Verdens første kunstige intelligens-nyhedsvært har fået debut

Skal du se kinesiske nyheder, kan det være en kunstig intelligens, der læser dem op for dig. Nyhedsbureauet Xinhua har nemlig fået animerede tv-værter.

I videoen, som du kan se længere nede i artiklen, kan munden afsløre, om det er et menneske eller en kunstig intelligens på skærmen. (© CNN)

I mange år har vi hørt, at robotterne kommer og tager vores arbejde. Mange spår, at manuelt arbejde på eksempelvis fabrikker vil blive overtaget af maskinerne.

Men nu ryster nyhedsværter muligvis også i bukserne for, at kunstig intelligens skal erstatte dem.

Kinesiske seere kan nemlig opleve, at det er en animation, der læser nyhederne op, når de tænder for fjernsynet.

Og det kan være svært at gennemskue, om det nu er den kunstige intelligens eller menneske-værten, der styrer showet den dag.

Den kunstige intelligens kan nemlig laves, så den ligner en vært, der almindeligvis står for nyhederne. Det skriver flere medier, heriblandt The Verge og BBC.

- De (kunstige intelligens-værter, red.) vil arbejde med de andre værter for at bringe autoritative, punktlige og præcise nyheds-informationer på både kinesisk og engelsk, siger det statslige nyhedsbureau Xinhua ifølge South China Morning Post.

Små forskelle afslører den kunstige intelligens

Xinhua har, i samarbejde med søgemaskine-firmaet Sogou, har lavet de ’sammensatte værter’, som de selv kalder de animerede værter.

Der er både værter til det kinesiske og ti ldet engelsktalende publikum, og værterne kan opleves på Xinhuas hjemmesider og mobile platforme, skriver South China Morning Post.

Her ses en af Xinhuas nye kunstige-nyhedsværter.

Kunstig intelligens-værterne ligner til forveksling rigtige mennesker. Men kigger man godt efter, kan man se, at munden kan se animeret ud.

Og begrænsningerne i mimik og bevægelse kan også afsløre, at det ikke er en menneske-vært, der er tonet frem på skærmen. Men udover de små tegn kan det være svært at gennemskue, hvilken vært, der er animeret og hvilken, der er menneske.

Det ligner Obama, men...

Det er uvist, hvordan de kunstige kinesiske værter præcist er blevet lavet.

Men en mulig forklaring er, at der er blevet brugt billeder fra menneske-værter. Sammen med billederne er munden og dele af ansigtet blevet animeret, så det kan styres, skriver The Verge.

Vi har før set teknologien blive brugt på den måde. En Buzzfeed-video fra april 2018 viser, hvordan Barack Obama kan sige hvad som helst, når kunstig intelligens har været taget i brug.

Stemmen kan laves gennem machine learning, hvor et program kan fodres med lyd af menneske-værten, der taler.

Herefter kan computeren gennem algoritmer lære at kopiere, hvordan menneske-værten lyder.

I sidste ende kan der kan skrives en hvilken som helst tekst, som den kunstige vært kan læse op uden problemer.

Og det lyder som noget fra en science fiction-film, men allerede i 2016 præsenterede Adobe programmet VoCo, der gennem machine learning og lydoptagelser kan kopiere, hvordan en person taler – og herefter kan du skrive en tekst, som den kunstige intelligens fremfører med stemmen fra lydoptagelserne.