VIDEO Bæredygtig rumdragt skal til Månen og Mars

Nasas astronauter kan nu opgradere deres dragter på de lange rumrejser.

xEMU-dragten er mere bæredygtig, robust og fleksibel end de rumdragter, der hidtil har været på Månens overflade.

Det er 47 år siden, der sidst har været mennesker på Månen.

Men når Nasa igen sender astronauter derop i 2024, er de iført nye og forbedrede rumdragter. De blev præsenteret på en pressekonference i går.

- Når vi rejser til Månen denne gang, gør vi det på en bæredygtig måde. Med andre ord, så kommer vi til at blive der i længere tid, forklarer Nasa-chef Jim Bridenstine.

Bevægelig og opgraderingsvenlig

Den nye xEMU-dragt (Exploration Extravehicular Mobility Unit) har mange bevægelige led, som skal gøre det lettere at arbejde på Månens overflade.

Dermed adskiller den sig blandt andet fra de rumdragter, man for eksempel bruger på den Internationale Rumstation, hvor astronauterne arbejder i vægtløs tilstand.

Desuden er den væsentlig smartere end sine forgængere, forklarer Chris Hansen, der er chef i den Nasa-afdeling, som beskæftiger sig med arbejdet uden for rumfartøjerne.

- Denne dragt kan opgraderes og bearbejdes af astronauterne i rummet. Vi behøver ikke at tage den hele vejen tilbage til Jorden, når den skal opgraderes og tilpasses.

På den måde kan Nasa også spare brændstof i forbindelse med vedligeholdelse af dragterne, især når rejsen på længere sigt går til Mars.

Dragten, som Neil Armstrong havde på, da han som det første menneske rørte Månens overflade. (© Nasa)

Ombord på rumfartøjet Orion vil astronauterne være iført en ny orange dragt, som ifølge Nasa kan holde dem i live i op til seks dage, hvis kabinetrykket falder på vej tilbage til Jorden.