VIDEO Se rumkapsel skyde sig væk fra eksploderende raket

SpaceX har gennemført sidste afgørende test af kapsel, der skal fragte astronauter til ISS.

Forestil dig, at du sidder i en rumkapsel på toppen af en raket. Efter halvandet minut går det op for dig, at der er noget galt.

Du er nødt til at afbryde missionen. Så du udløser det system, der adskiller kapslen fra raketten, mens den suser afsted med mere end 2.700 kilometer i timen.

Nogle minutter senere lander du (og kapslen) takket være fire faldskærme midt i Atlanterhavet, hvor du bliver fisket sikkert op.

I mellemtiden er raketten eksploderet.

Det scenarie testede Nasa og rumfartsvirksomheden SpaceX, da de søndag udførte en såkaldt 'launch escape test' af deres Crew Dragon-rumkapsel, der var monteret på toppen af en Falcon 9-raket.

Det var den sidste afgørende test, inden Crew Dragon begynder at transportere astronauter til den Internationale Rumstation, ISS.

Nu ved Nasa nemlig, at det system, der er designet til at skyde Crew Dragon-kapslen væk, hvis raketten skulle eksplodere under opsendelse, virker.

Raket eksploderede helt efter planen

Der var ingen astronauter ombord i Crew Dragon-kapslen under søndagens test.

Til gengæld fik to mannequiner lov til at nyde den ni minutter lange tur, hvor de blev katapulteret knap 40 kilometer op i luften over Atlanterhavet.

Ifølge SpaceX-stifter Elon Musk havde Falcon 9-raketten inden da nået en hastighed på Mach 2,2. Det svarer til 2,2 gange lydens hastighed - eller mere end 2.750 kilometer i timen.

Normalt lander en del af Falcon 9-raketten på Jorden igen efter opsendelse, så den kan genbruges.

Men denne gang sprang raketten i stumper og stykker. SpaceX og USA's luftvåben er i gang med oprydningen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk