Voldsom sandstorm rammer lille robot-bil på Mars

NASA har mistet kontakten med gammel robot-bil under den værste sandstorm, som har raset på planeten i 15 år.

Hos NASA er man bekymrede for, om den gamle robot-bil vågner igen. Og man har stærke følelser for den. Det er, som at have en 97-årig bedstemor på hospitalet, lyder det fra NASAs hold, som styrer robotten. (© Nasa)

Det er en af de helt store sandstorme, som lige nu raser på Mars. Den dækker en fjerdedel af planeten. Det svarer til et område på cirka 36,2 millioner kvadratkilometer.

Og midt i den store storm står en lille robot-bil.

Det er NASAs gamle Opportunity-rover, som det amerikanske rumagentur opsendte i 2004.

Men i weekenden, da stormen begyndte, mistede det amerikanske rumagentur kontakten med den 15 år gamle robot.

Oppy starter ur

Robotten har startet et nødsystem og lukket sig selv ned, fordi dets solpaneler ikke kan få nok sollys til at holde alle systemer kørende.

Ifølge planen bør Opportunity-roveren - der hos Nasa har fået øgenavnet Oppy - nu have startet et ur, som med faste mellemrum vækker robotten for at se, om vejret er blevet bedre.

Og forhåbentligt vågner den igen.

Men holdet hos NASA, der sidder i kontrolcentret og styrer projektet med Opportunity, er ængstelige. For efter 15 år har de nærmest udviklet følelser for den lille robot.

Stærke følelser til robotten

- Det er bekymrende. Hele holdet har udviklet tætte bånd til roveren, siger John Callas fra NASAs Jet Propulsion Laboratory på et pressemøde onsdag i USA.

- Vi har et antropomorfistisk bånd med roveren. Vi har en stærk følelsesmæssig forbindelse. En analogi kan være, at det er som at have et familiemedlem på hospitalet. Lægerne siger, at du bare skal give det tid, og så skal hun nok vågne igen. Men hvis det er din 97-årige bedstemor, så vil du være bekymret, siger John Callas.

Robotten er kun designet til at fungere i 90 dage. Det var den forventede arbejdstid, da den landede på Mars i januar 2004.

Men Oppy fungerer stadig. Så nogenlunde. Robotbilen kan godt nok kun køre i bakgear. Og der er metaltræthed i den arm, som placerer instrumenter på overfladen af Mars.

Skulle undersøge dal

Ifølge NASAs Jet Propulsion Laboratory er det den værste storm, som de har oplevet mens Oppy har kørt rundt på Mars.

Robotten har allerede sendt bunker af videnskabelige opdagelser tilbage til Jorden. For eksempel beviser for, at der har været flydende vand på Mars.

Da stormen kom, var den i gang med at undersøge forholdene i en dal om, hvorvidt den var formet af vand eller erosion fra vind.

NASA har også en anden robotbil, Curiosity, på Mars. Men den står på den anden side af planeten og er endnu ikke ramt af sandstormen. Samtidig er den ikke afhængig af solen, da den kører på atomkraft.

Facebook
Twitter