Verdensrekord: 132 år gammel tysk flaskepost fundet i Australien

Australsk familie har fundet verdens ældste flaskepost, der i 1886 var med i et tysk videnskabeligt forsøg.

En australsk familie fandt en flaskepost under en gåtur på stranden. Og de fik sig en overraskelse, da kiggede nærmere på flasken. En lignende er i øvrigt fundet i Danmark i 1934.

Familien Illman var på udflugt. De havde taget bilen og var kørt ud til Wedge Island i det vestlige Australien.

De var ude at gå en tur på stranden, da moren, Tonya Illman, fandt en gammel flaske, der lå i sandet. Den var nydelig. Den kunne stå derhjemme på boghylden, tænkte hun og bukkede sig ned for at samle den op.

- Men der kommer den nok aldrig til at stå, skriver hendes mand, Kym Illman, i en mail til DR Viden.

Tonya Illman gav flasken til sønnens kæreste, der også var med på turen. Og hun opdagede noget inde i flasken. Var det en cigaret?

Familien fik lirket det ud af den sandede, grønne flaske. Det viste sig at være et stykke papir med en snor omkring.

Men det var fugtigt. Papiret var skrøbeligt, og de kunne ikke folde det ud. Derfor tog de det med hjem og lagde det i ovnen i fem minutter. Og så fik de sig en overraskelse.

”Jeg ryster stadig”

Da de foldede papiret ud, kunne de se, at der var skrevet noget på det. Der stod en dato. Det var den 12. juni 1886.

- At forestille sig, hvordan den flaske har ligget urørt i næsten 132 år og stadig er i perfekt stand. Man tror, at det er løgn. Jeg ryster stadig, fortæller Kyle Illman på sin hjemmeside, hvor han har skrevet om fundet.

(© Western Australian Museum)

Kaptajnens håndskrift

Men den er god nok. Historikere fra Western Australian Museum har med hjælp fra kolleger i Holland og Tyskland bekræftet, at flasken ganske rigtigt er fra 1886.

Også Deutscher Wetterdienst og Bundesamt für Seeschifffahrt und Hydrographie bekræfter flaskens ægthed. Museet har udgivet en fyldig rapport om fundet.

Flasken blev kastet overbord fra et tysk skib, Paula, i det Indiske Ocean, da skibet var på tur fra Cardiff i Wales til Indonesien.

Tidspunktet, der står i flaskeposten, passer også overens med skibets metereologiske logbog. Og her er kaptajnens kursiverede håndskrift i øvrigt den samme som på papiret i flasken.

(© Western Australian Museum)

Tyskernes store videnskabelige forsøg

Flasken var en del af et 69 år langt videnskabeligt forsøg, hvor tyske skibe smed tusinder af flasker ud i havene rundt om i verden.

Det var et gigantisk oceanografisk eksperiment, som skulle give tyskerne en bedre forståelse af havstrømme. Formålet var at finde de hurtigste sejlruter.

Flaske fundet i Danmark

Men selvom der er blevet smidt tusinder af flasker ud, så er der kun 662 af dem, som er blevet fundet igen.

Ifølge Western Australian Museum, der har kigget i de tyske dokumenter, blev den seneste af dem fundet i Danmark i januar 1934.

Hollandsk gin-flaske

(© Western Australian Museum)

Flasken, som tyskerne smed overbord fra Paula, var i øvrigt en hollandsk gin-flaske.

Da familien Illman fandt flasken i sandet, var der ingen prop i flasken. Forskerne fra det australske museum gætter på, at den er skyllet op på stranden efter cirka 12 måneders vuggende sejltur fra det Indiske Ocean til Australien.

Og der har flasken så ligget gemt i sandet lige siden. Området er kendt for skiftende sandbanker, og en storm kan have afdækket flasken og papiret, som har ligget godt beskyttet derinde.

På papiret i flasken står der også en opfordring til finderen om, at man sender papiret “til Den Tyske Flådes Observatorium i Hamburg eller til det nærmeste konsulat” efter at have udfyldt informationer om, hvor man har fundet det.

Flaske på museum

Det gjorde familien Illman dog ikke. De kontaktede Western Australian Museum efter at have haft flasken med hjemme for at undersøge den efter gåturen. Og museet har indtil videre fået lov at låne den i to år.

- Flasken kommer nok aldrig hjem til os igen. Vi vil fortsætte med at låne den ud til forskellige museer, skriver Kym Illman til DR.

Den hidtil ældste flaskepost, der er blevet fundet, var 108 år gammel.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter