdere, som er nødvendige for, at Twitter overhovedet kan fungere, hvis noget går galt, har valgt at skride. Det har så betydet, at Musk måtte forsøge at overtale nogle af dem til at blive, siger DR's tech-korrespondent Henrik Moltke.

- Så min vurdering er nu, at vi begynder at være et sted, hvor der pludselig er overhængende fare for at Twitter går ned. Der er også en risiko for, at Twitter bliver hacket af statshackere som for eksempel russerne eller kineserne, som har ventet på den her mulighed, fortsætter Henrik Moltke.

Han mener, at Twitter lige nu hænger i en tynd tråd:

- Jeg vil nødig lyde dramatisk, men det virker, som om det hele er ved at falde fra hinanden. Jeg har aldrig set noget lignende.

Alt er lige nu kastet op i luften

Om Elon Musk er ved at grave Twitters grav eller helt modsat er på vej til at forbedre platformen er meget usikkert.

Lige nu er alt nemlig kastet op i luften, forklarer ekspert i sociale medier Astrid Haug:

- Ingen ved tilsyneladende, hvad Elon Musks planer er. Hverken medarbejderne, annoncørerne eller brugerne. Det kan jo vise sig, at det hele lander igen, og Elon Musk endnu engang viser sig at være genial. Eller det kan vise sig, at brugerne forlader mediet, siger hun.

Flere annoncerører har allerede valgt at forlade Twitter, ligesom en række kendte profiler også har droppet mediet oven på Elon Musks nye tiltag.

Mens ledelsen har sendt en besked til de ansatte om, at alle Twitters kontorbygninger lukker indtil mandag, valgte Elon Musk i dag at tweete om det rekordhøje antal twitter-brugere.

Ifølge Henrik Moltke afhænger Twitters skæbne blandet andet af, hvilken topchef Elon Musk ansætter.

Efter at have opkøbt Twitter valgte Elon Musk at fyre topchefen som det første for så selv at overtage rollen. Nu har han meldt ud, at han vil mindske sin tid på Twitter og finde en ny person til at lede det sociale medie

- Han bliver nødt til hurtigt at udnævne en meget kompetent person, som medarbejderne og vi andre stoler på. For det er svært at forestille sig, han selv kan klare opgaven, når det lige nu sejler sådan for ham. Og så er det også afgørende, at han på en eller anden måde kan skabe tryghed omkring, at produktet bliver ved med at fungere, siger Henrik Moltke.

Kan føre til mere fake news

Tidligere på måneden indførte Elon Musk et nyt tiltag, der gjorde det muligt at købe sig til verificerede profiler – et tiltag han efter kritik nu har sat i bero.

Verificerede profiler har et blåt flueben, som signalerer, at der er tale om den rigtige person eller virksomhed og ikke en svindler.

Inden rigmanden købte Twitter, skulle man levere dokumentation, der beviste, at man rent faktisk var den, man udgav sig for at være på mediet.

Nu kunne man i stedet få verificeret sin profil ved at betale otte dollars om måneden. Det førte til, at flere oprettede falske profiler.

I denne måned har der været oprettet flere falske, verificerede profiler på Twitter. Her tweetede en profil, der lignede medicinalvirksomheden Eli Lillys officielle profil, at man ville give alt insulin væk gratis.

- I den seneste tid har vi set, at rigtig mange har lavet falske profiler og spredt misinformation for enten at gøre grin med Elon Musk eller sætte ham under et massivt pres, siger Astrid Haug.

Hun mener, at der er en risiko for, at Elon Musks nye retning for Twitter kan føre til mere spredning af fake news.

- Både fordi, at Elon Musk har sagt, at mere skal være tilladt på platformen. Men også fordi, han har fyret mange af de folk, der sidder med sikkerhed og menneskerettigheder. Det må jo betyde, at mere ryger igennem filteret, siger Astrid Haug.

USA's præsident Joe Biden har blandet sig i debatten om Twitter. Han har blandt andet sagt, at Elon Musk har købt et socialt medie, der spreder løgne i hele verden.