YouTube sletter otte millioner videoer: 'Skadeligt indhold er et stort problem'

Børnemishandling, vold og terrorisme er blandt det indhold, der fjernes fra videotjenesten, viser rapport.

Medieforsker er skeptisk overfor motivationen bag Youtubes nye rapport. Han understreger, at brugerne skal huske, at Google er et privat firma, der ønsker at tjene penge. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Når du tjekker makeup tutorials eller ser Minecraft-videoer på YouTube, kan du potentielt også komme ind på videoer med vold eller ekstremistiske budskaber - hvis du altså havner på et sidespor på platformen.

Og det har givet problemer for YouTube de seneste år.

Flere internationale medier har nemlig kritiseret YouTube, der er ejet af Google, for ikke at fjerne problematisk indhold hurtigt nok.

Det kan være videoer eller kommentarer, der eksempelvis indeholder vold, fremlægger voldsomme injurier eller ekstremistiske holdninger.

Tallene er ikke nok til at vinde brugers tillid

Særligt medier som The Guardian, New York Times og The Washington Post, har kritiseret YouTube for, at de ikke fjerner problematisk indhold hurtigt nok.

Hvis tilliden forsvinder til YouTubes moderering af videoer med skadeligt indhold, så kan platformen miste brugere.

- Og så er den nye rapport ikke nok til at reparere det tillidsbrud, siger Aske Kammer, der er lektor ved IT-Universitetet.

Men Aske Kammer understreger, at det er en meget svær opgave, YouTube hver dag står overfor.

Der bliver nemlig uploadet 400 timers videomateriale hvert eneste minut.

- Mængden af indhold og ytringer, der bliver delt på YouTube, er så enorm, at det er meget svært at regulere 100 procent, siger han.

Jesper Vangkilde, der er kommunikationschef for Google i Danmark, forklarer, at der altid er plads til forbedringer, når de skal bedømme indholdet på YouTube.

- Vi skal hele tiden blive bedre til at moderere indholdet. Men det er en kæmpe opgave, fordi mængden er så gigantisk, siger Jesper Vangkilde.

225 millioner kommentarer blev fjernet

Gennemsigtighedsrapporten kom i december 2018, og fremlægger blandt andet, hvor mange videoer, kanaler og kommentarer, som platformen fjernede mellem juli og september 2018.

Næsten otte millioner videoer blev fjernet i det kvartal, fordi de ikke overholdt YouTubes retningslinjer.

Hele 50 millioner videoer forsvandt i samme periode, fordi kanaler blev lukket ned, når de gentagne gange havde overskredet videotjenestens retningslinjer.

Samtidig blev næsten 225 millioner kommentarer fjernet.

- De her tal viser, hvor stor en problematik det er, at der deles så meget skadeligt indhold, siger Jesper Vangkilde.

Han forklarer, at YouTube har klare retningslinjer for, hvad der må deles på siden.

Men samtidigt kan det give problemer, når en bruger eller grupperinger af mennesker ikke er enig i den vurdering.

- Vi anerkender, at der ikke altid er et klokkeklart svar på, hvornår noget indhold er stødende. Det er jo forskelligt ud fra ens synspunkt, kultur og normer, siger han.

Firmaerne skal også tjene penge

Men hvorfor fremlægges gennemsigtighedsrapporten?

Store amerikanske firmaer som YouTube er ikke underlagt de samme regler for at være gennemsigtige som fx journalistiske medier er i Danmark.

Aske Kammer vurderer, at YouTube offentliggør tallene for at vise velvilje til at være mere åbne.

- Google er et privat firma, der er mere styret af kommercielle interesser, end hvad der er bedst for det demokratiske samfund, siger Aske Kammer og fortsætter:

- Men det virker som om, at YouTube vil imødekomme eventuelle demokratiske problematikker ved at offentliggøre de her tal, så det bliver mere tydeligt, hvilke præmisser de fjerner indholdet ud fra, siger han.

Jakob Linaa Jensen, der er chefforsker i sociale medier på Danmarks Medie-og Journalisthøjskole understreger, at store platforme som YouTube er private firmaer, der først og fremmest skal tjene penge.

- Man skal huske, at kæmpe firmaer som fx Google kan have mange idealer, men i sidste ende handler det om kroner og øre. De har fx en gennemsigtighedsrapport, fordi det ser godt ud, at de tager socialt ansvar, siger han og fortsætter:

- De kan derfor muligvis tjene penge på den her gennemsigtighed i sidste ende. Det gør ikke noget, for det er et firmas formål at tjene penge. Det skal man bare huske som forbruger, siger Jakob Linaa Jensen.

Jesper Vangkilde fra Google Danmark er dog ikke enig i de vurderinger.

- Når vi udgiver en gennemsigtighedsrapport, er det for at være åbne omkring, hvad der foregår ved YouTube og de udfordringer, vi står med. Det har vi en stor interesse i, fordi vi ønsker mindst muligt skadeligt indhold på vores hjemmeside, siger han.