VIDEO Kontrolleret flystyrt: Sådan fungerer tyngdekraften

Man kan ikke simulere vægtløshed på jorden, men når et fly dykker kraftigt, giver det samme fornemmelse.

TV-værten Tjelle Vejrup fik en flyvetur med et af de fly, Det Europæiske Rumagentur bruger til at vænne astronauter til en vægtløs tilværelse. I bund og grund går det ud på, at flyet laver en serie af kontrollerede styrtdyk.

Tyngdekraften på Jorden er stort set konstant, og vi kan ikke slippe for den, lige meget hvor meget vi end måtte ønske det. Faktisk har alt i universet et tyngdefelt, men jo større masse, desto kraftigere er tyngdefeltet.

Jorden er bare massiv, at den tiltrækker alt, der er i nærheden af den. Og det er et problem, når man skal træne astronauter til at bevæge sig i vægtløs tilstand i rummet.

Men man kan på forskellige måder få en fornemmelse af at være i vægtløs tilstand. En af måderne er ved at tage med et fly, der flyver en såkaldt parabolflyvning. I videoen ovenover kan du se, hvad der sker, når TV-vært Tjelle Vejrup oplever en parabolflyvning i DR1-programmet Rumrejsen 2018.

Kontrolleret styrt.

Først stiger flyet kraftigt opad. Her oplever Tjelle en øget g-påvirkning. Kort sagt føler han sig dobbelt så tung, fordi tyngdekraften stadig har tag i ham, mens flyet trækker ham opad.

Dernæst vender flyet næsten nedad i en slags kontrolleret styrt. Pludselig har tyngdekraften lige meget tag i både Tjelle og det fly, han er i.

Det betyder, at Tjelle er vægtløs i forhold til flyet. Derfor kan han svæve rundt, lave kolbøtter og blive slynget rundt af personalet fra det Europæiske Rumagentur ESA, der også er om bord.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk