Ung og utilfreds med dit liv? Skyd ikke skylden på sociale medier

Familie, venner og skole betyder meget mere, viser ny forskning.

Sociale medier spiller ikke, som det ellers har været fremme i debatten, så stor en rolle på unges livstilfredshed, viser ny forskning. (© Photo by Steinar Engeland / Unsplash)

De seneste år har sociale medier været udskældt for at give unge dårligere selvtillid, stress og i sidste ende gøre dem ulykkelige.

Men nu viser en stor ny undersøgelse fra Storbritannien, at sociale medier måske alligevel ikke har så stor en betydning for unges tilfredshed med deres liv.

Forskerne har snakket med mere end 12.000 unge briter mellem 10 og 15 år over en årrække og bedt dem fortælle, hvor lang tid de bruger på sociale medier, og hvor tilfredse de er med forskellige aspekter af deres liv.

Og det viser sig, at der er en mikroskopisk sammenhæng mellem brug af sociale medier og livstilfredshed. Faktisk, skriver forskerne, står sociale medier for under én procent af en teenagers utilfredshed.

I stedet er det et godt forhold til familien og vennerne, og at de trives på deres skole, som virkelig betyder noget.

Ifølge Lisbeth Klastrup, der forsker i sociale medier på IT-Universitetet, er der i forskningsverdenen ikke den samme endtydigt, klare forestilling om, at sociale medier gør unge utilfredse med deres liv, som der har været i medierne.

- Jeg oplever, at de forskningsresultater, der har peget på sociale medier som synderen i forhold til lavt selvværd og utilfredshed hos unge, har fået lov at fylde meget mere i debatten end forskning, der siger det modsatte, siger hun og fortsætter:

- Der er undersøgelser, der peger på, at hvis du fx allerede har lavt selvværd, ligegyldigt om du er ung eller voksen, så vil du blive påvirket mere af sociale medier. På samme måde kan du også opleve at føle dig alene på sociale medier, hvis du har et lille socialt netværk offline. Din oplevelse af sociale medier hænger sammen med, hvordan du har det i dit liv generelt.

Derfor kommer resultatet ikke bag på hende.

Forskning har peget i mange retninger

Tidligere forskning, i hvordan sociale medier påvirker unge, har i det hele taget strittet i mange retninger, forklarer Lisbeth Klastrup.

Nu tegner der sig et billede af, at et stort tidsforbrug på sociale medier ikke er problematisk. Det handler mere om, hvad du bruger de sociale medier til - og hvordan du ellers har det i andre dele af dit liv.

- Der er undersøgelser, der peger på, at hvis du er i besiddelse af bestemte karaktertræk, ligegyldigt om du er ung eller voksen, vil du blive påvirket mere af sociale medier. Det samme gælder, hvis du har et lille socialt netværk offline, siger hun.

Unge bliver dog lettere påvirket end voksne, understreger hun.

- Når du er ung, er du er i gang med at finde ud af, hvem du selv er. Og i den periode spejler du dig ekstremt meget i vennerne. Og den spejling foregår i høj grad på sociale medier. Når du bliver voksen, ved du bedre, hvem du selv er. Så du har ikke brug for ligeså meget bekræftelse, siger hun.

Vi sammenligner os konstant

Rikke Papsøe har sin egen psykologpraksis og hjælper unge og voksne, som kæmper med lavt selvværd på grund af sociale medier. For hende er de nye resultater en god nyhed.

- Det er da godt at høre, at sociale medier ikke spiller så stor en rolle, som vi tidligere har troet. Meget af den tidligere forskning, som især medierne har hæftet sig ved, har været undersøgelser, der kun har kunnet konkludere, at der var en sammenhæng mellem fx brugen af sociale medier og lavt selvværd, men ikke en årsagssammenhæng, siger hun og fortsætter:

- Nu har vi så et robust, længerevarende studie, der kommer med en mere klar konklusion. Det har vi manglet.

Men faktisk er der stadig meget, vi ikke ved, understreger hun.

- Undersøgelsen melder ikke noget om, hvem af de unge, der så får det dårligt af at bruge de sociale medier. Hvad er karakteristisk for dem?, siger hun og fortsætter:

- Det, vi har fundet ud af, er, at sociale medier har en meget lille påvirkning på den gennemsnitlige unge.

Vi måler os op imod de forkerte

Rikke Papsøe oplever, at mange unge kommer til hende med dårligt selvværd. Og når de får snakket det igennem, viser det sig ofte, at sociale medier spiller en stor rolle.

- En ung pige, jeg hjalp, fulgte en masse kendte mennesker på Instagram, der havde helt andre livsbetingelser end hende. Hun fulgte typer, der bruger filtre og tegner et glansbillede af deres liv - og det fik hun det dårligt af, siger hun.

Og det er typisk for Rikke Papsøes klienter.

- Når mine klienter scroller gennem deres Instagram-feed, kommer de ofte til at sammenligne sig med nogen, de ikke bør måle sig op imod. De sætter for eksempel deres liv op imod en popstjernes eller nogen, der kun viser den halve sandhed. Vi ser jo ikke alt rodet bag kameraet, siger hun.

For det er helt naturligt, at vi sammenligner os, forklarer hun. Men ikke med folk på hele planeten. - Vi mennesker har altid sammenlignet os med resten af flokken. Hvor står jeg i forhold til de andre? Men kigger jeg på min mormors ungdomsliv, var der ikke mange, hun kunne sammenligne sig med. Måske hendes søskende eller naboens datter. I dag sammenligner vi os med de dygtigste og smukkeste i verden. Og det kan jo give de fleste dårligt selvværd, siger hun.

Sociale medier gør også gode ting

Måske skal vi til at fokusere lidt mere på de muligheder, som de sociale medier giver os - og ikke kun skyggesiderne. For sociale medier gør også mange gode ting, mener Lisbeth Klastrup fra IT-Universitetet.

- Der opstår fællesskaber omkring meget snævre interesser på sociale medier. Her kan man møde andre glødende Harry Potter-fans eller snakke med andre, som er så uheldige at have samme, sjældne sygdom som dig, siger hun.

Havde vi ikke de sociale medier, kunne det være svært at finde ligesindede.

- Sociale medier har effektiviseret processen med at finde andre, der har de samme interesser som dig. Her har de lukkede grupper på Facebook en kæmpe værdi, slutter hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk