Vi vil sende mennesker til Mars: Men hvad skal de leve af?

Underjordiske drivhuse på Mars kan blive nødvendig kilde til mad for mennesker på Mars.

Alternativet til at medbringe mad fra Jorden er at dyrke maden på Mars i f.eks. drivhuse. Her er et bud på et drivhus fra NASA og University of Arizona. (© University of Arizona)

Drømmen om at kolonisere Mars lever i bedste velgående, men der er flere udfordringer ved den drøm.

Hvordan vi kommer vi dertil? Hvad vi skal medbringe af udstyr? Hvordan vi tilpasser os de ekstreme forhold på den røde planet? Og hvad med maden?

Som det ser ud nu, så ville en ekspedition være nødt til at medbringe stort set alt mad fra Jorden. Det ville gøre eventuelle beboere på Mars dybt afhængig af konstante forsyninger.

Men ville vi kunne dyrke grøntsager og andet på Mars, så beboere på Mars i mere eller mindre grad ville være uafhængige af forsyninger fra Jorden?

Umuligt at dyrke planter på Mars' overflade

Det er umuligt at dyrke planter i det fri på Mars’ overflade, fortæller Kai Finster, der er professor i astrobiologi ved Aarhus Universitet:

- Iltkoncentrationen er for lav i atmosfæren på Mars, og der er heller ikke et ozonlag til at beskytte mod UV-stråling. Desuden mangler der flydende vand og Mars' overflade er mere tør end de tørreste ørkener på Jorden.

Også temperaturen er en faktor, der gør det svært for planter at overleve. Temperaturerne på Mars kan nemlig svinge mellem −120 °C og 20 °C.

- Det vil derfor kræve en form for drivhuse, der kan beskytte planterne fra de barske forhold på Mars og samtidig efterligne forholdene på Jorden, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at dyrke noget, siger Kai Finster.

Mars' overflade set fra en af NASA's robotter på planeten. (© Nasa)

Giftigt klippestøv

På Mars er jorden meget anderledes end på vores klode, hvor jorden er en blanding af organisk materiale, ler, mineraler og meget andet.

- Overfladen på Mars er ikke jord, som vi kender det. I princippet er det ikke andet, end hvis du tager en klippe fra Island og maler den meget fint. Altså mineralstøv, siger Kai Finster.

Og mineralstøvet er formentlig giftigt. Derfor er det måske nødvendigt helt at undvære jord. I stedet er hydrokulturer, hvor man dyrker planter i vand uden jord, en mulighed, fortæller Kai Finster:

- Man skal selvfølgelig sørge for, at man har tilstrækkelig med gødningsstoffer til planterne.

Forsøg med drivhuse

I samarbejde med University of Arizona har NASA eksperimenteret i med en prototype for et oppustelig drivhus, der vil kunne hjælpe med at opretholde liv på både Mars og Månen.

Ifølge NASA skal drivhuset ikke kun producere mad til astronauterne, men skal også hjælpe med at rense luften for kuldioxid og hjælpe med genbruge vand og affald.

Drivhuset står overfor flere udfordringer ifølge NASA selv, hvis det en dag skulle ende på Mars. På grund af UV-strålingen på Mars kan drivhuset muligvis blive nødt til at blive begravet under overfladen.

Det vil betyde, at planterne ville være afhængig af LED-lys som lyskilde. Hvilket giver endnu en udfordring i forhold til at få strøm til det kunstige lys, fordi der er mindre sollys på Mars – 43 procent af Jordens sollys.

Friskt mad har flere fordele

Det amerikanske rumagentur NASA har ambitioner om at sende astronauter til Mars i 2030'erne. Derfor undersøger NASA også alle muligheder for at dyrke planter i rummet og Mars.

Et stort skridt blev taget i 2015, da astronauterne på den internationale rumstation ISS kunne spise salat, der var dyrket på rumstationen ved hjælp af LED-lys.

Dengang sagde NASA-forsker Ray Wheeler i forbindelse med nyheden, at:

- Der er videnskabelig bevis for, at frisk mad som tomater, blåbær og rød salat er en god kilde til antioxidanter. Hvis man har adgang til friske fødevarer som disse i rummet, kan det have en positiv indvirkning på folks humør, og det kan også give en vis beskyttelse mod stråling i rummet.

Og i et interview med Popular Science beskriver Vickie Kloeris, der er tilknyttet NASA's laboratorium for rummad, hvordan en ensformig kost kan få astronauter til miste interessen for maden og dermed spise mindre, så de ikke trives.

I dag er astronauterne i høj grad afhængig af frysetørret mad, der kan holde sig i længere perioder.

SpaceX har store planer for Mars. Her ses deres bud på en evt. koloni på den røde planet, hvor de tydeligvis ser også forestiller sig drivhuse. (© SpaceX)

Mars er ikke et alternativ til Jorden

Milliardær og iværksætter Elon Musk har flere gange talt offentligt om sine planer om at kolonisere Mars.

Kai Finster ser det som et urealistisk projekt og understreger, at Mars ikke bare er en planet, som vi kan tage til, hvis vi ikke længere kan leve på Jorden.

- Mars er et sted, som vi kan udforske, men det er ikke et sted, hvor vi kan bosætte os, siger Kai Finster:

- De ressourcer, som vi ville bruge til at flytte til Mars, ville være bedre at bruge på at gøre Jorden til et sted, hvor vi allesammen kan være med de problemer, som vi står overfor med klima, overbefolkning og så videre.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter