Zuckerberg fik senatorer til at ligne teknologiske analfabeter

Det amerikanske senat kom aldrig helt tæt på at ryste Facebooks stifter under høring.

I fem timer blev Facebook-stifter, Mark Zuckerberg, udspurgt af 44 amerikanske senatorer. Men Zuckerberg endte aldrig med at være på randen af knockout.

Det var nærmere de amerikanske toppolitikere, som fik sig lidt af en blodtud.

Således lyder dommen i flere udenlandske medier oven på, at Facebooks stifter i går skulle svare på spørgsmål i forlængelse af den data-skandale, der har givet firmaet Cambridge Analytica mulighed for at høste data fra millioner af Facebook-brugere i forbindelse med det amerikanske valg forrige år.

- Første dag i Zuckerberg-høringerne gjorde det klart, at mange amerikanske politikere er analfabeter, når det kommer til teknologi i det 21. århundrede, lyder det i CNN's analyse af høringen.

Politikens USA-korrespondent, Kristian Madsen, har en meget lignende tolkning i sin analyse, hvor han udpeger fem ting, vi lærte af høringen.

- Zuckerbergs fordel var alderen: Det føltes, som når et barnebarn tålmodigt forklarer bedstemor, hvordan en iPad fungerer, lyder det i artiklens overskrift.

Twitter gjorde grin med senatorer

DR's journalist i USA, Lasse Engelbrecht, fulgte med i den fem timer lange høring. Han er enig i, at Zuckerberg klarede sig markant bedre end senatorerne.

- Der tegnede sig et billede af den her veltalende unge mand, der ikke var særlig nervøs, over for en række gamle mennesker. Det blev en slags generationskonflikt, der endte med at tjene til hans fordel. Han taler det samme sprog som unge mennesker, hvilket senatorerne ikke gør, siger han.

Mark Zuckerberg holdt sig stensikkert til de forklaringer og beklagelser, han allerede har fremsagt de seneste uger. Desuden kom han med et væld af tekniske forklaringer, og når man så på de sociale medier, var dommen helt klar.

Senatorerne forstod langt fra alt, hvad Facebook-mogulen forklarerede.

- Efter ret kort tid endte historien på de sociale medier med at blive, hvor komiske og latterlige senatorerne var, siger DR-journalist Lasse Engelbrecht.

https://twitter.com/robbysoave/status/983787717153710080?ref_src=twsrc%5Etfw

- Mark Zuckerberg udlever lige nu en hver ung persons værste mareridt: At skulle forklare landets ældre, hvordan teknologi fungerer, skriver Robby Soave, der er redaktør på magasinet Reason.

En anden bruger konstaterer tørt:

- Zuckerberg-høringen er klart tegn på, at vi ikke kan have politikere fra det 20. århundrede til at lede landet i det 21.

https://twitter.com/natehoIe/status/983911818719649792?ref_src=twsrc%5Etfw

Kunne ikke holde sig til emnet

Hos den britiske avis The Guardian konstaterer man, at Facebook havde sin bedste dag på aktiemarkederne med en stigning på 4,5 procent, siden skandalen om Cambrigde Analytica brød ud i The Observer.

En af avisens hovedpunkter er, at senatorerne i deres fem minutter lange spørgesessioner spurgte i øst og vest og ikke var skarpe nok til at holde fast i kernen af problemet.

- Facebook er en omsiggribende magt i vores moderne samfund, og det var umuligt for alle 44 senatorer at begrænse dem selv til det åbenlyse tema: Privatliv på sociale medier, skriver avisen.

Rystede Zuckerberg få gange

Mark Zuckerberg kom dog ikke helt gnidningsfrit gennem høringen, forklarer DR's journalist i USA, Lasse Engelbrecht.

Han fortæller, at senatorerne pressede Zuckerberg mest, når de blev konkrete og spurgte ind til, hvad Facebook har tænkt sig at gøre fremadrettet.

Blandt andet lød et af spørgsmålene fra Illinois-senatoren Dick Durbin:

- Hr. Zuckerberg, ville du være tryg ved at fortælle os, hvilket hotel du boede på i aftes? Hvis du sendte beskeder til nogen i denne uge, ville du så dele navnene på de mennesker med os?

Hertil svarede Zuckerberg:

- Nej. Jeg ville nok ikke vælge at gøre det offentligt her.

Ifølge Lasse Engelbrecht er dette netop et eksempel, hvor det lykkedes at presse Facebook-stifteren.

- Her slog han ned på noget helt konkret, nemlig at Facebook tilegner sig oplysninger, som i mange tilfælde kan være rigtig ubehagelige for folk at få delt, siger han.

Mark Zuckerberg skal igennem endnu en høring i dag. Det foregår i Repræsentanternes Hus klokken 16 dansk tid.