Kan det lade sig gøre at stjæle fra et supermarked, der har tusind øjne, spørger So ein Ding-vært Nikolaj Sonne retorisk?
Det har han sat sig for at finde ud af, ved at besøge Amazon Go - en helt ny type butik, der ligger i Seattle i USA.
Supermarkedet adskiller sig ved, at være helt uden kasser, helt uden kassemænd og kassedamer - og endda helt uden betalingsterminaler. Med andre ord er Amazon Go en forsmag på fremtidens kunstigt intelligente supermarked.
Alt, du gør, er at bippe din Amazon Go-app, når du går ind i supermarkedet. Herefter kan du flå varerne ned fra hylderne og stoppe dem i lommerne - eller i din egen rygsæk eller pose. Det er hverken påkrævet at bruge kurv eller indkøbsvogn, når man handler hos Amazon Go.
Kort tid efter, du forlader supermarkedet, får du så en regning for de varer, du har snuppet - helt automatisk.
Det lader sig gøre ved, at et utal af kameraer følger dig, mens du shopper, og sammen med en god portion kunstig intelligens kan computeren altså se, alt hvad du tager. I hvert fald i teorien.
Kan pose-tricket snyde maskinen?
For Nikolaj Sonne giver ikke så nemt op. Selvom han blev “taget” i første forsøg, så har han flere fine tricks i ærmet, som han vil forsøge at snyde systemet med. Faktisk fem forskellige af slagsen.
Det ene af dem er det klassiske stjæletrick, hvor tyven ‘skjuler’ en vare ved at holde en genstand op foran. I det her tilfælde bruger Nikolaj Sonne en pose til at dække for en sodavand, så kameraet ikke kan se dåsen, mens han lister den ned i jakkelommen.
Men syv minutter efter, Nikolaj Sonne har forladt Amazon Go-butikken, dukker regningen op. Sodavanden er, ligesom alle de andre ting, han har stoppet i lommer og taske, blevet opdaget.
Sonne er altså blevet faktureret fuldstændig korrekt, og en del af overskuddet på de brune dråber hældes nu direkte ned i Amazon-stifter Jeff Bezos tykke tegnedreng, som allerede indeholder over 1.200 milliarder kroner, hvilket gør ham til verdens p.t. rigeste mand.
Klog computer - eller er der mennesker der ser med?
Efter fem forsøg på at liste varer ud af butikken, må Nikolaj Sonne acceptere sit totale nederlag til maskinen - og Jeff Bezos.
Dog melder der sig et stort spørgsmål; for er det i virkeligheden en intelligent computer, som har opdaget Sonnes snydetricks, eller er det en hær af lavtlønnede freelancere, der sidder i det skjulte og følger med?
Nikolaj Sonne undrer sig i hvert fald over, at det nogle gange tager helt op mod en halv time, før hans kvittering kommer:
- Hvordan kan det være, at mine fem forskellige kvitteringer var vidt forskellig tid om at dukke op?
- Jeg er ikke sikker på, det er en maskine - en kunstig intelligens - der i virkeligheden gør alt arbejdet endnu. Måske der stadig er mennesker, der reelt sidder og tager stilling til mine indkøb, spekulerer han.
Lavtlønsarbejdere bruges til kunstig kunstig intelligens
Og det er bestemt ikke uden grund, at Nikolaj Sonne har denne fornemmelse. For selv samme Amazon ejer nemlig tjenesten Mechanical Turk, en service der går under betegnelsen “kunstig kunstig intelligens”.
Her sidder der mennesker - typisk i lande med meget lave lønninger - og indekserer alt mellem himmel og jord, for ganske små penge.
Du kan fx benytte Mechanical Turk, hvis du vil have en menneskelig vurdering af, om et billede indeholder en varevogn, en lastbil eller et tog. Eller du kunne betale for, at nogen holder øje med, om det nu var en sodavand eller en øl, som en kunde snuppede fra en hylde i Amazon Go-butikken - data som kan bruges til at træne en ‘rigtig’ kunstig intelligens.
Så måske er det slet ikke maskinen men et menneske, der har set Sonne putte sodavanden i lommen? Svaret blafrer i luften og Amazon er ikke vendt tilbage på en forespørgsel, om hvorvidt det er tilfældet.
Amazon Go bliver klogere og klogere hver dag
Uanset fordelingen mellem menneske og maskine, så har Amazon Go-supermarkedets evner bevæget sig med hastige skridt, siden det åbnede i Seattle i januar i år. Det fortæller Jeff Hsu, fra det konkurrerende firma Standard Cognigtion.
- For hver eneste dag, de holder åbent, indsamler de (Amazon, red) flere og flere data, som skubber dem længere og længere foran konkurrenterne, siger Jeff Hsu, om de data Amazon bruger til at træne og forbedre deres kunstige intelligente supermarkedsløsning.
- De evner, butikken havde for en måned siden, er formentlig meget anderledes, end dem den har nu, siger Jeff Hsu.
På vej med tusindvis af kasseløse butikker
Noget kunne da også tyde på, at Amazon er ved at få styr på det intelligente supermarked.
Mediet Bloomberg rapporterede i september, at Amazon planlægger at åbne 3.000 lignende butikker inden udgangen af 2021, og dermed er den gigantiske netbutik altså for alvor på vej ud i den virkelige verden med nye fysiske butikker som et supplement til det onlinesalg, de i flere lande har sat sig særdeles tungt på.
Om Amazon har tænkt sig at holde systemet for sig selv, eller om firmaet på sigt planlægger at sælge eller udleje deres kunstigt intelligente supermarkeds-løsning til andre butikker, er endnu uklart.
Hvis du vil se alle Nikolaj Sonnes fem forsøg på at snyde Amazon Go, så er forpremieren på So ein Ding tilgængelig på DR TV.
Programmet om fremtidens supermarked sendes også på DR2 tirsdag d. 4 december kl. 22.00.