USA's flåde bekræfter: Videoer med mystiske objekter i luften er ægte

Flåden kalder det uidentificerede luftfænomener.

Nyheden kan puste liv i konspirationsteorier om ufoer, siger forsker (© youtube)

’Se den lige. Den roterer.’

Sådan lyder det i en videooptagelse med to jagerpiloter fra den amerikanske flåde, der jagter et uidentificeret flyvende objekt, også kaldet ufo, over Stillehavet.

Videoen er en af tre videoer, der blev offentliggjort i 2017 og 2018 af New York Times og organisationen To The Stars Academy of Arts & Sciences.

Nu har den amerikanske flåde meldt ud, at videoerne og objektet i dem er ægte, skriver CNN. Hvad det er for et objekt, jagerpiloterne observerer, kan de ikke forklare.

Men der bliver altså ikke nævnt noget om rumvæsner.

- Der er tale om en observation, der ikke kan forklares, og det er så det, militæret melder ud, siger Kasper Grotle Rasmussen, der er lektor i amerikanske studier og forsker i konspirationsteorier.

Det er talsmanden fra den amerikanske flåde, Joe Gradisher, der har udtalt sig om videoerne. Det gjorde han først til mediet Black Vault, der er en side, der skriver, at de afslører hemmeligheder fra den amerikanske regering.

Siden hen har mediet Motherboard og efterfølgende CNN fået bekræftet oplysningerne.

I to af de tre videoer, optaget i 2015, kan du se objektet rotere på lang afstand, mens du kan høre jagerpiloterne tale om objektet. De er blandt andet overraskede over, hvor hurtigt det flyver.

En gave til konspirationsteoretikere

I løbet af de seneste år er der dukket flere historier op om jagerpiloter, der observerer mystiske objekter.

I nogle tilfælde er der tale om droner, men i andre tilfælde har militæret ikke kunnet finde ud af, hvad det er, fordi de ikke har haft nok data til at spore det.

Den amerikanske flåde har udsendt vejledninger til deres piloter i forhold til, hvordan de skal rapportere observationer af objekter, de ikke kan identificere. Militæret omtaler det som ’uidentificerede luftfænomener’, skriver CNN.

- De bruger ikke begrebet ufo, og det er formentlig fordi ordet er lidt ladet, siger Kasper Grotle Rasmussen.

Ordet ufo er nemlig gennem litteratur, tv og film blevet koblet sammen med rumvæsner. Og så er fænomenet ofte diskuteret blandt konspirationsteoretikere. På sociale medier kan du for eksempel finde flere kanaler og grupper med ufo-diskussioner.

- Der er mange konspirationsteorier om emnet. En af de brede teorier er, at ufoer ikke har noget med rumvæsner at gøre, men at det er regeringen, som udvikler våben til at kunne overtage magten på en eller anden måde. En anden bred teori er, at regeringen arbejder sammen med rumvæsner på den ene eller anden måde, siger Kasper Grotle Rasmussen.

Tidligere medlem af bandet Blink-182 Tom Delonge har startet To the Stars Academy of Arts and Sciences, som er en organisation, der studerer ufoer og udenjordisk liv. Organisationen har været med til offentlig at dele de tre videoer. Den amerikanske flåde ved ikke, hvordan to af videoerne er blevet offentligt tilgængelige i første omgang. (Foto: © Philkon Phil Konstantin, Wikimedia Commons.)

Når myndighederne går ud i pressen og bekræfter historier eller rygter, så griber konspirationsteoretikere ofte muligheden for at køre videre på historien, forklarer Kasper Grotle Rasmussen:

- Nu ved jeg jo ikke præcis, hvad den specifikke nyhed har sat i gang, da det jo er helt nyt. Men generelt set er det ofte en anledning for konspirationsteoretikerne til at sige: "Se, vi vidste det. Myndighederne skjuler noget, og nu er de tvunget til at indrømme det."

Kasper Grotle Rasmussen forklarer, at det også kan puste nyt liv i andre teorier.

- Det er jo også en anledning for konspirationsteoretikerne til at spekulere i, om det betyder, at alle de andre ting, de tænkte omkring skjult ufo-viden, også er sandt. Altså, er det her i virkeligheden kun begyndelsen, siger han.

Internettet sætter gang i teorierne

Konspirationsteorier om blandt andet ufoer har takket være internettets udbredelse fået mere liv i de senere år. Det forklarer Kasper Grotle Rasmussen:

- Da vi kom op i 90’erne tog det for alvor fat. Især yderfløjene fik hurtigt spredt deres teorier, og det fortsatte de med. I dag, hvor den her slags viden kommer frem på sociale medier, kan det hurtigt få et stærkt liv. Du kan få rigtig mange af den her slags historier i dit news feed, siger han og fortsætter:

- Omvendt kan en teori også hurtigt blive en døgnflue, fordi der simpelthen er så mange teorier, der deles på de forskellige fora.