Vi kan nu sende tanker til hinanden via en computer

Amerikanske forskere er lykkedes med at koble tre menneskehjerner sammen ved hjælp af en computer, så de kan sende instrukser til hinanden.

Du behøver ikke at gøre andet end at tænke en tanke og vupti, så ved din kæreste præcis, hvad du mener.

Det lyder måske som en dårlig science fiction-komedie om at redde parforholdet, men det kan en dag blive virkelighed. Det er nemlig lykkedes forskere fra University of Washington i Seattle at koble tre menneskehjerner sammen. Det skriver netmediet MIT Technological Review.

Forskerne fik de tre personer til at spille en slags simpel Tetris - hvor kommunikationen kun foregik ved hjælp af tankens kraft.

Og for Jens Christian Hedemann Sørensen, der er professor på Neurokirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital og selv forsker i at koble computer og hjerne sammen, er det amerikanske forsøg meget spændende.

- Det er et interessant forsøg, som er en udvidelse af det, der hedder ‘brain-computer interfacing’. Det nye er, at de har fået flere individer til at snakke sammen. Det er der ikke nogen, der har gjort før, siger han.

Hjernetetris

Måden forskerne har fået de tre personer til at kommunikere med tankerne er lidt langhåret at forklare, så hold fast.

De tre forsøgspersoner, der fik hjernerne koblet sammen, fik som opgave at spille et spil, der minder om Tetris. To af personerne kunne se hele spille-banen, mens den tredje person kun kunne se den øverste halvdel, skriver MIT Technological Review.

Opgaven var så, at de to, der kunne se hele banen, via af tankerne skulle fortælle den tredje, om han skulle rotere sin tetrisbrik eller ej.

Men da de ikke sad i det samme rum og ikke havde andre måder at kommunikere på, var den eneste måde at fortælle det til tredjemanden via deres tanker.

For at måle og oversætte deres tanker til et computersignal, havde de to et EEG-apparat på hovedet, som kunne aflæse den elektriske aktivitet det sted i hjernen, der styrer synssansen.

Det er nemlig sådan, at når vi ser på et lys med en bestemt frekvens, gentager hjernen den frekvens lige netop det sted i hjernen. Ved at sætte to dioder på hver sin side af skærmen - en på 15 hertz og en på 17 hertz - kunne afsenderne så sende to forskellige beskeder til computeren, fortsætter det amerikanske medie.

Lyssignaler fra hjernen

Modtageren havde i stedet for et EEG et såkaldt TMS-apparat på hovedet. I stedet for at aflæse, sender TMS’en elektriske signaler ind i hjernen.

TMS-apparatet på modtageren fik fra computeren besked på, om de to afsendere havde sendt et signal på 15 hertz eller 17 hertz. Og den sendte så signalerne videre ind i modtagerens synscenter i hjernen, hvilket fik ham til at se forskellige lysglimt for sine øjne.

Og alt efter hvilket lysglimt han så, vidste han, om han skulle rotere brikken, forklarer MIT Technological Review.

Et skridt på vejen mod The Matrix

Noget af det der, ifølge Jens Christian Hedemann Sørensen, gør eksperimentet så interessant, er de fremtidsperspektiver, der ligger i det.

- Det her er næste skridt på vejen til at få vores hjerne til at styre ting omkring os. Ikke bare proteser eller andre forlængelser af vores krop, men computere og forskellige devices, siger han.

Selvom projektet kun er lykkes med at kommunikere kommandoerne “rotèr” eller “gør intet”, så tror han på, at vi kan udvide antallet af kommandoer i fremtiden eller båndbredden, som forskerne kalder det.

- Jeg tror på, at man sagtens kan udvide båndbredden i forsøget ved at bruge forskellige farver i dioderne. Og det ultimative i fremtiden er jo “The Matrix”, hvor man plugger hjernen ind og er online, siger han.

Dansker selv på vej med forsøg

Også i Danmark forsker vi i, hvordan vi kan koble hjernen sammen med teknologi. Jens Christian Hedemann Sørensen er selv på vej med et eksperiment, hvor de vil sende hjernebølger fra en gris via internettet.

- Vi laver endnu ikke forsøg på mennesker, men vi bruger grise i vores forskning. Vi starter snart et forsøg op, hvor vi vil opfange hjerneaktivitet hos en gris og sende det via internettet til Mainz, hvor vores kollegaer sidder, siger han.

Også den danske forskning skal være med til at lægge grundstenene til, at det i fremtiden bliver muligt at styre computeren og surfe på internettet ved blot at tænke på det.

- Jeg tror, at man kommer til at koble sin hjerne på internettet indenfor vores levetid, slutter han.