Tysker fik slem overraskelse: Lytter andre med på din smart-højtaler?

Hvem har adgang til alle de data, du propper i dine smarthøjtalere? En tysk bruger har netop fået sig en slem overraskelse.

En menneskelig fejl, lyder det fra Amazon, efter private samtale blev sendt til forkert person. (© Amazon)

Intelligente højtalere - eller smarthøjtalere - er blevet et kæmpehit i USA, hvor man hurtigt har vænnet sig til at bede en højtaler om at tænde for lyset i stuen, skrive sms’er, sætte ting på indkøbslisten og alverdens andre sager, der er gjort mulige af højtalernes kunstige intelligens og stemmegenkendelse.

De står allerede i hvert tredje amerikanske hjem og finder formentlig også vej til en del danske, når der skal pakkes julegaver op den 24. december.

Men hvem lytter egentlig med, når man sådan går og snakker med sin højtaler derhjemme og beder den svare på alt fra ’Hvor gammel bliver en ræv?’ til ’Hvordan laver man brunkager?’.

Det har en tysk bruger af smarthøjtalere fra Amazon, der sammen med Google er de dominerende producenter af smarthøjtalere, fået et noget kedeligt svar på.

Hele miseren starter dog et andet sted.

Tilbage i august beder en anden tysker nemlig Amazon om at sende ham de personlige data, de måtte have på ham. Det skriver det tyske magasin c’t Magazin.

Et par måneder senere modtager denne bruger så en pakket fil fra Amazon, men den indeholder ikke blot informationer om mandens søgninger på Amazon, men også cirka 1700 lydfiler.

Det undrede manden temmelig meget, da han ikke ejer en af Amazons smarthøjtalere, og det viser sig da også, at optagelserne ikke stammer fra mandens eget hjem.

Flere fejl

De 1700 lydfiler er i stedet blevet optaget på en Amazon-højtaler hos en helt anden kunde hos Amazon.

- Denne uheldige sag er et resultat af en menneskelig fejl og et isoleret tilfælde, har Amazon siden skrevet i en mail til c’t Magazin, der via lydfilerne var i stand til at identificere personen på optagelserne, personens bopæl og navnet på personens kæreste.

Det er ikke første gang, at Amazons intelligente højtalere har skabt problemer.

Tilbage i maj oplevede et amerikansk ægtepar, at højtaleren uopfordret havde optaget og sendt en samtale til en tilfældig person i deres kontaktliste, som højtaleren også har adgang til.

Amazons store konkurrent på smarthøjtalermarkedet har også haft et par uheldige sager på halsen.

Bloggeren Artem Russakovksii oplevede i oktober, at hans smarthøjtaler fra Google pludseligt og helt uopfordret optog tusindvis af gange om dagen og sendte lydfilerne til Googles servere.

Facebook
Twitter