Videnskaben bag Fortnite: Sådan fastholder spillet dig

Det populære spil udnytter velkendte mekanikker til at fastholde 125 millioner brugere.

En steppebrand har spredt sig over hele verden. Måske har du opdaget den. Måske har du ikke.

Steppebranden hedder Fortnite. Det er et gratis computerspil, som har opnået en succes, der er svær at fatte.

Siden lanceringen i september 2017 har spillet fået 125 millioner registrerede brugere ifølge virksomheden bag spillet, Epic Games.

Årsagerne bag succesen er mange, derfor kan det være svært at pege en enkelt ting. Men en af årsagerne er, ifølge Rune Kristian Lundedal Nielsen, der er psykolog og forsker i computerspil ved ITU, at Fortnite låner fra flere genrer i spilverdenen.

- Fortnite er, hvis man skal koge det lidt simpelt ned, en kombination af byggespil som Minecraft og skydespil som Counter Strike, siger Rune Kristian Lundedal Nielsen

Derudover bygger den mest populære del af spillet på battle royale-genren, hvor 100 spillere skal kæmpe om at være den sidste overlevende på en øde ø.

For at fastholde spillernes opmærksomhed udnytter udviklerne bag Fornite velkendte metoder - såkaldte 'retention mechanics'.

Turpas får spillere til at blive

'Retention mechanics' eller fastholdelsesmekanikker har til formål at få spillerne til at vende tilbage dag efter dag, men det er faktisk ikke noget nyt i spilbranchen - især ikke i gratis spil som Fortnite.

Ifølge spilforskeren bruger Fortnite flere metoder til at fastholde brugeren, hvor en af dem er, at der er en butik i spillet, hvor spillere kan købe forskellige udklædninger og danse, som spilfiguren kan bruge.

- Tingene i butikken skifter hele tiden. Så hvis man ikke køber, mens tingene er der, så risikerer man at gå glip af dem. Det kan skabe en følelse af, man bliver nødt til at tjekke dagligt for at se, om der er noget vildt sejt, man ikke vil gå glip af.

Endnu en måde, hvorpå Fortnite forsøger at fastholde spillere på, er ved hjælp af et såkaldt 'battle pass', som spillerne kan købe for at få adgang til opgaver, som hjælper dig med at få fat i ting, som er eftertragtede i spillet.

- Et battle pass i Fortnite er lidt ligesom et turpas i tivoli. Man bliver nød til at spille - måske rigtig meget - for at få noget ud af sine penge, siger Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Mere fair end andre gratis spil

Selvom Fortnite er et gratis spil, så lød omsætningen på over 2 milliarder kroner i maj måned alene. Og pengene kommer kun fra salg af 'battle pass' og kosmetiske ting i spillet.

Spillere kan altså ikke købe ting i spillet, der giver dem fordele eller hjælper dem med at vinde.

- Man kan sige, at Fortnite virker til at bruge nogle måder at fastholde deres spillere på, som spillerne i langt højere grad synes er fair, end vi ser i andre gratis spil, siger Rune Kristian Lundedal Nielsen.

I et spil som eksempelvis Candy Crush Saga oplever spilleren at spille en masse baner, som er sjove og lette, men pludselig kommer der en bane, der er utrolig svær. Den bane er med vilje designet, så spilleren bliver nødt til at købe ting for at kunne gennemføre banen.

- Det er typisk sådan nogle spilmekanikker, som forbrugerne reagerer kraftigt imod. Og dem har Fortnite altså lykkedes med at undgå, siger Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Det sociale aspekt kan ikke overvurderes

Når spilforskere og psykologer generelt kigger på, hvad der gør, at folk bruger meget tid på at spille, så er det sociale en af de helt store faktorer.

- Mennesker har behov for at være sammen med andre mennesker og opleve en følelse af at høre til. Og det er altså det, folk siger, er deres primære årsag til at bruge meget tid på at spille computerspil, siger Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Og ifølge spilforskeren må man gå ud fra, at det også gælder for Fortnite. Det sociale aspekt kan ikke overvurderes, når det kommer til, hvad der har gjort Fortnite så populært, forklarer han.

Fortnite er også en tilskuersucces, som måske bedst er eksemplificeret ved, da den professionelle gamer Tyler “Ninja” Blevins tilbage i marts streamede live på Twitch, der er en streamingplatform, som typisk bliver brugt af gamere.

Normalt ser omkring 70.000 med live, når Ninja spiller, men denne marts aften fik gameren selskab af superstjernen Drake.

(© Screengrab)

Rygtet spredte sig lynhurtigt på især Twitter, og da rapperen Travis Scoot senere også sluttede sig til, så toppede antallet af personer, der så med live, på hele 628.000.

Det er en rekord på den populære streamingsplatform Twitch, hvilket er med til at understrege Fortnites populæritet.

Og Epic Games vil uden tvivl forsøge at holde deres spil oppe blandt verdens mest populære computerspil så længe som muligt.