Wikipedias grundlægger: Det frie internet er under angreb

Wikipedia er verdens 5. største hjemmeside, men hvordan begyndte det hele? Og hvad har de af udfordringer i dag?

(© Scanpix)

Hvor gammel blev H.C. Andersen? Hvor langt er der til Solen? Er et jordbær en nød eller en frugt? Hvem er Julian Assange?

Hver dag svarer Wikipedia på den slags spørgsmål med 48 millioner sider på 301 forskellige sprog. Siden 2001 har siderne været drevet af frivillige, som sørger for, at informationer løbende opdateres og er korrekte.

Alene på den engelsksprogede Wikipedia har 140.000 brugere ændret eller oprettet sider den seneste måned.

Det var dog langt fra sikkert, at Wikipedia ville blive en så stor succes, da stifter Jimmy Wales fik idéen til en online encyklopædi for mere end 20 år siden.

For historien om Wikipedia begyndte med et helt andet projekt. Og Jimmy Wales havde ikke troet, at hans ambition om fri information for alle ville ende med censur og magtkampe.

(Foto: Lærke Kromann)

Nupedia døde og ud af asken opstod Wikipedia

Efter flere år på amerikanske universiteter begyndte Jimmy Wales at arbejde i det private erhvervsliv. Han startede virksomheden Bomis, der i flere år ledte efter den rigtige forretningsmodel. Det var herfra Wales fik støtte til at starte sin drøm om en online encyklopædi.

- Vi begyndte først med en side, der hed Nupedia. Men det tog alt for lang tid at oprette en side, fordi vi gjorde som universiteterne, hvor siden skulle gennemtjekkes af akademikere. Det gad folk ikke, siger Jimmy Wales.

Efter to års slid og slæb med at opbygge Nupedia måtte Jimmy Wales sande, at det aldrig ville blive den verdensomspændende encyklopædi, han håbede på. Derfor åbnede Wikipedia i 2001 for brugernes bidrag for at se, hvad den form kunne på internettet. Og den beslutning ændrede alt for Jimmy Wales.

- Da vi startede Wikipedia, fik vi på to uger lige så meget trafik, som vi havde haft i to år på den gamle side. Det var helt vildt, husker Jimmy Wales.

Dermed var projektet for alvor skudt i gang, og Jimmy Wales kunne igen begynde at drømme om at skabe en af verdens vigtigste hjemmesider. I dag benyttes Wikipedia af milliarder af mennesker på tværs af landegrænser.

- Det er mit livs kærlighed og har selvfølgelig haft en enorm positiv indflydelse på mit liv, siger Jimmy Wales.

Der er dog flere steder i verden, hvor hjemmesiden er blokeret, og Wikipedia selv frygter, at et nyt EU ophavsrets-direktiv vil indskrænke borgernes ytringsfrihed på nettet.

I marts lukkede Wikipedia sin hjemmeside i flere lande i protest mod artikel 11 og 13 i ophavsret-direktivet, som var til afstemning i Europa-Parlamentet den 26. marts.

Fri information for alle verdens borgere

Begrænsningerne står, ifølge Jimmy Wales, i stor kontrast til den vision, der er grundlaget for Wikipedia.

- Mit arbejde har altid været fokuseret på at være demokratiserende gennem fri information, siger han og fortsætter.

- Målet med Wikipedia har altid været og vil fortsat være at skabe en verden, hvor alle mennesker har fri adgang til summen af al menneskelig viden.

Det har drevet Jimmy Wales de seneste to årtier, og det er fortsat det, han arbejder for som talsmand for Wikipedia og som medlem af bestyrelsen for Wikifoundation, som administrerer Wikipedia.

Men Kina, Tyrkiet og EU’s artikel 11 og 13 er eksempler på, hvordan den fri information er under angreb, ifølge stifteren af Wikipedia.

- Jeg synes, det er meget bekymrende, og vi er meget imod det. Styrken ved internettet er netop borgernes bidrag, men den her lovændring i EU indskrænker Europas borgeres ret til at agere frit på internettet, siger Jimmy Wales.

- Det er en lov, der i virkeligheden kun styrker giganter som Facebook og Google, mens de mindre hjemmesider får det meget svært, når man skal betale for at henvise og linke til sider, mener Jimmy Wales.

Jimmy Wales: EU skærper reglerne for fri information

Men arbejdet med at skabe fri information for alle i verden er under pres, påpeger Jimmy Wales, som senest harcelerede mod EU’s artikel 11 og 13 i internationale medier og på Twitter.

Selvom encyklopædier faktisk blev fritaget fra loven, så er Wikipedia stifteren langt fra tilfreds med afgørelsen, der blev vedtaget i EU-parlamentet d. 26 marts. Han udtrykte sig efter lovens vedtagelse således på Twitter:

- Det er altid en udfordring at kæmpe for fri information. Lige nu er Wikipedia blokeret i Kina og Tyrkiet, så jeg ser den her kamp som en konstant udfordring for den bevægelse, jeg står bag, som kæmper for fri information til alle verdens borgere, siger Jimmy Wales og uddyber.

- De her regler og den censur, vi møder, giver mig kun lyst til at rejse mig op og råbe højere, fordi det skader demokratiet og borgernes frihed. Det betyder i sidste ende, at man ikke kan tilgå gratis og fri information på sider som Wikipedia.

På trods af udfordringerne som Wikipedia møder, så tror Jimmy Wales stadig på, at hjemmesiden kan være med til at skabe en bedre verden.

- Man skal stadig gå på Wikipedia og bidrage. En af grundene til, at det er blevet en succes er, fordi det er sjovt at være med. Drop skænderierne på Twitter og Facebook, gå ind på Wikipedia og bidrag til bedre information om det, du ved noget om. Det skaber langsomt en lidt bedre verden, siger Jimmy Wales.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk