Vestager vinder DRs gyldne teknologipris

Den danske EU-kommisær får prisen for at sætte grænser for de amerikanske it-giganters adfærd i Europa. Sundhedsplatformen løber med præmien som årets teknologiske fejlskud.

Margrethe Vestager får Den Gyldne Ding overrakt af So ein Ding-vært Nikolaj Sonne.

Ved DRs prisuddeling, Ding Awards, er Margrethe Vestager netop blevet tildelt årets hæderspris Den Gyldne Ding.

Som EUs konkurrencekommisær får Vestager prisen for at sætte foden ned overfor de store amerikanske it-firmaer, der i høj grad har forsøgt at presse de europæiske regler helt udover grænsen.

Mere konkret får Vestager prisen for sin indsats for at sikre, at vores private data forbliver vores private ejendom. En lige og fair konkurrence. Og ikke mindst kampen for, at selskaberne betaler en rimelig skat af de store milliardbeløb, de tjener på europæisk jord.

Fuld jury-enighed om Vestager

Juryens begrundelse for, at Margrethe Vestager fortjener hæderen, lyder således fra jury-formand Henrik Føhns:

- Nu er det jo So ein Ding Awards, så vi kan godt være lidt politisk ukorrekte. Der var en i juryen, der sagde “fordi hun har nosser”. Forstået på den måde at Vestager tør stille sig op overfor de amerikanske teknologi-giganter og sige: “Kammerater, venner. Det er ikke sådan, vi spiller her. I skal betale skat. I skal ikke forvride konkurrencen,” siger Henrik Føhns og fortsætter:

- Hun gør det på en ordentlig måde. Hun er ikke 'teknofob'. Hun anerkender, at teknologien skal være der og skal fungere, men firmaerne skal rette sig efter reglerne, siger han.

Margrethe Vestager vandt prisen i kamp med Elon Musk, selvkørende biler og den kunstige intelligens AlphaGo Zero. Der var dog bred enighed i juryen om, at hun var den rette vinder af Den Gyldne Ding 2017.

- Selvom vi er meget forskellige og havde mange forskellige holdninger og meninger hele vejen igennem voteringen, så var der fodslag omkring valget af Margrethe Vestager, siger Henrik Føhns.

Alle de store it-firmaer ved, hvem Vestager er

Spørger man cheferne hos Facebook, Google, Amazon og Apple, så er det da også helt sikkert, de alle ved, hvem Margrethe Vestager er.

Alle ovennævnte firmaer har mærket, at EUs danske konkurrencekommisær mener det seriøst, når hun siger, at de store it-selskaber skal følge europæisk lovgivning.

Google har i år fået en bøde på 18 milliarder for unfair konkurrence. Apple skal betale 97 milliarder tilbage til Irland, som de ifølge Vestager og EU har betalt for lidt i skat. Amazon skal også betale et milliardbeløb tilbage til Luxembourg for at benytte den samme skattefinte som Apple. Og så er der Facebook.

Facebook er sluppet med en mindre bøde på 825 millioner kroner for at give forkerte oplysninger i forbindelse med købet af besked-appen WhatsApp. Til gengæld er det sociale medie hovedperson i en sag hos EU-domstolen, der kan betyde, at vores data i fremtiden skal opbevares på europæiske servere og ikke i USA.

Fortsættelse følger i 2018.

Årets Gakkelaks

Den anden pris, der blev uddelt ved Ding Awards, var Årets Gakkelaks. Prisen der går til årets teknologiske fadæse.

Her blev vinderen Sundhedsplatformen.

Det skulle være så smart, effektivisere og give store besparelser. Men Sundhedsplatformen er et lysende eksempel på, hvordan it-projekter ikke bør udvikles og implementeres, lyder vurderingen.

Timelange nedbrud og kræftprøver, der forsvinder i systemet, er nogle af de helt konkrete problemer, der har fulgt med udrulningen af det nye system.

I tillæg behandles færre patienter, hvilket både har menneskelige og økonomiske omkostninger. Helt konkret kan nævnes et eksempel fra Herlev Hospital, hvor en overlæge vurderer, at hun fra at have set 13-14 patienter om dagen nu ser 10.

Ifølge juryformand Henrik Føhns er den vigtigste bevæggrund for, at Sundhedsplatforman fik prisen som Årets Gakkelaks alvoren af en dårlig teknologisk løsning.

- Det er endnu et offentligt it-system, der ikke er kommer i mål. Men der er mange ting på spil her. Det er vores helbred, og det kan sågar være liv, der kommer på spil, siger han.

- Derfor tænkte vi, det er det vigtigste sted at sætte foden ned og sige: Her er noget rivende galt — det skal vi have rettet op på. Det vedrører os allesammen, og vi har ingen mulighed for selv at vælge systemet fra, siger juryformand Henrik Føhns som begrundelse for valget.

Facebook åndede Sundhedsplatformen i nakken

Mens der var stor enighed om Margrethe Vestager, som vinder af hædersprisen, så var der strørre uenighed om, hvem der skulle vinde Årets Gakkelaks.

De tre andre nominerede var DNA-registret, ophævelsen af netneutralitet i USA og Facebook. Mens de to første relativt hurtigt blev sorteret fra, var Facebook med i opløbet til det sidste.

Facebook var nomineret for en række hændelser i 2017. Heriblandt det faktum, at mediet lægger platform til fake news, et endimensionelt nyhedsbillede og en lind strøm af hadske kommentarer. Derudover har Facebook også i det forgangne år gjort det muligt for annoncører at målrette annoncer mod folk, der afskyr bestemte religioner.

Selvom Facebook med sin størrelse og sine algoritmer har en markant indvirkning på danskernes verdensbillede, så lød modargumentet, at vi trods alt selv er gået ind i det med åbne øjne, og har muligheden for at melde os ud. Med Sundhedsplatformen har vi ikke noget valg.

Se Margrethe Vestager modtage Den Gyldne Ding i videoen øverst i artiklen. I videoen nedenfor kan du se hele den syv mand store jurys votering for og imod de otte finalister.

Juryen i Ding Awards:

Henrik Føhns: Vært på DR’s teknologi-radioprogram Harddisken i 17 år. Nu vært på Ingeniørforeningens podcast Techtopia. Desuden er Henrik Føhns formand for Ding Awards-juryen.

Nikolaj Nyholm: Serieiværksætter, tech-investor og nuværende stifter og direktør for esport-firmaet RFRSH, der netop har arrangeret Danmarks største e-sportevent foran 12.000 tilskuere i Royal Arena.

Chris Lehman og Esben Hardenberg: Værter på P1s nuværende teknologiprogram “Digitalt”.

Pernille Tranberg: Rådgiver i digitalt selvforsvar og dataetik og en passioneret fortaler for retten til et digitalt privatliv.

Martin Thorborg: Serieiværksætter og kendt som medstifter af den danske 90’er internetportal Jubii. Thorborg har været med til at starte mere end 30 firmaer og er i dag direktør for regnskabstjenesten Dinero.

Nikolaj Sonne: Vært på DRs teknologiprogram So ein Ding.