Vandrehistorie var sand: Verdens værste videospil blev begravet i ørkenen

Hundredtusinder eksemplarer af Atari-spillet E.T. forsvandt pludselig under 80’ernes spilkrise.

En stærk vind hvirvler støv og skrald rundt i luften.

Vinden generer en smule. Men ikke nok til at skræmme hundredvis af journalister og spilentusiaster væk fra en losseplads ved ørkenbyen Alamagordo i New Mexico.

Året er 2014, og de mange fremmødte stirrer på gravemaskiner, hvis gravearme dykker op og ned i sandet og fylder den ene lastbil efter den anden med sand og skidt.

Graveriet er igangsat af et filmhold, der vil til bunds i en af videospillenes største og mest mystiske vandrehistorier. En historie, der blandt andet rummer et rumvæsen, vi kender fra en bestemt Steven Spielberg-film.

Vandrehistorien fortæller, at spilfirmaet Atari i al hemmelighed begravede flere hundredtusinder eksemplarer af spillet E.T. The Extraterrestrial i et kæmpe hul i New Mexicos ørken tilbage i 1983.

Efter flere timers graven lykkes det filmholdet at bekræfte historien. Under sand, affald og et lag beton dukker den første spand med spilkassetter pludselig op.

Da holdet bliver færdig med at grave, har de fundet intet mindre end 700.000 spil. Udover E.T. er der også titler som for eksempel Pac-Man blandt de mange beskidte kassetter.

Omtalt som verdens værste spil

For at blive klogere på, hvorfor de mange spil endte i ørkenen, må vi skrue tiden tilbage til 1982. Det var året, hvor det omtale spil E.T. The Extraterrestrial blev udgivet til spillekonsollen Atari 2600.

Atari lavede en kontrakt med spildesigneren Howard Scott Warshaw, som stod for programmeringen af spillet.

- Men han fik kun lidt over fem uger til at lave spillet. Det skulle nemlig udkomme nogenlunde samtidig med filmen, siger Pawel Grabarczyk, der er postdoc på IT Universitetet i København, hvor han forsker i computerspil.

- Og problemet var, at Howard Scott Warshaw ville lave et meget ambitiøst spil på den korte tid. Hvis han nu havde lavet et simpelt skydespil, så havde det måske fungeret. Men han endte med at lave et spil, som folk ikke vidste, hvordan de skulle spille, fortsætter Pawel Grabarczyk.

Og det var ikke kun brugerne, der havde svært ved at forstå spillet. E.T. The Extraterrestrial blev stærkt kritiseret i medierne og blev blandt andet kaldt for ’indviklet og dumt’ - i modsætning til filmen af samme navn, som generelt fik positive anmeldelser.

I flere omgange er E.T. The Extraterrestrial blevet omtalt som det værste videospil i historien. Der har dog været delte meninger om den udmelding.

I spillet E.T. The Extraterrestrial styrer du et rumvæsen. Helt kort går spillet ud på at at samle tre stykker af en telefon fra rummet. Spillet fik blandt andet kritik for at være for svært og komplekst.

Førte til gigantisk spilkrise

De dårlige anmeldelser af E.T. The Extraterrestial var dog langt fra Ataris eneste problem. Atari havde investeret millioner af dollars i rettighederne til at lave og sælge spillet. Men nu betød den faldende interesse for spillet, at de ikke kunne komme af med det.

De lave salgstal kom i en tid, hvor konsoludbyderene havde udgivet alt for mange spil af dårlig kvalitet. Det gjorde, at brugerne fik nok af konsoller og i stedet gik i arkadehaller for at spille, forklarer Pawel Grabarczyk.

(Foto: Miguelon756-5303 © Wikimedia Commons)
(Foto: Miguelon756-5303 © Wikimedia Commons)

Det førte til, hvad der i dag er kendt som den store videospilkrise fra 1983. Den var dog ikke så stor i Europa, som den var i USA.

- E.T. The Extraterrestrial er ofte blevet krediteret som det spil, der var skyld i det store videogame crash i 1983, hvor spil pludselig stoppede med at sælge. Og det var et kæmpe chok for udbyderne, for man vidste faktisk ikke, om det for alvor var slut med videospil, eller om nedturen bare var en fase, siger Pawel Grabarczyk.

- Men at E.T.-spillet alene var skyld i krisen er nok en myte. Der var mange dårlige spil, som var skyld i det, og E.T. var et af dem, fortsætter han.

Producerede for mange spil

Da konsollen Nintendo Entertainment System blev lanceret i midten af 80’erne og Sega Master System kom umiddelbart efter, blev konsoller igen populære, og vi trådte ud af spilkrisen.

Nu begyndte man at blive kritisk overfor indholdet og satsede på kvalitet fremfor kvantitet. Og man forsøgte ikke længere at spytte et stort spil ud på fem uger, som det var tilfældet med Howard Scott Warshaw og E.T.

Men inden genoplivelsen af konsolmarkedet stod Atari med et problem.

Atari håbede på at efterspørgslen på spillet ville blive så stor, at den kunne føre til et øget salg af deres Atari 2600-konsol. Derfor havde de produceret ekstra mange spilkassetter med E.T.

Nu var de brændt inde med flere millioner eksemplarer af E.T. og en del andre titler.

- Så de var nødt til at gøre noget med de mange spilkassetter, de ikke kunne sælge. Og i mange år gik der rygter om, at de dumpede dem i en ørken i New Mexico. Det var dog usikkert, om det var en myte eller ej, siger Pawel Grabarczyk.

- Men i 2014 var der nogen, der fik idéen at tjekke, om det var sandt. Og det var det jo så. På den måde kom Atari af med en masse kassetter uden at skulle betale for affaldet, fortsætter han.

Efter E.T. The Extraterrestrial blev gravet op i 2014, røg Atari-spillet på National Museum of American History i Washington DC.

Ifølge filmholdet fungerer flere af spillene stadig, hvis man sætter dem i en Atari 2600-konsol. Spillene lå nemlig stadig i deres emballage, hvilket har forhindret dem i at blive defekte i de mange år, de har ligget under jorden.