Zuckerberg glat som en ål: EU-høring endte som en kæmpe fuser

En særdeles spøjs rækkefølge af spørgsmål og svar tog al slagkraften ud af spørgsmålene fra EU-Parlamentets folkevalgte.

I dag skulle Facebook-chef Mark Zuckerberg svare på spørgsmål fra EU-Parlamentet. Han undgik dog at svare på dem, der gjorde mest ondt. (Foto: © YVES HERMAN, Scanpix)

- Lad os være ærlige. Der var en række spørgsmål, der ikke blev besvaret.

Sådan konkluderede den belgiske EU-parlamentariker Guy Verhofstadt i slutningen af dagens høring i EU-Parlamentet, hvor Mark Zuckerberg skulle stå skoleret og forsvare selskabets metoder og udfordringer i kølvandet på den meget omtalte Cambridge Analytica-skandale.

Og det må man sige, den belgiske formand for den liberale gruppe ALDE havde ret i. For dagens høring - som var arrangeret blot tre dage inden den omfattende persondataforordning GDPR træder i kraft i Europa - kunne lige så godt have været sløjfet.

Problemet drejede sig om formen og ikke indholdet.

Af uransagelige årsager var spørgerunden designet, så alle spørgsmål fra de 11 ledende politikere blev stillet direkte efter hinanden, og først bagefter skulle Facebook-chefen svare. Han kunne derfor fuldstændig roligt svare på de spørgsmål, han selv mente, var de vigtigste ud fra sine egne notater, uden at politikerne kunne tage til genmæle.

Zuckerberg på autopilot

Resultatet var naturligvis, at alle de stærkt kritiske spørgsmål - og dem var der mange af - var sorteret fra.

Zuckerberg kunne derfor med fuldstændig ro på cruise sig igennem på autopilot med en række gentagelser af ting, han og hans firma allerede har sagt gentagne gange.

Da først Zuckerberg var færdig med at svare, konstaterede han, at høringen var gået 15 minutter over tiden, og seancen derfor var slut.

Høringen kan derfor ikke udlægges som andet end en kæmpe maveplasker for de folk, der havde håbet på at Europa kunne afkræve Facebook-stifteren nogle ordentlige svar.

Stærkt kritiske spørgsmål var lige meget

Flere af politikerne gik virkelig til Zuckerberg i en grad, som deres amerikanske kolleger ikke gjorde.

Spørgsmålene var f.eks rettet mod Facebooks garantier om, at firmaet vil rulle reglerne i den kommende databeskyttelsesforordning fra EU ud i hele verden.

De lovninger har Facebook nemlig givet samtidig med, at virksomheden har overført brugerdata på 1,5 milliarder brugere fra at høre hjemme hos virksomhedens irske hovedkontor, til nu at at høre hjemme under virksomhedens hovedkontor i Californien. Altså har de flyttet brugere væk fra de strikse EU-regler.

Det stiller spørgsmålstegn ved, om Facebook blot vil signalere, at de tager databeskyttelse alvorligt, eller om de faktisk tager det alvorligt.

Det spurgte både Guy Verhofstadt og Gabriele Zimmer om, men ingen af dem fik svar.

Vage svar på spidse spørgsmål

Zuckerberg blev også holdt fast på, at virksomheden ikke kun indsamler data om egne brugere, men også på folk på internettet, der ikke har en Facebook-konto - det der kaldes for en skyggeprofil.

Mange sider har nemlig implementeret forskellige sporingsmekanismer, som Facebook udbyder - f.eks like- og deleknapper - som giver selskabet mulighed for at følge alles bevægelser på nettet uden for Facebook. Men det springende spørgsmål er: Hvis Facebook indsamler data om mennesker, der ikke er brugere, hvordan sletter man dem så?

Også det spørgsmål sprang Zuckerberg meget let henover. Det på trods af,at britiske Syed Kamall fra den konservative gruppe standsede mødet til sidst og krævede et svar.

- Vi holder på de oplysninger af sikkerhedsmæssige årsager, sagde Mark Zuckerberg, og sprang videre til et andet spørgsmål, han var blevet stillet.

Høringen sluttede uden nogen klar konklusion

Høringen sluttede lettere kaotisk, da der ikke var nogen, der havde en klar idé om, hvad der egentlig skulle ske i kølvandet på de mange ubesvarede spørgsmål.

Jan Albrecht fra De Grønne, som anses for at være en af hovedkrafterne bag den nye databeskyttelsesforordning, mente ikke selv, at han fik svar på et eneste af sine spørgsmål.

Han afbrød da også mødets afslutning og krævede svar på, om brugerne kan få overblik over, hvordan Facebook krydser data mellem de forskellige tjenester, virksomheden har. Han henviste til WhatsApp, Facebook og Instagram, som Zuckerberg ejer.

Men det blev heller ikke besvaret. Faktisk fik Zuckerberg ikke ordet igen.

Politikerne konfererede lidt på må og få, og blev nogenlunde enige om, at det nok var en god idé at samle alle spørgsmålene og give dem til Mark Zuckerberg og hans team i håb om, at de skriftligt ville svare på dem alle.

Dette kommenterede Mark Zuckerberg dog ikke, da han officielt havde afsluttet sin medvirken.

Dansk politiker: En skandale

Der var ingen danske EU-politikere blandt spørgerne, men flere af dem har allerede reageret på høringen, på de sociale medier.

Venstres Morten Løkkegaard kalder ligefrem høringen for “en skandale”.

https://twitter.com/Loekkegaard_MEP/status/998987144692748288?ref_src=twsrc%5Etfw

Fordi politikerne ikke kunne stille opfølgende spørgsmål, var Facebook-chefen da også langt mere rolig end ved nogle af de to amerikanske høringer i sidste måned.

Det bemærkede SF’eren Margrethe Auken også.

- Øv, nu udvikler det sig til et reklameshow for Facebook og den flinke, åbne, skattebetalende (hm), omsorgsfulde og andet godt Zuckerberg - det var forudsigeligt og burde derfor være undgået.

https://twitter.com/MargreteAuken/status/998983542263697408?ref_src=twsrc%5Etfw