Youtube får kritik for at fjerne våben-videoer for langsomt efter skyderi i Field's

Den formodede gerningsmand uploadede videoer, hvor han poserede med våben inden skyderiet i Fields.

Det kan være svært for Youtubes algoritmer at opdage ulovligt indhold hurtigt nok, siger ekspert. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Scanpix)

Et par dage før skyderiet i indkøbscenteret Fields, hvor tre personer blev dræbt og flere sårede, uploadede den formodede 22-årige gerningsmand en række videoer til Youtube.

På videoerne kunne man se manden posere med våben. Blandt andet holdt han våben mod tindingen. Ifølge flere medier, heriblandt Jyllands Posten, blev videoerne uploadet to dage før skyderiet i Fields.

Videoerne overholdt ikke Youtubes egne retningslinjer. Techselskabet tillader nemlig ikke indhold, der promoverer eller forherliger selvmord.

Det bekræfter Youtube overfor DR.

Men videoerne og kontoen blev først fjernet og lukket flere timer efter skyderiet.

Det burde være sket tidligere, lyder det fra blandt andre politisk konsulent og ansvarlig for det digitale område hos Børns Vilkår Sørine Vesth Rasmussen:

- De her techgiganter bliver nødt til at tage et større ansvar og reagere hurtigere, når der ligger de her videoer online på deres platforme, siger hun

- Hans videoer nåede at blive delt på blandt andet Twitter. Så der var mange, der nåede at finde ud af, hvem gerningsmanden var, fortsætter Sørine Vesth Rasmussen.

DR har spurgt Google, der ejer Youtube, om hvorfor videoerne ikke blev fjernet hurtigere. Det vil de på nuværende tidspunkt ikke uddybe.

Platformen svarer følgende:

- YouTube bruger kombination af automatiske filtre og menneskelig gennemgang til at fange problematisk indhold så hurtigt som muligt. Videoer, der promoverer eller forherliger selvmord, er i strid med YouTubes retningslinjer.

- Efter den tragiske begivenhed i Field's blev de omtalte videoer tjekket og fundet i strid med retningslinjerne og således fjernet fra platformen. Senere blev den formodede gerningsmands konto lukket. YouTube fortsætter med at følge situationen og samarbejde med myndighederne, skriver Youtube.

’Kan inspirere andre’

Videoerne fra den formodede gerningsmand, der er etnisk dansker, er langt fra det eneste eksempel på, at der bliver lagt spor på nettet før tragiske skyderier.

Få et hurtigt overblik over skyderiets forløb her:

Den 18-årige amerikaner, som for to måneder siden skød og dræbte 19 børn og to lærere på Robb Elementary School i byen Uvalde i delstaten Texas, delte eksempelvis kort inden angrebet sine planer på Facebook.

Ifølge Livsliniens direktør, Jeppe Kristen Toft, kan videoer som dem, den formodede gerningsmand bag Field's-skyderiet lagde op, få en negativ indflydelse på andre.

- Vi ved fra erfaring og forskning, at meget eksplicitte videoer af selvskade og selvmordsadfærd kan smitte og inspirere, siger han.

- De sociale medier og udbyderne skal reagere langt hurtigere og sørge for at få dem fjernet. Og så skal man tage det som et udtryk for, at den slags videoer ofte er et råb om hjælp, fortsætter han.

Svært at opdage

Men det er ikke altid nemt for techgiganterne at opdage sporene i tide.

Lektor i datalogi ved IT Universitetet i København Leon Derczynski har undersøgt nogle af den formodede Fields-gerningsmands videoer ved hjælp af blandt andet billedgenkendelses-sofware fra Google, der ejer Youtube.

Mange danskere deltog tirsdag i Københavns Kommunes mindehøjtidelighed for ofrene for søndagens skyderi ved indkøbscenteret Fields. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Han forklarer, at det formentlig er begrænset, hvor mange faresignaler Youtubes algoritmer har kunnet opfange i videoerne.

I videoerne, som den 22-årig mand har lagt op, kan man se ham stå med både en riffel og et håndvåben.

- Algoritmerne genkender for eksempel kun håndvåbnet og ikke riflen. Og når riftlen bliver sat op til hovedet, bliver det enten ikke genkendt, eller også bliver det i stedet genkendt som et musikinstrument, siger Leon Derczynski.

- Mit gæt er, at der ikke er mange lignende billeder i det datasæt, som softwaren bliver trænet med. Derfor har den svært ved at afkode billederne korrekt, fortsætter han.

Men der er ingen tvivl om, at indholdet er stødende ifølge Leon Derczynski.

- Jeg vil beskrive det her som harmfuldt indhold. Det er helt klart noget, som foruroliger folk, siger han.

En dyr opgave for Youtube

Hvert minut bliver der uploadet 500 timers video på Youtube. Dermed er der enormt meget materiale, som Youtubes algoritmer skal gennemtjekke.

Ifølge Ekstra Bladet havde den formodede gerningsmands Youtube-kanal kun syv abonnenter.

- Det er meget dyrt at bruge billede-genkendelse. Derfor kan det være svært at argumentere økonomisk for at bruge ekstra meget tid på en tilfældig video, en ung mand har lagt op, og som ikke har fået særlig mange views, siger Leon Derczynski.

Redningspersonale med skalbårer foran indkøbscentret Field's. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson)

Udover algoritmer bruger Youtube også mennesker til at moderere deres indhold.

- Før hen var det faktisk mest mennesker, der kiggede på det her. Men det var en meget hård arbejdsopgave, og flere hundrede fik posttraumatisk stressforstyrrelse af det, siger Leon Derczynski.

Politiet har bekræftet, at den formodede gerningsmand var kendt i psykiatrien. I videobeskrivelsen omtaler han medicin, som blandt andet bruges til behandling af psykiske lidelser.

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så kan du kontakte Livsliniens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11 til 05.

Opdateret kl. 06:57 med svar fra Youtube.